fbpx

Zadrani sudjelovali u zajedničkom međunarodnom predstavljanju IPATECH projekta

Premda Hrvatska nije na listi od 145 zemalja koje se ove godine predstavljaju na svjetskoj EXPO izložbi u Milanu, predstavnici zadarske Hrvatske gospodarske komore ipak su sudjelovali u zajedničkom međunarodnom predstavljanju IPATECH projekta koji jača konkurentnost malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava i za koji je tijekom provedbe iskazan značajan interes u Zadarskoj županiji.

Taj projekt je u Zadarskoj županiji donio i praktični rezultat afirmacije iskustva u radu malih postrojenja na solarni pogon za sušenje voća i povrća i proizvodnju maslinova ulja, sireva i ostalih proizvoda, a u Zadarskoj županiji osnovan je i Inovacijski poljoprivredno-prehrambeni centar (INPO) koji već provodi edukaciju i širenje praktičnih iskustava o povezivanju stručno-znanstvenih institucija i proizvođača hrane.

Odlazak grupe stručnjaka i predstavnika Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar u Italiju – bio je dio završnih aktivnosti značajnog IPATECH projekta koji je u zadarskoj regiji polučio zapažene rezultate u jačanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, obrta i obiteljskih gospodarstava. U talijanskoj Pescari kao i u Milanu na svjetskoj EXPO izložbi u okviru talijanskog paviljona, predstavnici zadarske Komore, zajedno s drugih osam partnera iz ukupno pet zemalja, zaokružili su i analizirali sve što je u proteklih dvije i pol godine zacrtano i provedeno u projektu pod nazivom „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskog razvoja jadranskoga područja – IPATECH“.

Sam projekt ukupno „težak“ milijun i 748 tisuća eura, financiran je u okviru šireg programa Europske unije IPA Jadranska prekogranična suradnja, u čemu su sudjelovali, uz hrvatske partnere, i partnerske institucije iz Italije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Albanije.

– Bilo nam je posebno drago što smo imali priliku na takvoj jednoj velikoj izložbi kakav je EXPO predstaviti dobre rezultate u provedbi IPATECH projekta u Zadarskoj županiji, odnosno Hrvatskoj, kazao nam je Dinko Basioli, voditelj IPATECH projekta pri HGK – ŽKZ.

– Inače smo dosad u toku provedbe inače dobili vrlo pozitivne povratne informacije i zanimanje od naših malih poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika iz zadarske regije. Pored konkretne nabavke i promocije mini-sušare na solarni pogon koja u tome može vrlo dobro koristiti zainteresiranim poljoprivrednicima i vlasnicima OPG-ova, naglasio bih i dobru suradnju sa zadarskim Sveučilištem. Osim toga, osnovali smo i INPO, posebni Inovacijsko poljoprivredni centar koji predstavlja trajnu edukaciju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a na jednom mjestu prikuplja informacije i pruža ih zainteresiranim korisnicima koji mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođači hrane ali i oni uključeni u seoski turizam, mala seoska poduzeća i obrti, naglasio je Basioli.

Izvor: SD/ZDanas