fbpx

MLADINEO I ZRNIĆ IPAK NA SUDU Optužnica teška 46 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske u kaznenom predmetu protiv optuženih Vinka Mladinea i Mihe Zrnića Marinovića te jednog trgovačkog društva, kojim je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio žalbu državnog odvjetnika te preinačeno prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu na način da se dopušta obnova kaznenog postupka po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 10. rujna 2014., navodi DRH na svojim stranicama.

Mladineo, bivši šef Fonda Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zrnić, teretili su se za štetu Fondu veću od 46 milijuna kuna.

Slučaj je, podsjetimo, izazvao veliku pozornost javnosti jer je optužnica bila odbačena zbog propusta tužiteljstva.

Zagrebački Županijski sud utvrdio je potkraj prošle godine da je nadležno tužiteljstvo zakasnilo jedan dan s podizanjem optužnice. Stoga sud nije potvrdio optužnicu, nego ju je odbacio jer je zakonom propisano da se u takvom slučaju smatra da je tužiteljstvo odustalo od progona. Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo se na tu odluku, ali je Vrhovni sud potvrdio odbačaj optužnice.

Uslijedio je zahtjev tužiteljstva za obnovu postupka, što je Vrhovni sud sada i dopustio te je vratio predmet u fazu optuženja. Temelj za donošenje takve odluke bilo je to što je u međuvremenu pokrenut stegovni postupak protiv tužiteljice koja je zakasnila s podizanjem optužnice, a takvo postupanje predstavlja jedan od mogućih razloga za obnovu. Vrhovni sud je to i uvažio.

Sada bi optužno vijeće Županijskog suda ponovno iznova trebalo odlučivati o osnovanosti optužnice protiv Mladinea i Zrnića Marinovića.

Dvostruko plaćanje i mito

Bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Mladinea, teretili su da je mimo Zakona o javnoj nabavi od sredine 2006. do 22. studenog 2010. s poduzećem Zrnića Marinovića sklopio više ugovora za izvođenje radova na sanaciji bazena crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu.

Prema tvrdnjama tužiteljstva, tvrtka Sirovina odlagalište na taj je način od 1. ožujka 2007. godine do 30. studenog 2010. godine fondu ispostavila 29 privremenih situacija za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora u ukupnom iznosu od oko 125 milijuna kuna.

Na temelju toga, tvrdi tužiteljstvo, sklopljena su dva dodatka osnovnom ugovoru, a potom su prema Mladineovu nalogu bile plaćene ispostavljene privremene situacije. Kao protuuslugu za dobiveni posao Zrnić Marinović je u više navrata Mladineu predao najmanje 900.000 kuna. Tužiteljstvo smatra i da je poduzeće Zrnića Marinovića “zaradilo” 36,9 milijuna kuna (bez PDV-a), a fond je oštećen za 46,2 milijuna kuna. (iPress)