fbpx

Franak i dalje raste!

PREMA srednjem tečaju Hrvatske narodne banke švicarski franak i dalje raste! Današnji tečaj, koji se primjenjuje od sutra iznosi 7,53 kune za 1 franak!

Podsjetimo, švicarski franak jučer je u jednoom trenu porastao za 25 posto, da bi na kraju ipak pao na 15 posto! Najviša razina tijekom jučešranjeg dana bila je na 8,89 kuna za franak, da bi nakon toga došlo do smirivanja trgovanja.

Svjetska devizna tržišta jučer je šokirala odluka Švicarske središnje banke o napuštanju politike sprječavanja pada tečaja ispod 1,20 franaka za euro koji je postavila prije tri godine kako bi zaštitila švicarsko gospodarstvo od prelijevanja utjecaja krize u eurozoni i od pretjerane aprecijacije švicarskog franka.

Kako je promjena tečaja direktno pogodila ogroman broj dužnika u Hrvatskoj, Udruga Franak je jučer zatražila hitnu sjednicu vlade i odradila sastanak s ministrom financija Borisom Lalovcem.

“Zbog opisanih kretanja postoje negativni rizici za domaće dužnike s kreditima vezanima uz švicarski franak i za naš bankovni sustav, no puna kvantifikacija tih rizika u ovome trenutku, svega nekoliko sati nakon što je spomenuta odluka donesena, nije moguća. U sagledavanju novonastale situacije Hrvatska narodna banka surađuje s Ministarstvom financija Republike Hrvatske”, komentirali su jučer za Index iz HNB-a.

Postoji mogućnost da se krediti konvertiraju u eure ili kune

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas, nakon sastanka s bankarima, da su oni spremni pomoći u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti.

Sudionici sastanka složili da treba tragati za rješenjem koje će biti dugoročno i koje će zaštiti dužnike u francima od oscilacija tečaja švicarske valute. Pritom je spomenuo mogućnost da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Izvor: Index.hr/ZDanas