fbpx

Kolumna Marka Pupića Bakrača NEĆEŠ RAZBOJNIČE!

Još od otvaranja slučaja Remorker krajem 2013 godine bilo je razvidno da najdeblji krak u slučaju protuzakonitog izvlačenja novca vodi do cestogradnje. Hapšeni su redom direktori javnih tvrtki , izvođači radova, državni tajnici. Prema obimu kriminalnih radnji, broju uhićenih te funkcijama koje su obnašali sasvim je jasno da se radilo o organiziranoj skupini koja je imala svoju glavu i rep.

Po iskazima koje su u istrazi davali osumnjičeni a izašli su u javnost lako je sastaviti mozaik kako je funkcionirala i na koji način je ta zločinačka organizacija opljačkala državu. Primjer koji se često navodio u medijima a slikovito dočarava kako i što se radilo jest gradnja brze ceste Gaženica-Zadar čvor 2.

Prve procjene o cijeni radova iznosile su 190 milijuna kuna a iznio ih tadašnnji državni tajnik Zdravko Livaković. Kasnija procjena je uvećana na 283 milijuna kuna. Na natječaju sudjeluju tvrtke poput Osijek Koteksa, Viadukta, Zagorije Tehnobetona,Konstruktora… čiji su direktori svi redom kasnije pohapšeni. Prije natječaja izvođači se međusobno dogovaraju tko će dobiti posao. Oni koji su na natječaju sudjelovali kako bi se zadovoljila forma dobivaju druge dionice na isti način ili sudjeluju u radovima kao podizvođači. Nakon dobivenog posla uslijedili bi aneksi ugovora kojima se određuju dodatni radovi te se ukupna cijena još više povećavala.

Posao na brzoj cesti gaženica –Zadar čvor2 dobiva tvrtka Viadukt za vrtoglavih 446,3 milijuna kuna. U konačnici su Hrvatske ceste u nju investirale 600 miliona kuna.
Iz doba gradnje te dionice potiče čuvena kalmetina salveta na kojoj su uz nazive tvrtki koje su izvodile građevinske radove nalaze i rukom ispisane bilješke,odnosno postotci provizije od cijene navedenih poslova koje su se kretale od 20 do 50 posto od ukupno naplaćenih iznosa a koje su isplaćivane visokim državnim dužnosnicima.
Uz ovakvo čerupanje nije ni čudo što su radovi u cestogradnji bili i do nekoliko puta skuplji od realnih vrijednosti. Posljedice toga su nesagledive. HAC nije u stanju vraćati ni kamate a kamoli glavnicu kredita za koje je jamac država, rapidno uvećanje deficita i javnog duga. Ukratko sažeto dužničko ropstvo.
Dakle ovdje se ne radi samo pljački već i o podrivanju ekonomskog suvereniteta domovine, činu veleizdaje.

Kriminal u cestogradnji i predaja upravljačkih prava nad Inom Mađarima koju je izglasala Vlada RH u kojoj je u to vrijeme sijedio i Božidar Kalmeta primjeri su izdaje nacionalnih interesa u mirnodobskom dobu bez presedana.

Iako još nije došlo do istraga i procesuiranja kao na državnoj razini i mi u Zadru imamo svoje Viadukte, Konstruktore, Zagorije Tehnobetone… U stvari model pljačke putem infrastrukturnih radova doveden je do savršenstva upravo u Zadru, počevši od manjih projekata pa sve do onog najvećeg-dvorane na Višnjiku. Modus operandi je preko „zadarskih“ kadrova samo prenesen na državne infrastrukturne projekte tj. cestogradnju.

Jednako kako su uništene državne financije uništene su i gradske. U 2014 godini deficit proračuna iznosio je 11 mijuna kuna, dug grada iznosi preko 100 milijuna kuna te je gradska kasa opterečena sa tri kreditna zaduženja od kojih zadnje za tekuću likvidnost (čitaj sprječavanje financijskog kolapsa).

Kao što je opljačkana i izdana Hrvatska opljačkan i izdan je Zadar.
Kod podizanja optužnice sa ovako teškim inkriminacijama pozivanje na izborni legitimitet je ruganje sa demokracijom i atak na zdrav razum jer je bjelodano da su se okolnosti u potpunosti promijenile u odnosu na dan izbora. To je negiranje postojanja iti trunke moralnosti i principijelnosti u političkom životu.

Isto je i sa traženjem presedana u slučaju gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića koji je bio optužen da je zamjeniku direktora Hrvatskih voda i njegovoj obitelji platio u iznosu od 33 000 kuna nekoliko dana hotelskog smještaja iz gradskog proračuna. Kokošarenje i pljačka epskih razmjera su neusporedive stvari. Sve je to pila naopako, strategija očajnika.

Kao što se velikom vjerojatnošću mogla očekivati optužnica u slučaju Remorker tako se može očekivati podizanje optužnica u još nekoliko slučajeva(Fimi medija-promiđbeni film o prometnoj renesansi Hrvatske, Gortan, Hypo…). Nad glavom visi i mač mogućeg pritvora.
Karamarko i ekipa iz HDZ-a se planiraju elegantno izvući iz talačke krize zvane Božidar Kalmeta njegovim abdiciranjem sa svih stranačkih funkcija dok cijeli jedan grad i ljudi na čijim se leđima uspinjao do političkih visina, kojima duguje sve trebali bi i dalje ostati njegovi taoci, svojevrstan živi štitit.
E pa neće moći…

Marko Pupić Bakrač