fbpx

PRIJEVREMENI IZBORI NA PAGU Gradsko vijeće nije usvojilo proračun za 2015. godinu

Osam gradova u iduća tri mjeseca čekaju novi izbori za gradsku vlast jer njihova gradska vijeća nisu usvojila proračune za 2015. godinu, a među njima je i grad Pag kojem je na čelu gradonačelnik Željko Maržić iz Paške stranke, javlja Zadarski.hr.

Prema zakonu, naime, gradovi i općine moraju do 31. prosinca usvojiti proračune za iduću godinu ili donijeti odluku o privremenom financiranju. Oni koji to ne učine idu na prijevremene izbore – i za gradsko vijeće i za gradonačelnika. U većini gradova – poput Dubrovnika, Omiša, Korčule, Raba, Hvara, Novog Marofa, Sv. Ivana Zeline – neizglasavanje proračuna je iskorišteno za politički obračun s gradonačelnikom koji dolazi iz suprotne opcije, a koji drži većinu u predstavničkom tijelu. No ima slučajeva, poput Paga i Dubrovnika, gdje su dojučerašnji partneri odjednom odlučili uskratiti podršku gradonačelniku za proračun.

– Kod nas se radi isključivo o političkoj odluci jer proračun koji je predložen nikada nije bio bolji, veći i realniji i nije bilo nikakvog razloga da ne bude donesen. A sada će stajati barem pet mjeseci dok se ne provedu izbori i konstituira novo vijeće, a recimo u završnoj fazi pripreme su nam tri projekta za EU fondove – kaže dogradonačelnik Paga Dario Grašo iz SDP-a.

Na Pagu su doslovce pet do 12, odnosno 31. prosinca sazvali sjednicu kako bi iz drugog pokušaja usvojili proračun, no donedavni partneri iz HSLS-a i HSP-a opet se nisu pojavili na sjednici pa ponovno nije bilo kvoruma za njegovo donošenje.

Očekuje se da Vlada uskoro odabere povjerenika za grad Pag.

Izvor: SD/ZDanas