fbpx

UŽAS U LIŠANIMA Usred dana vuk zaklao sedam ovaca, samo 200 metara od škole

Šest ovaca je zaklano, a jedna je smrtno ranjena u napadu vuka koji se u četvrtak oko 15 sati dogodio u samom središtu Lišana Ostrovičkih, općini 55 kilometara udaljenoj od Zadra u smjeru Skradina. Vuk je zaskočio stado u vlasništvu Stipe Stipića pok. Nike samo pola sata nakon što je stotinjak učenika osnovne škole Ivan Goran Kovačić napustilo školsku zgradu udaljenu svega 200 metara od mjesta napada i stotinu metara od dječjeg igrališta, prenosi Zadarski.hr.

Mještani Lišana ne pamte da se nešto slično ikada dogodilo u njihovoj općini, da je vuk usred dana ušao u samo središte mjesta i zaklao sedam ovaca.

– Ne znam što bih vam rekla. Samo pola sata prije napada vuka djeca su izlazila i škole. Što bi se dogodilo da je vuk tada napao, ne mogu ni zamisliti – kazala nam je Ivana Dević, bivša načelnica općine Lišane Ostrovičke.

– Problem je što se u ovakvim slučajevima nemamo kome obratiti za pomoć. Vuk je zaštićena životinja i kod njegova napada ne postoji državni sustav koji može adekvatno reagirati. Napad smo javili policiji koja je izašla na teren i napravila očevid i – to je sve. A opasnost od novog napada i dalje postoji – kaže Ivana Dević, danas zaposlenica Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije.

Napad vuka dogodio se u samom središtu Lišana gdje se uz školu i igralište nalazi i trgovina, a prve kuće udaljene su svega 70-80 metara. Ili se vuk toliko udomaćio da se ne boji ni po danu zalaziti tako duboko u naseljeno područje ili se radi o bjesnoj životinji, smatra Ivana Dević podsjećajući na slučaj od prije nekoliko godina kada su također u središtu mjesta imali napad nekoliko lisica. Ispostavilo se da je bila riječ o bijesnim životinjama pa su u narednih nekoliko vikenda organizirane lovačke hajke koje su problem brzo riješili. U slučaju napada vuka, tako nešto nikome na pada na pamet, jer je vuk zaštićena životinja i kazne za njegov odstrel su visoke.

Da se nešto događa s ovcama koje su mirno pasle na livadi prvi je primijetio vlasnik stada Stipe Stipić. Isprva je mislio da se radi o većem psu, ali kad se približio stadu ugledao je šest ovaca kako leže oblivene krvlju, a sedma je još davala znakove života. Sve stradale životinje vuk je ugrizao u predjelu vrata pa ni skori dolazak veterinara nije im pomogao jer su brzo iskrvarile.

– To je nažalost tako. Najprije zovemo veterinara, pa nadležne službe u Benkovcu pa policiju. Ali od toga nemamo velike pomoći jer nas nitko ne može zaštiti od novog napada vuka – rekla nam je jedna Lišanka zabrinuta za svoje troje djece koja pohađaju osnovnu školu.

Zaklane životinje ostale su ležati u polju i tu će ostati sve dok ih ne pokupe nadležne službe koje će na teren izaći tek u petak.

Izvor: SD/ZDanas