fbpx

Mamićeve firme okreću milijune kuna, ali samo gubitaka

ZORAN i Zdravko Mamić bez nogometa i Dinama bili bi primjeri loših poduzetnika. Naime, braća Mamići osnovali su u posljednjih deset godina preko deset tvrtki, od kojih je većina danas ugašena ili se nalazi u blokadi, a svima je zajedničko da poslovne godine završavaju u minusima.

Svima zajednički gubici

Najvažnije tvrtke Mamićevih van nogometa su KF projekt, Sikuma, Steradijan, Steradijan građenje, Aqua MM, Nautika Mamić i Komos Građenje, a većina ih se bavi građevinom. U posljednje dvije godine imale su oko 15 milijuna kuna gubitka. Naravno ne računamo one tvrtke koje su u međuvremenu ugasili.

Tu je još i tvrtka MOS projekt s poreznim dugom većim od 300 tisuća kuna. Za svakog poduzetnika ovo bi bila noćna mora, no ne i za Mamiće. No, krenimo redom.

Najviše sumnji bude tvrtke KF projekt i Sikuma projekt koje su godinama generirali gubitke, računi su im blokirani od 2011. godine. U posljednje vrijeme aktivirane su i zadužnice.

Tako su braća Mamić vlasnici i odgovorne osobe tvrtke KF projekt koja se bavi uslugama i nekretninama. Tvrtka je i danas aktivna s milijunskim gubicima bez ikakvih prihoda. Tako je 2010. godine gubitak bio 5,7 milijuna kuna, 2011. godine 700 kuna (!?, op.a.), u 2012. godini 5,6 milijuna kuna, a 2013. godine 2,7 milijuna kuna. U 2014. godini gubitak je bio tisuću kuna.

Obiteljske tvrtke i obiteljski gubici

U posljednjih pet godina tvrtka nije imala prihode, a na sudu je u ožujku ove godine aktivirana zadužnica prema tvrtki HETA Asset Resolution Hrvatska d.o.o. koja je bavi financiranje. KF projekt bio je u blokadi od prosinca 2011. godine do kraja svibnja ove godine.

Sikuma projekt u 2012. godini imala je gubitak od 2,4 milijuna kuna, u 2013. godini 20 tisuća kuna, a u 2014. godini 8,4 milijuna kuna. Sikuma se bavi građenjem. Računi tvrtke blokirani su od siječnja 2011. godine. U ožujku je aktiviran zahtjev za naplatu po zadužnici od strane tvrtke Heta koja se bavi financiranjem.

Steradijan projekt još je jedna obiteljska tvrtka Mamićevih, a koja se bavi građenjem, trgovinom i uslugama. Direktor je Zoran Mamić, a Upravu predstavljaju Zdravkov nećak Mislav i sin Mario Mamić. U 2010. i 2011. godini zabilježeni su manji gubici, u 2012. godini dobit je bila 11.800 kuna, a posljednje dvije godine tvrtka je završila s minusima i to 60 tisuća kuna u 2013. godini i 690 tisuća kuna u 2014. godini.

Aqua i Nautika Mamić u minusima

Tvrtka MOS projekt posljednje tri godine nema prihode, ali ima gubitke i to od 27 tisuća kuna do 23 tisuće kuna. Porezni dug za ovu tvrtku iznosi 311.681 kuna.

Aqua MM također je obiteljska tvrtka u kojoj su Mario i Mislav Mamić, a direktorica je i Monika Kravić, supruga sina Zdravka Mamića. U posljednje tri godine ova tvrtka registrirana za usluge bilježi gubitke i to malo manje od milijun kuna u 2012. godini, u 2013. godini 719 tisuća kuna, a u 2014. godini 621 tisuću kuna. Obitelj ima i tvrtku znakovita naziva Mamić Nautika, a koju vode Mislav i Mario Mamić. Prošlu su godinu završili s 192 tisuće kuna minusa.

Jedina solidna tvrtka Mamićevih van nogometa zapravo je Borej Gradnja, ali i ona ima tek minimalnu dobit u posljednje tri godine. Naime, svaku su godinu završavali s par tisuća kuna plusa. Zoran Mamić tihi je partner, a konce vodi Hrvoje pl. Kukuljević-Sakcinski. Isti odnos imaju i u tvrtki Olbuma projekt d.o.o., no ona u posljednje tri godina ima minuse od par tisuća kuna.

Dostavi mi poklon

Mamići su vezani i uz tvrtku Komos Građenje koja je prošlu godinu završila s minusom od 239 tisuća kuna. Tvrtka Steradijan projekt ugašena je 2013. godine, kao i tvrtka Mamić nekretnine.

Zdravko Mamić spominje se i u tvrtki Radio Sedam za emitiranje radijskog programa, a tvrtka, koja očito nije zaživjela, posljednje tri godine ima gubitak od par tisuća kuna. Mario Mamić ima i tvrtku Nadin uvoz-izvoz koja u posljednje tri godine ima dobit od par tisuća kuna. Njegova tvrtka “Dostavi mi poklon” očigledno nije zaživjela jer je ugašena 2012. godine.

Index.hr