fbpx

PRIKRIVANJE KRIMINALA U STEČAJU NAUTE LAMJANE Predmet protiv Ardene Bajlo preuzima USKOK

Predsjednica Trgovačkog suda u Zadru i bivša sutkinja u stečaju remontnog brodogradilišta “Nauta Lamjana” iz Kali Ardena Bajlo poslala je 12. lipnja dopis Općinskom državnom odvjetištvu tražeći da joj se dostavi “podatak o tome u kojoj se fazi nalazi” prijava koju je protiv nje podnio sindikalist Mario Košta i to zbog prikrivanja kriminala u stečaju škvera. Sutkinju Bajlo je zanimalo je li njegova prijava “zavedena u upisnik kaznenog progona ili upisnik razno”, kako bi se mogla očitovati Visokom trgovačkom sudu pred odluku o njenom izuzimanju s mjesta stečajnog suca, što je 11. lipnja zatražio Mario Košta.

Pet dana kasnije, iz ODO-a je Ardeni Bajlo upućen odgovor u kojemu stoji da se Koština prijava “još uvijek nalazi u fazi izvida u upisniku razno”. Dakle, punih 15 mjeseci nakon što je Košta poslao prijavu, ona je još uvijek u “fazi izvida”!? Međutim, u nastavku dopisa ODO obavještava Ardenu Bajlo da “uskoro slijedi ustup čitavog predmeta USKOK-u radi donošenja meritorne odluke o kaznenoj prijavi jer se radi o kaznenom djelu iz njihove nadležnosti”.

USKOK je nadležan zbog toga što je, kao sutkinja i predsjednica Trgovačkog suda u Zadru, Ardena Bajlo državni dužnosnik. Istina, ona je to bila i u travnju 2014. godine kada je Košta podnio svoju prijavu, ali ODO tek sada najavljuje ustupanje predmeta USKOK-u.

Dan nakon što joj je ODO odgovorio, Ardena Bajlo u svom očitovanju Visokom trgovačkom sudu navodi kako nema razloga za njeno izuzeće jer u ODO-u Koština prijava “ima tretman razno, što zapravo znači da se radi o nekoj vrsti predstavke čije navode tek treba ispitati.”

Na kraju svog očitovanja VTS-u, sutkinja Bajlo piše:

-Dakle, kako još uvijek nije donesena odluka o navedenoj prijavi u smislu procesuiranja iste, to u ovom trenutku smatram da nema razloga za moje izuzeće, premda bih voljela da je suprotno, navela je Ardena Bajlo, vjerojatno misleći da joj se tek izuzećem otvara mogućnost da protiv Košte podnese kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja.

Ali, VTS je donio odluku o izuzeću sutkinje Bajlo i to koristeći citate iz njenih dopisa. Bajlo je, obraćajući se zadarskim tužiteljima o navodnoj kaznenoj prijavi stečajnog vjerovnik Duška Polovine protiv nje, te njegovom zahtjevu za njenim izuzećem, 18. prosinca 2014. godine napisala da bi “mogli postojati razlozi zbog kojih bi se izuzela iz predmeta” ako je ODO prijavu uvrstio u upisnik kaznenih prijava, a ne u “kazneno razno”.

-Obzirom na navode stečajnog vjerovnika (Marija Košte, op.a.) u zahtjevu za izuzeće, te navode predsjednice suda iznesene u dopisu od 18. prosinca ODO-u gdje i sama navodi da bi mogla biti pristrana, kao i činjenice iznesene u očitovanju od 18. lipnja 2015. godine da bi voljela da bude izuzeta, kako bi se otklonila svaka sumnja u njenu nepristranost, smatram da postoje opravdani razlozi za izuzeće predsjednice suda, ujedno sutkinje u tom predmetu, napisao je u svom rješenju zamjenik predsjednika Visokog trgovačkog suda Ivica Omazić.
Sada, 15 mjeseci nakon što je Košta podnio prijavu protiv sutkinje Ardene Bajlo, iz ODO-a najavljuju da će predmet predati USKOK-u.

KOŠTINA ŽALBA: Današnja Skupština vjerovnika je nezakonita

U četvrtak je održana Skupština vjerovnika u stečaju Nauta Lamjane na kojoj je prihvaćen izvještaj o radu stečajnog upravitelja Aleina Khana. Khan je dobio i suglasnost vjerovnika za sklapanje izvansudske nagodbe s Marinom Preko i Vrtovima sunca iz Orašca, a potom je izglasan i nalog po kojemu će Khan izraditi stečajni plan za Nauta Lamjanu. Kada je sutkinja Trgovačkog suda Tina Grgas, koja je preuzela stečaj od “izuzete” Ardene Bajlo, već “odradila” dnevni red, Mario Košta je – uložio žalbu!
-Zahtjev za izuzeće sutkinje Bajlo sam predao 11. lipnja, a ona je 12. lipnja potpisala rješenje o sazivanju ove Skupštine. Sve njene pravne radnje nakon 11. lipnja, pa i sazivanje ove Skupštine, po zakonu treba staviti izvan snage. Ova je Skupština nezakonita, rekao je Košta koji je digao ruku samo za izvještaj stečajnog upravitelja.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas