fbpx

IZLAZNE ANKETE: JOSIPOVIĆ I KOLINDA GOTOVO IZJEDNAČENI! Josipoviću 38,9 %, Kolindi 38,1 %, Sinčiću 15,6 %, a Kujundžiću 5,7% glasova!

U drugom izbornom krugu, prema izlaznim anketama, za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) između kojih se vodi mrtva utrka s podjednako osvojenim brojem glasova

19:18- Birališta u Bosni i Hercegovini na kojima su hrvatski državljani s prebivalištem u toj zemlji mogli glasovati na izborima za predsjednika Hrvatske zatvorena su u 19 sati a tijekom dana zabilježen je veći odaziv nego na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu provedenim 2013. godine.

Već do 15 sati u BiH je glasovalo gotovo pet tisuća hrvatskih državljana a za sudjelovanje na izborima prethodno se registriralo njih nešto manje od 5700.

Tijekom dana veliki broj hrvatskih državljana tražio je potvrde o upisu u birački popis kako bi mogli glasovati iako se nisu ranije registrirali a nakon toga su na nekim biračkim mjestima, prije svega u Mostaru, nastupile i gužve i duža čekanja.

19:17 – Hvala svima koji su izašli. Rezultati anketa su više manje točni, znači da idemo u drugi krug. Očekujemo pobjedu, 11. siječnja je nova utakmica. Krećemo od 0:0, rekao je ministar uprave Arsen Bauk iz Josipovićeva stožera.

19:13 – ‘Jako smo zadovoljni. Izašli smo da probijemo medijsku blokadu. Izašli smo da pokažemo ljudima da mogu računati na nas. Ovo je veliko iznenađenje’, izjavila je Vladimira Palfi, zaručnica Ivana Vilibora Sinčića.

‘Ljudi znaju da radimo 4 godine na terenu. Imamo silne rezultate, samo toga nije bilo u medijima. Bilo je vrijeme da se otkrije što Živi zid radi. Očekujem da će se naši birači priključiti našoj stranci. Mislim da smo danas počeli pisati novu povijest ove države’, dodala je Palfi.

19:10 – ‘U prvom redu treba reći da smo mjesecima govorili da ankete nisu vjerodostojne. Vjerujemo u narod. Narod hoće promjene, narod će kazniti vlast Ive Josipovića i vladu koja ga je kandidirala’, izjavio je nakon objave izlaznih anketa prvi čovjek predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, Miro Kovač.

‘Danas je festival demokracije u Hrvatskoj. Odaziv je jako, jako dobar. Moramo svima onima koji su radili u HDZ-u i partnerskim strankama na promidžbi izbora čestitati i reći da je dobro da su se odlučili za program gospođe Kolinde.’

19:08  Rezultati nas nisu neugodno iznenadili. Mi smo morali potvrditi ulogu favorita koju su nam davale ankete. S obzirom na izlaznost, ovo je odličan rezultat. Mi smo spremni za drugi krug, komentirao je Krešimir Macan iz Josipovićevog stožera.

19:00  U drugom izbornom krugu, prema izlaznim anketama, za predsjednika Republike natjecat će se Ivo Josipović (SDP) i Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) između kojih se vodi mrtva utrka s podjednako osvojenim brojem glasova.

Prema izlaznim anketama koje je za sve tri nacionalne televizijske kuće provela agencija Ipsos Puls aktualni predsjednik osvojio je 38,90 posto glasova, a slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 38,10 posto glasova.

U drugi krug prema tom ispitivanju neće Ivan Sinčić (Živi zid) koji je za neke iznanađenje izbora. On je zauzeo treće mjesto s 15,60 posto osvojenih glasova, a slijedi ga Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) s 5,70 posto glasova.

Nevažećih glasova je 1,60 posto.

Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasovali procjenjuje rezultate izbora. Izlazna anketa provodi se na uzorku od desetak tisuća birača. Statistička pogreška iznosi 4 posto.

U 19 sati zatvorena su birališta na kojima su hrvatski birači u nedjelju odlučivali između četvero kandidata koji su se u prvom krugu natjecali za petogodišnji predsjednički mandat.

Prvi neslužbeni rezultati izbora očekuju se u nedjelju od 20 sati, otkada će Državno izborno povjerenstvo (DIP) na internetskim stranicama početi objavljavati nepotpune i privremene rezultatima koji će stalno obnavljati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika države provode se u još 50 država, što je pet manje u odnosu na prošle izbore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji se održava 14 dana kasnije, dakle 11. siječnja 2015. godine.

Prema DIP-ovim podacima do 16,30 sati glasovalo je više od 1,2 milijun birača ili 36,36 posto, što je za više od tri posto nego na prošlim predsjedničkim izborima, unatoč teškoćama što ih je u velikom dijelu Hrvatske stvorio snijeg.

Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, u obje je izašlo više od 40 posto birača. Najmanje birača glasovalo je u Osječko-baranjskoj županiji, njih 33 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Među gradovima, najbolji odaziv bilježi Karlovac (44, 8 posto), najslabiji Vukovar (32 posto).

Izvor: JL/ZDanas