fbpx

Poduzetnicima 1,13 milijardi kuna bespovratnih sredstava za proizvodnju

MALI i srednji poduzetnici moći će bespovratno dobiti od 500.000 do 15 milijuna kuna za ulaganje u opremu ili izgradnju proizvodnih kapaciteta. Bespovratna sredstva namijenjena proizvodnji poduzetnicima će postati dostupna objavom natječaja 9. travnja 2015. iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. Prijave na natječaj zaprimat će se od 11. svibnja ove godine, priopćili su iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenih poziva na dostavu projektnih prijava, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 147 milijuna eura (1,13 milijardi kuna), financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Riječ je o najvećem iznosu bespovratnih potpora koje su do sada bile dostupne malim i srednjim poduzetnicima. Time bi se trebalo potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, razvoj novih kompetencija i stvaranje novih radnih mjesta“, ističe Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.
Ukupni iznos, koji će biti dostatan za oko 130 projekata, obuhvaća dvije vrste potpora – za izgradnju u iznosu od 100 milijuna eura te za opremanje – 47 milijuna eura. Regionalne potpore će iznositi 35 posto za srednje poduzetnike te 45 posto za mikro i male poduzetnike.

Potpore za razne vrste ulaganja

Na natječaj se mogu prijaviti pravne ili fizičke osobe, mikro, mala ili srednja poduzeća sukladno definiciji malih i srednjih poduzeća, oni koji imaju posao ili podružnicu u Hrvatskoj.

Državne potpore će se dodjeljivati za početna ulaganja, odnosno za podizanje konkurentnosti kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u suvremenu proizvodnu opremu, tehnologiju i nove proizvode, diversifikaciju i širenje poslovne djelatnosti. To će omogućiti razvoj proizvoda i usluga, porast produktivnosti i rast izvoza te povećanje broja zaposlenih i očuvanje postojećih radnih mjesta.

Ukoliko projekt uključuje isključivo ulaganje u opremu, iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu ne može biti niži od 500.000 kuna niti viši od 5.000.000 kuna. Za projekte koji uključuju i građenje nove ili rekonstrukciju postojeće građevine, iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodijeljen pojedinom projektu ne može biti niži od 1.500.000 kuna niti viši od 15.000.000 kuna.

Potpore nisu za poljoprivredu i poduzetnike u teškoćama

Prihvatljivi su svi gospodarski sektori, osim primarne poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i akvakulture, sektora čelika, ugljena, brodogradnje, umjetnih vlakana, prometa i povezane infrastrukture, proizvodnje i distribucije energije i djelatnosti u turizmu. Potpora se neće dodjeljivati poduzetnicima koji su u poteškoćama ili u postupku predstečajne nagodbe, stečaja ili likvidacije.

Provedbom ovih poziva ukupan iznos bespovratne potpore od 1,13 milijardi kuna trebao bi potaknuti još barem 1,7 milijardi kuna ulaganja koje će mali i srednji poduzetnici uložiti u vidu vlastitog sufinanciranja potpomognutih projekata.

Izvor: Index.hr/ZDanas