fbpx

AKCIJA INSULA SE NASTAVLJA Ukupno naplaćeno više od 140 tisuća kuna novčanih kazni

Ravnateljstvo policije je u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave zadarske i Policijske uprave ličko-senjske nastavilo s petim tjednom provođenja operativne akcije „INSULA“ od 21. do 27. srpnja.

I u ovom tjednu policijska su postupanja usmjerena na prevenciju, otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela i prekršaja na području otoka Paga u turističkoj sezoni 2015.
Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga policijski su službenici evidentirali i procesuirali ukupno 62 osobe i to: 11 državljana Velike Britanije, osam talijanskih državljana, šest hrvatskih državljana, četiri državljanina Švicarske, Njemačke i Slovenije, tri bosanskohercegovačka, irska, češka i francuska državljana, dva portugalska, austrijska, kanadska i slovačka državljana te jednog državljanina Rumunjske, Belgije, Australije, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom navedenih postupanja po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga oduzeto je oko 1,9 grama hašiša, 9,1 grama kokaina, više od 54 grama marihuane, sedam jointa, 15 komada MDMA, oko 7,5 grama MDMA te oko 9,5 grama speeda. U svim navedenim slučajevima policijski su službenici, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv počinitelja podnijeli obvezne prekršajne naloge odnosno optužne prijedloge nadležnim Prekršajnim sudovima. Ukupno je naplaćeno više od 140 tisuća kuna novčanih kazni.

U navedenom razdoblju policijski su službenici proveli četiri kriminalistička istraživanja. U prvom slučaju kriminalističko istraživanje je provedeno zbog sumnje da je 53-godišnjak počinio kazneno djelo protupravne naplate na štetu 19-godišnjeg državljanina Velike Britanije. Protiv 53-godišnjaka kaznena je prijava podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Nadalje, drugo kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje da je 29-godišnjak na štetu 23-godišnjaka počinio kazneno djelo iznude kada mu je u ime nepostojećeg duga od nekoliko desetaka tisuća kuna iznudio novac i raznu tehničku robu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 29-godišnjak je, uz kaznenu prijavu, doveden pritvorskom nadzorniku PU zadarske. Istražni mu je sudac po saslušanju odredio 30 dana istražnog zatvora. Također, provedeno je kriminalističko istraživanje nad trojicom slovačkih državljana starosti 20, 22 i 24 godine zbog sumnje da su na plaži Zrće počinili kazneno djelo prisile prema službenoj osobi na štetu dvojice policijskih službenika. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, su dovedeni pritvorskom nadzorniku PU zadarske. Istražni im je sudac odredio 30 dana istražnog zatvora. Posljednje kriminalističko istraživanje provedeno je zbog sumnje da je 54-godišnjak na plaži Zrče počinio kazneno djelo bludnih radnji na štetu 22-godišnje slovačke državljanke. Nakon provedenog istraživanja, Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnijeta je kaznena prijava.

Provedenim kontrolama u Novalji utvrđena su tri prekršaja iz Zakona o trgovini te jedna prekršaj iz Zakona o žigu, a protiv odgovornih su podnijeti optužni prijedlozi.

ZDanas