fbpx

Pad cijena goriva pokrenuo Amerikance: Kupuju veće automobile i više voze, mogu i štedjeti

KAKO cijena galona u SAD-u pada prema nacionalnom prosjeku od dva dolara američko gospodarstvo bilježi velike promjene. Restorani i barovi bilježe najveći rast u posljednjih nekoliko godina, građani sve više voze ali i kupuju veće automobile i veće kamione. Povjerenje potrošača najviše je u posljednjih 11 godina, a kućanstva s najnižim primanjima pokazuju najveći napredak. U nekim kućanstvima se uštede na gorivu koriste kako bi se vratili dugovi koji su skupljani godinama.

No, pad cijene nafte također je na veliki test bacio energetski sektor u kojem je zbog toga došlo do otpuštanja i štednji. Brzina pada je uznemirila Wall street, stavljajući investitore u potragu za tragovima koji bi otkrili “pati” li SAD više nego što se ranije mislilo, piše Wall Street Journal.

Ipak, gledajući naciju u cjelini, ekonomisti se uglavnom slažu da će prednosti jeftinijeg goriva nadmašiti negativnu stranu koju donosi pad cijene nafte.

Prosječna cijena goriva od 2,04 dolara po galonu, zabilježena u četvrtak, pala je za 40 posto od lipnja prošle godine kada se za galon plaćalo 3,68 dolara. Galon se ispod dva dolara može pronaći u 27 država.

“Niže cijene goriva trebale bi dati odušak mnogim kućanstvima koje žive od plaće do plaće”, kazao je nedavno Howard Levine, izvršni direktor lanaca dućana Family Dollar. Kazao je i kako se njihov prosječni kupac još “uvijek bori”.

Otpuštanja u energetskom sektoru

Kućanstva s nižim ili srednjim primanjima imaju veće koristi od pada cijena nafte nego što je to slučaj kod onih koji puno zarađuju. Ta kućanstva za troškove energenata izdvajaju veći dio svojih primanja. Prošle godine su kućanstva s niskim primanjima na energente trošila 12 posto zarade, a ako se ova cijena održi oni bi godišnje trošili 8,3 posto. Oni koji spadaju u najviše platne razrede godišnje su izdvajali tek 3 posto svojih primanja.

“Većina restorana ovisi o tome što se događa srednjem sloju, a s padanjem cijena zabilježili smo veći promet. Sve povezano s brzom prehranom zabilježilo je korist”, izjavio je David Barr, predsjednik lanca Your Pie.

Veliki pad cijena drugačije se odrazio na Teksas, Sjevernu Dakotu i druge regije gdje kompanije otpuštaju radnike i gdje propadaju poslovi vezani uz bušenje.

“To je ono što mrzim u ovoj grani posla, ti brutalni ciklusi koje moramo prolaziti”, kazao je Martin Craighed, izvršni direktor kompanije Baker Hughes koja će diljem svijeta otpustiti 7 tisuća radnika, oko 12 posto radne snage.

Hoće li Amerikanci smanjivati dug, povećati štednju ili potrošiti novac na druge stavke?

“Niže cijene prednost su za moju obitelj. Na to definitivno nismo računali”, kazala je Wendy Zona iz Johnson Cityja. Njen suprug vozi Ford Escape u koji je prošlo ljeto točio 140 dolara goriva tjedno, a sad je na 75 dolara.

Zona će “višak novaca” iskoristiti za pokrivanje troškova nastalih zbog teške operacije, ali i na sina koji je na fakultetu.

“Imamo i puno starih računa”, kazala je Zona.

Ako cijena nafte ostane na 50 dolara za barel, to će rezultirati uštedom od 575 dolara po stanovniku ili gotovo 1325 dolara po kućanstvu godišnje u odnosu na prošlu godinu, procjenjuje Wall Street Journal.

Izvor: Index.hr/ZDanas