fbpx

Još jedan prosvjed protiv budućega Centra za gospodarenje otpadom

– Centar je smrt za našu djecu i nas. Da se nisu usudili graditi, to lud čovjek ne bi izgradio u centru Ravnih kotara. To je najveće zlo, svojim tijelima stat ćemo pred strojeve, ali nećemo dozvoliti gradnju – rečeno je na prosvjednom skupu u Suhovarama nedaleko Zadra protiv izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Prosvjed je organizirala Eko udruga Ravni kotari, a njezin predsjednik Zdravko Belušić istaknuo je štetnost lokacije koja se nalazi u blizini kuća i poljoprivrednih imanja te iznad toka podzemnih voda. Izrazio je bojazan da će se u Centru prikupljati otpad iz zemalja EU te da nijedna primjedba njegove udruge nije usvojena, iako je peticiju protiv lokacije potpisalo 3300 ljudi.

– Ovo je trusno područje, u blizini zračne piste na Zemuniku i galebovi mogu praviti probleme avionima. Bio sam pilot i znam o čemu je riječ. Bura će smeće nositi sve do otoka. U opasnosti su poljoprivredne kulture, masline, maraške, okoliš do Paga, a time i paška janjetina. Pčelari su već odustali kad su čuli da će tu biti Centar za gospodarenje otpadom. Nismo protiv Centra već lokacije koja mora biti daleko od poljoprivrednih imanja – kazao je Belušić.

Inače, Centar za gospodarenje otpadom Zadarske županije u Biljanima Donjim vrijedan 56 milijuna eura ima sve potrebne dozvole, od okolišne do lokacijske, za što je javnom poduzeću Eko Zadar trebalo šest godina dugotrajnih procedura. Uskoro će biti raspisan natječaj za izvođenje prve faze radova vrijedne 52 milijuna eura, a 90 posto sredstava za njegovu izgradnju država je osigurala preko EU fondova.

Štoviše, izgradnjom Centra zadarsko će zaleđe dobiti trafostanicu snage dva puta 25 megavata koja će energijom opskrbljivati Centar i sve poslovne zone u Ravnim kotarima. Vrijednost trafostanice je preko 10 milijuna eura, a u potpunosti će je financirati HEP. Odustajanjem od gradnje Centra županija bi izgubila osigurani novac, a cijeli postupak bi se vratio na stanje otprije deset godina – na traženje “idealne” lokacije.

Foto: HRT

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas