fbpx

Kalmeta i Vrančić proslavili Dan pobjede uz klapsku verziju “Mlada partizanka borbu vodila”!

Zajednice udruga antifašističkih boraca i anfišista Zadra i Zadarske županije obilježili su u Kazalištu lutaka Dan pobjede nad fašizmom. Organizatori su imali najavu sudjelovanja i gradonačelnika Božidara Kalmete, ali su njega stranačke obveze u Benkovcu spriječile u dolasku na otvaranje skupa, pa je sudionike u njegovo ime pozdravio dogradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je “dojurio” iz Benkovca i Dan pobjede čestitao “Zadranima i svima koji su dali svoj obol u toj pobjedi”.

Praćen pročelnicima Josom Nekićem i Mariom Pešutim, Kalmeta se zadarskim anfifašistima pridružio na Trgu lutkara i scenografa Branka Stojakovića gdje je po završetku skupa priređen domjenak. Klapa “Galija” je, uz nacionalnu himnu, otpjevala i nekoliko pjesama, a pljesak 70-ak mahom starijih Zadrana, koliko ih je bilo u dvorani KZL, čuo se kako na “Mlada partizanka borbu vodila”, tako i na “Kome bi šumilo moje more sinje”.

– Obilježavamo Dan pobjede samo da se ne zaboravi istina koja je oslobodila našu zemlju. Bilo je propusta u NOB-u, ali tekovine antifašizma treba podržavati i održavati. Sudjelovao sam u NOB-u, a naša djeca su se u Domovinskom ratu borila za očuvanje Hrvatske u njenim granicama. Ima pojedinaca koji nam žele nametnuti tuđe ideale, ali da temelji Republike Hrvatske nisu bili postavljeni u NOB-u, u Domovinskom ratu ne bismo imali što obraniti, rekao je u ime zadarskih antifašista Jakov Jukić, nakon izlaganja Nikole Budije o antifašističkoj borbi u Dalmaciji.

Dogradonačelnik Vrančić je potom pročitao unaprijed pripremljeni govor Božidara Kalmete:

– Brojni naši očevi i djedovi odlučno su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena, izbrisati kao narod u Dalmaciji. Stanovništvo našeg kraja trpjelo je vojni i civilni teror od strane talijanskih i njemačkih fašista, a braneći svoj dom svrstali su modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije. Mnogi su nažalost svojim životima platili cijenu slobode prolazeći najteža bojišta na ovom prostoru, a tisuće je rodoljuba prošlo logore jer su izabrali časni put u borbi protiv fašističkih i nacističkih agresora.

I mi u Zadru sjećamo se Iškog ustanka, žrtava fašističkog logora na Molatu, obilježavamo odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Primorja i Zadra matici Hrvatskoj. Sve su to događaji koji su ugrađeni u temelje moderne Republike Hrvatske, pročitao je Vrančić iz govora Božidara Kalmete koji je podsjetio da se na ovim prostorima “pobjedom nad fašizmom nisu ostvarile sve vrijednosti antifašizma – demokracija, ljudska prava, sloboda pojedinca niti hrvatskog naroda u cjelini”.

– Baš kao i u Drugom svjetskom ratu kada se stradavalo zbog vjere, nacije ili drugačijeg političkog opredjeljenja, bilo je i 1991. kada smo se ponovno susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, ali istim zlom i ratnom agresijom. Upravo zato danas, na Dan pobjede, sjećamo se i žrtava Domovinskog rata. I njima veliko hvala jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku. Odlučnost hrvatskog naroda u obrani demokratskih vrijednosti i slobode kroz njegovu burnu i ponosnu povijest daje nam za pravo i obvezu obilježiti Dan pobjede sa svim slobodoljubivim narodima svijeta, poručio je Kalmeta na kraju.

Izvor: SD/ZDanas