fbpx

AFERA REMORKER Optužnica na čekanju zbog Kalmetine žalbe Vrhovnom sudu na odluku o blokadi imovine

U studenom prošle godine USKOK je istragu u “aferi Remorker” proširio na bivšeg ministra i sadašnjeg zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu, a potom je početkom lipnja podignuta i optužnica na kojoj je Kalmeta postao prvooptuženi. S obzirom da se među preostalih 12 optuženika na toj optužnici nalazi još jedan Zadranin, nekadašnji državni tajnik Zdravko Livaković, ova je optužnica privukla posebnu pažnju zadarske javnosti koja je nagađala da bi optužnica protiv dvojice najmoćnijih ljudi u gradu kroz protekla dva desetljeća trebala postati pravomoćna koncem kolovoza.

Međutim, iz najmanje dva razloga, do pravomoćnosti USKOK-ove optužnice proteći će kudikamo više vremena. Prvi nam je razlog otkrio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić:

-Nemam uvid u spis koji se trenutno nalazi na Vrhovnom sudu povodom žalbi na blokadu imovine nekih optuženika. Dok predmet ne bude vraćen s Vrhovnog suda, o pravomoćnosti optužnice Županijski sud u Zagrebu neće ni odlučivati, izjavio nam je Devčić koji je još prilikom podizanja optužnice s čak 13 optuženika prognozirao kako je “za vjerovati da će sve skupa malo potrajati”.

Devčić je već tada naveo da Optužno vijeće ima rok od dva mjeseca za donošenje odluke o pravomoćnosti optužnice i to nakon što optužnica bude uručena svoj 13-orici optuženika i njihovim braniteljima. U tome, osim čekanja na odluku Vrhovnog suda, leži drugi razlog zbog kojega se o pravomoćnosti USKOK-ove optužnice ništa neće znati ne samo krajem kolovoza, nego ni u rujnu.

-Ne samo što se o pravomoćnosti optužnice neće odlučivati ovih dana, nego moj štićenik Zdravko Livaković nije još niti zaprimio tu optužnicu, potvrdio nam je Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević.

A to onda znači, da je spis čak i stigao s Vrhovnog suda u Županijski sud u Zagrebu, odluka o pravomoćnosti optužnice ne bi bila ni blizu donošenja.

Tek od trenutka kada svi optuženici zaprime optužnicu počinje teći rok od osam dana unutar kojih oni mogu dostaviti svoj odgovor na optužnicu. Kad i to bude obavljeno, Županijski sud u Zagrebu, potvrđuje njegov glasnogovornik Krešimir Devčić, ima rok od dva mjeseca za sastavljanje Optužnog vijeća koje treba odlučiti hoće li optužnica biti odbačena, prihvaćena ili će jedan njen dio ići na doradu. Ako optužnica bude prihvaćena, spis preuzima Raspravno vijeće koje u roku od dodatna dva mjeseca saziva pripremno ročište, čime u stvari počinje sudski proces. Tek na pripremnom ročištu, između ostaloga, pada i odluka o datumu održavanja glavne rasprave i to u roku od sljedećih 60 dana.

Dakle, kada bi posljednji optuženik zaprimio optužnicu do 1. rujna i kada bi dotle predmet bio vraćen s Vrhovnog suda, odluka o njenoj pravomoćnosti može biti donešena do 8. studenoga. Ako postane pravomoćna, rok za održavanje pripremnog ročišta trajao bi do 1. siječnja iduće godine, a glavna rasprava mogla bi najkasnije biti održana 1. ožujka 2016. godine.

Naravno, ovo su samo maksimalni mogući rokovi u slučaju da optužnica postane pravomoćna, jer uvijek je moguće da se sve dogodi prije isteka maksimalnih zakonskih rokova. Neki zadarski odvjetnici s kojima smo razgovarali, upozoravaju da se radi o takozvanim “instruktivnim rokovima”, što znači da se nikome ništa neće dogoditi ako i oni budu prekoračeni.

Kako god bilo, pravomoćnost optužnice protiv Božidara Kalmete i eventualni početak suđenja, svakako će pasti usred političke kampanje pred parlamentarne izbore, a možda čak i nakon što izborni pobjednik već bude poznat.

Karamarko čeka rasplet

Tajming raspleta “afere Remorker”, osim 13 optuženika, svakako zanima i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je, među ostalim i zbog toga, sve bliže odluci da preuzme stranačku listu u IX izbornoj jedinici gdje je Kalmeta dosada bio neupitan. Podsjetimo, Kalmeta je najavio da će, ako sud potvrdi optužnicu protiv njega, “HDZ-u dati mandate na sve svoje stranačke dužnosti” među kojima su i mjesta podpredsjednika HDZ-a i predsjednika ŽO HDZ-a. Kalmeta nema namjeru povući se s mjesta gradonačelnika Zadra, ali to ni HDZ-u ni Karamarku nije toliko važno koliko parlamentarna kampanja i pobjeda u izbornoj jedinici u kojoj očekuju desetak, a Kalmeta govori i o 11 mandata.

Izvor: Zadarski.hr/ZDanas