fbpx

Grad želi rušiti staro kazalište lutaka, ali alternativci ne odustaju: to je mjesto za nas!

Staro Kazalište lutaka u Zadru nevjerojatno podsjeća na kultni njujorški klub CBGB. Možda je ta usporedba malo preambiciozna iz lokalnih zadarskih okvira, ali baš kao što je okupljalište na Manhattanu prvobitno zamišljeno kao rock, bluegrass i blues klub spletom okolnosti krajem 70-tih godina postalo kultnim mjestom stvaranja punkrock i new wave kulture u svjetskim razmjerima, tako i nekadašnje kazalište zadarskih lutkara, u okvirima Zadra, postaje polako kultno mjesto gradske nezavisne scene. Još je jedna stvar podudarna: u jednako oronulom prostoru kakav je bio CBGB, pa i još gorim, zadarski alternativci stvaraju već dulje vrijeme odlične, prije svega glazbene, ali i druge scenske programe.

Od nemila do netraga

I tu (ionako presmjele) usporedbe prestaju, jer bogatstvo sadržaja zadarske nezavisne scene prati siromaštvo raspoloživih prostora za djelovanje, otežani financiranje nekomercijalnih sadržaja i ignorancija gradskih vlasti koje uglavnom nemaju razumijevanja za nezavisnu scenu ili to „razumijevanje“ ne prate konkretnim potporama.
Dug je popis prostora koje je zadarska alternativna kroz prošla desetljeća izgubila, ili ih zapravo nikad nije niti dobila: od Studentskog kluba u Barakovićevoj ulici pretvorenog u privatni lokal do Omladinskog doma na Citadeli ustupljenog Sveučilištu. Još je duži spisak gradskih lokacija koje su se spominjale kao moguće mjesto alternativne kulture, od aktualnog starog Kazališta lutaka, bivše zgrade Tehničkog školskog centra, Kina Pobjede, prostora u bivšim vojarnama, čak i derutnog Željezničkog kolodvora koji se spominjao kao potencijalna lokacija alternativne scene da bi na kraju bio iznajmljen lancu brze hrane McDonalds koji će se otvoriti do ljeta.

Unatoč tome, u situaciji kad zapravo nema uvjeta za njihovo postojanje, rad udruga koje se bave nezavisnom kulturom je iznimno kvalitetan i bogat. Svojom upornošću neprestano upotpunjuju sadržaje koji kronično Zadru nedostaju. Iako je staro Kazalište lutaka proglašeno bivšim s namjenom rušenja, Zajednica udruga Centar nezavisne kulture ne odustaje od te zgrade koja je po mnogo čemu ponajbolje mjesto za takvo djelovanje.

Pregovori zastali

– Ima više različitih udruga u Zadru i shodno tome različitih potreba za prostorom raznih kapaciteta. Ne može se reći da savez u kojem smo mi predstavlja potrebe svih u gradu Zadru. Ima tu nekoliko prostora kao i udruga koje se bave različitim djelatnostima, neke su koncertno-izvedbeni program, druge su više kazališne udruge. To su različite potrebe i ne može se pričati o svim udrugama kao jednoj cjelini. Ja mogu govoriti o starom Kazalištu lutaka oko čijeg se statusa u ovom trenutku ne događa ništa posebno. Postoji mogućnost da dobijemo taj prostor od Grada Zadra, no trenutno nismo još agresivno krenuli u te pregovore. Mi smo cijelo vrijeme tamo uz dozvolu grada. Bio je problem oko tog ugovora koji se trebao potpisati. On je bio sastavljen, ali su u jednom trenutku ti pregovori stali. Čini se da bi se taj prostor ipak mogao dodijeliti, doduše ne zauvijek, već na određeno vrijeme. Postojeći uvjeti tamo naravno nisu adekvatni, ali se nadamo da će se službenom dodjelom prostora i ti uvjeti promijeniti – kaže predsjednik Zajednice udruga Centar nezavisne kulture Aćim Pavić.

Kaže kako je zapravo najveći problem Zajednice što ima toliko programa koji se ne mogu svi objediniti tim prostorom.

– Mi smo našli neko rješenje, ali kad vidimo s Gradom jesu li nam oni spremni ponuditi taj prostor, onda ćemo znati više. Svjesni smo ekonomske situacije da nam tolika ulaganja nitko ne može pružiti. Mogućnost financiranja iz euro fondova i zaklada postoji, ali o tome ne možemo razmišljati dok ne uđemo u proces službenog dodjeljivanja toga prostora – kaže Aćim.

– Što ako vam Grad ne dodijeli prostor starog Kazališta lutaka?

– Nadamo se da bi nam onda ponudili neko drugo rješenje. Činjenica je da se tamo radi dobro i dosta, do travnja ćemo organizirati od 10 do 20 raznih kulturnih događaja, namjeravamo ojačati ne samo glazbenu već i kazališnu scenu. Nama je trenutno cilj da prostor dobijemo barem na određeno vrijeme, da se mi kao udruga, ponavljam ne kao cijela nezavisna scena u Zadru već kao Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, tamo pokušamo dokazati zašto je nama taj prostor dodijeljen ili zašto bi umjesto njega trebalo dijeliti neki drugi adekvatan prostor – zaključuje Aćim Pavić

Centar nezavisne kulture
Zajednica udruga „Centar nezavisne kulture“ osnovana je 2013. godine i unutar nje djeluju Udruga za razvoj nezavisne kulture „Šigureca“, Udruga za promicanje urbane kulture „Zdanje”, Udruga „Mala Filozofija” i Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“ te prijateljske organizacije Teatar Dragon i Teatro VeRRdi.

Platforma “Okret potpora

Jedan od potencijalnih prostora za djelovanje nalazi se i u bivšoj vojarni ispod Gradske knjižnice u Zadru. Postoji i krovna organizacija zadarske nezavisne scene, to je Okret potpora oformljena u suradničku platformu koja okuplja osam zadarskih udruga: Zadar snova, Šigureca, Teatro VeRRdi, Eko Zadar, Zadarski plesni ansambl, Teatar Dragon, Mavena i Porat. Potpisivanjem sporazuma o suradnji s nacionalnom Zakladom Kultura nova, uspostavljena je nova organizacija nezavisne kulture i civilnog društva. Kao jedan od glavnih problema građanske kulturne scene istaknuto je upravo nepostojanje autonomnih prostora za produkciju i izvedbu suvremenog kulturnog i umjetničkog sadržaja.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas