fbpx

Vlada daje 20 milijuna kuna BiH; Milanović: To su za Hrvatsku mali novci, moramo im obnoviti i samostane

VLADA je u četvrtak donijela odluku o raspodjeli 20 milijuna proračunskih kuna iz proračuna za ovu godinu, za financiranje prijekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i za pomoć poplavljenim područjima u toj zemlji. Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti izdvaja se 4,66 milijuna kuna, zdravstvene projekte 3,05 milijuna, a za kulturne 4,3 milijuna kuna.

Za ostala područja taj je iznos 3 milijuna kuna dok se za pomoć poplavljenim područjima BiH iz proračuna za 2014. godinu izdvaja 5 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović rekao je da se Vlada odlučila na financiranje manjeg broja projekata većim iznosima, umjesto novčane podrške velikom broju projekata s manjim iznosima. “Novac dajemo po dosta strogim kriterijima, vidljivim projektima”, kaže Milanović.

Kao projekte za koje je bitno financiranje iz proračuna RH, spomenuo je bolnicu u Novoj Biloj, Sveučilište u Mostaru, gimnazije u Travniku i Novom Travniku, kazalište u Travniku, samostane Kreševo, Poljica i Kraljeva Sutjeska kao i onaj u Jajcu, studentski dom u sarajevskom kvartu Stup i srednju školu u Žepču.

“Bolnica u Novoj Bili, treba joj novi paviljon, to košta određeni broj milijuna kuna. Ako Hrvatska neće, to neće nitko. Sveučilište u Mostaru kojem u 2015, mimo ovog projekta pomoći, dajemo skoro 10 milijuna kuna po prvi puta. U srednjoj Bosni to su srednje škole, gimnazija u Travniku i Novom Travniku, to je kazalište u Travniku, to su kapitalni kulturni spomenici, samostani iz srednjeg vijeka, od kojih su ključni oni u Kreševom, Fojnici, Kraljevoj Sutjeski, Jajcu…”, rekao je Milanović.

Posebnim programom pomoći Hrvatska vlada sufinancira projekte u BIH od 2002., a od 2004. do 2013 dodijeljeno je više od 223 milijuna kuna. “Svaka naša kuna nam je važna, međutim, dugoročno gledano to su za Hrvatsku mali novci, a za njih su ogromni”, zaključuje Milanović.

Dok su za Milanovića to mali novci, u isto vrijeme nema se 15 milijuna kuna za plaće radnika Imunološkog zavoda koji su na rubu egzistencije.

Izvor: Index.hr/ZDanas