fbpx

“Bit ćemo brana od kriminalne zadruge HDZ-a”

Netom uoči 22 sata, premijer Zoran Milanović priznao je da je izgleda pogrešno prognozirao kad je rekao da veća izlaznost na današnjim izborima ide u prilog Ivi Josipoviću. U svakom slučaju, prvi put Hrvatska će imati predsjednika ili predsjednicu s tako malom razlikom u glasovima. ‘Kako god završi, bit će to jako tijesna pobjeda’, rekao je Milanović

‘Mi smo bili teret, no onaj tko nema kičmu ovaj posao ne treba raditi. Bila je, prvi put, sektaška kampanja; Kolinda Grabar Kitarović bila je militantni vojnik svoje stranke – to nitko dosad nije radio, Ivo Josipović bio je dosta distanciran od SDP-a i prije pet godina’, rekao je Milanović dodajući da je predsjednička kandidatkinja HDZ-a bila ‘aparatčik stranke’.

Hoće li, u slučaju da možebitna pobjednica to zatraži, sazvati sjednicu Vlade na njezin zahtjev, rekao je da je to čl. 102 Ustava i da se nikada nitko nije odvažio to tražiti od Vlade.

‘Vlada je mašinerija koja svaki tjedan izbacuje niz akata. Ne znam kako bi izgledao sastanak koji predlaže predsjednik Republike, kakav bi bio dnevnik red i kakav bi bio rang predsjednika, sigurno ispod premijera. Ne znam zašto je to stavljeno u Ustav. Vlada je daleko najodgovornija, može tko god pričati, ali Vlada je ta koja je odgovorna, i ako pobijedi, mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast’, rekao je Milanović dodajući da se neće dati impresionirati i da će tako živjeti dok mu živo srce bije.

Vladajuću koaliciju ocijenio je čvršćom od one Ivice Račana.

‘Ova je koalicija programska i svjetonazorska, rezultati se vide, država je urednija. Ovo je konačno država – mi smo država, oni su hajdučija’, rekao je Milanović.

‘SDP je u posljednjih sedam godina ostvario ono što nitko nije – mi smo demokratska stanka, jedina koja u ovom dijelu Europe svoje vodstvo bira na neposrednim izborima. To se u HDZ-u ne usude organizirati. Kad u našim redovima ima zlonamjernih, stranka je puno jača od toga’, dodao je Milanović.

Izvor: Tportal/ZDanas