fbpx

Kampanja straha daje rezultate: Ogroman odaziv, glasalo skoro 800 tisuća građana!

Kampanja straha daje rezultate: Ogroman odaziv, glasalo skoro 800 tisuća građana!

AKTUALNI predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će oko 3,8 milijuna hrvatskih birača, birališta su otvorena u 7, zatvaraju se u 19 sati. Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović.

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatsku ih je 6.260, u inozemstvu 92.

Nedjeljni odaziv bitno je veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina. Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina. Te, 2009. godine ukupna izlaznost je bila oko 50, 13 posto, no biračko je tijelo bilo znatno veće, ipak kad se promatraju apsolutne brojke, s velikom se vjerojatnošću može očekivati veća izlaznost, rekao je predsjednik DIP-a.

Gledano u postotcima, najbolji odaziv po županijama imaju Karlovačka (27, 4 posto) i Varaždinska (26,4), najslabiji Požeško-slavonska (17 posto) i Brodsko-posavska županija (17, 9 posto).

Mjereno u apsolutnim brojkama, najviše birača glasalo je u Gradu Zagrebu, njih 141 tisuću, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji – gotovo 80 tisuća.

Među gradovima, po odazivu prednjači Karlovac u kojemu je do 11, 30 sati glasovalo gotovo 30 posto birača, te Varaždin (28, 6 posto), na dnu ljestvice su Slavonski Brod (18,6) te Pazin i Dubrovnik (oko 19, 9 posto). Po gradovima i u apsolutnim brojkama, nakon već spomenutog Zagreba slijede Split (31. 400), Rijeka (23.500), te Osijek (20.050).

DIP će sljedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.

Tijek događaja

15:00 U Mostaru na biralištima je došlo do svađe birača. Morala je intervenirati policija.

12:45 ”Danas očekujem puno veću izlaznost. Prošli put sam isto tako izašla u ovo vrijeme na biralište. Bilo je gotovo prazno. Sad vidite kolika je gužva, morali smo čekati red. Dakle, očekujem danas da će biti puno veća izlaznost i to su informacije koje imam s terena”, rekla je Grabar Kitarović. >>> Više ovdje

12:30 “Svi imaju nešto za primijetiti i to je u redu, ali izađi brate i glasaj”, poručio je Milanović nakon glasanja na svom biračkom mjestu u Krajiškoj ulici.

11:55 U drugom krugu do 11.30 sati na izbore je izašlo 778.175 birača ili 21.92 posto birača što je za 8,73 postotnih poena više nego u prvom krugu! Do 11.30 sati podatke o izlaznosti DIP-u su poslana s 93 posto biračkih mjesta. U prvom krugu je do 11.30 glasalo 452350 birača ili tek jedva 14 posto.

Najveća izlaznost je u Karlovačkoj županiji gdje iznosi 27,42 posto, a najmanja u Požeško-slavonskoj županiji 17,05 posto. No, podaci iz Požege su, kaže predsjednik DIP-a, dosta nerelevantni jer im je podatke poslalo tek nešto više od 40 posto biračkih mjesta.

11:50 “Pobjednik ili pobjednica dobivaju mandat, odnosno demokratsku legitimaciju ili legitimitet, a građani pravo da nadziru i kontroliraju ono što im je obećano”, rekao je predsjednik Sabora Leko, koji očekuje veću izlaznost građana nego u prvom krugu.

11:40 Glasali su Karamarko, Grabar Kitarović, Vesna Pusić, Josip Leko.

11:30 Što se tiče kršenja izborne šutnje, građani su GONG-u prijavili sms-ove, e-mailove i letke koji su ih jučer, ali i danas uznemiravali, pozivajući na glasanje za Kolindu Grabar-Kitarović i za Ivu Josipovića. >>> Više ovdje

10:40 Dosad su već glasali Radimir Ćačić, Vladimir Šeks i Milan Bandić.

10:20 Društvenim medijima širi se informacija kako bi ovi izbori mogli biti nevažeći, no to nije točno. Pobjednik izbora bit će kandidat koji osvoji više glasova bez obzira na izlaznost i postotak koji osvoji.

9:30 Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, njih 6. 260 su otvorena i izbori za predsjednika Republike provode se bez ikakvih problema, a tako je i u inozemstvu, potvrđeno je u nedjelju ujutro u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP). Sve funkcionira, ni od policije nema dojava o eventualnim problemima, odnosno kršenju javnog reda i mira, rekao je Hini član DIP-a Davor Orlović.

9:15 U 9 sati po hrvatskom vremenu završili su izbori u tri australska grada – Canberri, Sydneyu i Melbournu. Zbog vremenske razlike, posljednje će se otvoriti biralište u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

8:45 Procjenjuje se kako u BiH živi između 250 i 260 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa no za glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora aktivno se registriralo njih tek nešto više od deset tisuća. I tamo su birališta otvorena u 7 sati.

8:39 Nešto ste im poručili putem glasačkog listića? Pošaljite nam ga na mail desk@index.hr: Kako ste to činili prošli put pogledajte ovdje

8:26 “Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji”, izjavio je Josipović novinarima.

Osim u Hrvatskoj, šesti predsjednički izbori od neovisnosti, provode se u još 50 država, na 92 biračka mjesta, glasovati se može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te u Njemačku.

Do nedjelje u 19 sati traje dvodnevna izbora šutnja za koje je u tradicionalnim medijima i na internetu zabranjena svaka izborna promidža, kao i objavljivanje izbornih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno izborno tijelo, pozvalo je sve izborne sudionike da u tom razdoblju ne šalju ni promidžbene SMS-ove ili e-mail-ove, da ne distribuiraju letke.

Glasovanje u nedjelju traje od 7 do 19 sati, sat kasnije DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati.

Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o izlaznosti do 11,30, odnosno 16, 30 sati.

U prvom krugu 28. prosinca Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

Izvor: Index.hr/ZDanas