fbpx

NAJPOZNATIJI ZADARSKI BJEGUNAC Počelo suđenje Ivanu Makijenku

Ivan Makijenko, 23-godišnji zatvorenik koji je krajem kolovoza prošle godine punio rubrike crne kronike zbog bijega s prvog kata zadarske bolnice, te spektakularnog uhićenja nasred Magistrale u Vodicama, u srijedu je iz remetinečkog zatvora doveden na Općinski sud u Zadru gdje mu je počelo suđenje za razbojstvo.

Prema optužnici, Makijenko je 2013. godine oko 18 sati opljačkao trgovinu “Bakmaz” na zadarskom Bulevaru nakon što je s police uzeo slane štapiće i pružio prodavačici pet kuna. U trenutku kada je otvorila blagajnu, Makijenko je prodavačicu odgurnuo i posegnuo prema blagajni zbog čega mu se ona uhvatila za ruku strgnuvši mu narukvicu. U prepadu na trgovinu Makijenko je uzeo nešto više od tisuću kuna i pobjegao ostavivši za sobom majicu, naočale i komadić narukvice.

– Uhvatila sam se za njegovu ruku jer sam se bojala da ne padnem. Narukvica se raspala, a jedan njezin dio koji je ostao poslije je uzela policija. Među nama nije bilo komunikacije, niti mi je on prijetio. Tek poslije me uhvatio strah – posvjedočila je 43-godišnja prodavačica koja je tog dana u trgovini “Bakmaz” bila na zamjeni. Nakon što mu je pročitana optužnica zadarskog Općinskog državnog odvjetništva (ODO), Makijenko je kazao da se ne osjeća krivim. Njegov odvjetnik Marko Kolanović zatražio je da se provede psihijatrijsko vještačenje na okolnost njegova stanja u trenutku počinjenja kaznenog djela, što je sud prihvatio i odredio novo ročište.

Prije nego što je uhvaćen nakon spektakularnog bijega iz zadarske bolnice gdje je šakom udario 47-godišnjeg pravosudnog policajca, Makijenko je u zadarskom zatvoru služio dvoipolgodišnju zatvorsku kaznu zbog oružanog razbojstva u Osijeku. Pljačku je s 24-godišnjim Slobodanom Glujićem počinio mjesec dana nakon izlaska iz Kaznionice za mladež u Turopolju. Glujić je trgovkinji prijetio pištoljem, a Makijenko joj je uz leđa prislonio kuhinjski nož oštrice od 20 centimetara.

Uplašena trgovkinja otvorila im je blagajnu, odakle je Glujić uzeo 2500 kuna. Iz zadarske bolnice je pobjegao skokom s petoga kata Internog odjela gdje je dovezen na pregled nakon što se onesvijestio i pao u zatvoru. Zatražio je da ga policajac odvede na toalet nakon čega ga je oborio i skočio kroz prozor s pet metara visine. Iako je za njim trčao i jedan pacijent, te dvije medicinske sestre, Makijenko je uspio pobjeći. Na slobodi je ukrao skuter, a potom i automobil te mu se izgubio trag. Uhićen je u policijskoj blokadi na Magistrali u Vodicama.

Zbog bijega od zatvorskog čuvara kažnjen je s mjesec dana samice. Tada je tvrdio da je pobjegao zbog policijskog maltretiranja i iživljavanja pravosudnih policajaca unutar zatvorskih zidina. Iz policije su decidirano odbacili takve navode, dok je sada bivši ravnatelj zadarskog zatvora Denis Skitarelić čak kazao kako nikada s njim nisu imali nikakvih problema.

Izvor: SD/ZDanas