fbpx

Država rasprodaje oranice, pašnjake, livade i voćnjake

DUUDI, Državni ured za upravljanje državnom imovinom na svojoj je web stranici objavio natječaj za kupnju nekretnina koje su u vlasništvu RH. Među njima prevladavaju pašnjaci, voćnjaci, livade, maslinjaci i oranice, a najskuplja je nekretnina ona u Zagrebu. Riječ je o voćnjaku površine 1962 metara kvadratnih za kojeg država traži početnu cijenu od 10.007.325 kuna i jamčevinu od preko pola milijuna kuna.

Na listi rasprodaje države imovine nalazi se 18 nekretnina, no kako smo naveli uglavnom se radi o poljoprivrednim površinama, a svega su tri nekretnine zgrade. Tako se prodaje zgrada s parkiralištem u Ludbregu za 390.347,70 kuna, dio zgrade u selu Žabno za 19.175,26 kuna te kuća od 44 kvadrata s dvorištem u Novom Sisku za 23.225 kuna.

Osim voćnjaka u Zagrebu, najskuplje oranice u Hercegovcu
Država bi rasprodajom ovih 18 nekretnina trebala zaraditi minimalno 13,2 milijuna kuna, ako nekretnine ne postignu veće od navedenih početnih cijena. Osim zagrebačkog voćnjaka za 10 milijuna kuna, država bi najviše trebala uprihoditi na oranicama u Hercegovcu procijenjenom na početnih 1.245.634 kuna, maslinjak u Kraju za 503.369 kuna, zgradi i dvorištu u Ludbregu za 390.347,70 kn, oranici u Umagu za 360.400 kuna te livadi u Novom Sisku za 269.425 kuna.

Kako se navodi u natječaju sve ove nekretnine se prodaju u zatečenom stanju “viđeno-kupljeno”, a rok za podnošenje ponuda je 19. ožujka 2015. godine do 14 sati.

“Najboljim ponuditeljem smatrat će se ponuditelj koji ponudi najvišu cijenu. Ako ponuditelj čija se ponuda prihvati odustane od svoje ponude gubi pravo na jamčevinu. U slučaju odustajanja prvog najboljeg ponuditelja najboljim ponuditeljem smatrat će se sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu cijenu, uz uvjet da prihvati najvišu ponuđenu cijenu prvog ponuditelja.

Strancima na raspolaganju hrvatske nekretnine
Ukoliko pristignu dvije identične potpune ponude, s istim iznosom ponuđene ugovorne cijene, ponuditelji će biti pozvani da u roku tri dana po primitku obavijesti u zatvorenoj omotnici dostave nadopunu ponude, kako bi se donijela odluku o najpovoljnijem ponuditelju. Zakašnjele i nepotpune ponude se neće razmatrati”, stoji u objašnjenju natječaja.

Nekretnine u Hrvatskoj imaju pravo kupovati i stranci koji trebaju priložiti izvadak iz domicilnog registra s ovjerenim prijevodom sudskog tumača na hrvatski jezik.

Hrvatski državljani pak moraju predati izvornik ili ovjerenu presliku potvrde nadležne Porezne uprave o podmirenju poreznog duga, koja ne smije biti starija od 60 dana.

Ponuđeni način plaćanja ugovorne cijene mora biti uplata ukupnog iznosa ugovorne cijene jednokratno, s rokom plaćanja od najdulje 30 dana od dana ovjere ugovora o prodaji nekretnine kod javnog bilježnika.

DUUDI sve do potpisivanja kupoprodajnog ugovora zadržava pravo vratiti jamčevinu i odbiti ponudu, ili poništiti postupak za javno prikupljanje ponuda i pri tome ne snosi materijalnu ili drugu odgovornost prema ponuditeljima, niti ima obvezu obavijestiti ih o razlozima za takav postupak.

Izvor: index.hr