fbpx

Blagdan je Velike Gospe

Blagdan je Velike Gospe odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička Crkva to je vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je i državni blagdan.

Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji – svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u župi sv. Jurja u Starigradu – Paklenici.

SVETKOVINA VELIKE GOSPE U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI :

1. Proslava svetkovine Velike Gospe tradicionalno okuplja više tisuća vjernika u župi Uznesenja BDM na Pagu. Mise u svetištu Gospe od Starog grada su u 6 i u 8 sati. U crkvi Marijina navještenja kod paških benediktinki misno slavlje s početkom u 9,00 sati predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar Paga. U zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu svečano misno slavlje u 10,30 predvodi don Zdenko Milić, paški župnik.
U 18,00 sati u svetištu Gospe od Starog grada započinje procesija s čudotvornim Gospinim kipom od Starog Grada do Zborne crkve u Pagu. Po dolasku u župnu crkvu Marijina uznesenja u Pagu, koncelebrirano slavlje u 19,15 sati u zbornoj crkvi Marijina uznesenja predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Uoči svetkovine, u petak 14. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Starog Grada od 19,00 do 22,00 sata je prigoda za ispovijed. U 19,30 sati započinje molitva krunice, u 20,00 sati misno slavlje, a od 22,30 do 4,30 sati je cjelonoćno bdjenje.

2. U svetištu Gospe maslinske na zadarskoj Belafuži mise su u 6, 7, 8 (hodočaste župljani župe Bokanjac) i u 9 sati (hodočaste župljani župe Srca Isusova – Voštarnica). Misno slavlje u 10,30 sati predvodi belafuški župnik don Dario Tičić. U 18,15 započinje molitva krunice, a svečano euharistijsko slavlje u 19,00 sati za oltarom ispred župne crkve na Belafuži predvodi generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Prigoda za ispovijed je od 6 do 12 i od 17 do 20 sati.
U nedjelju 16. kolovoza u 19,00 sati je molitva krunice, a u 19,30 sati slavi se misa i bolesničko pomazanje. Nakon mise, ‘Zbor mladih Belafuža’ održat će oproštajni koncert za dugogodišnjeg župnog vikara don Thomasa A. Vargasa koji postaje župnikom Vrgade i Draga.
3. U župi Uznesenja BDM u Škabrnji svečano misno slavlje s početkom u 11,00 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi izaslanik zadarskog nadbiskupa, don Zdenko Dundović, dekan Zemuničkog dekanata. Misno slavlje s blagoslovom djece je u 18,00 sati. Nadbiskup Želimir Puljić ne predvodi slavlje u Škabrnji, kako to tradicionalno na Veliku Gospu slavi zadarski nadbiskup, jer ove godine sudjeluje na svetkovini u Sinju.

4. U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, na velebitskoj uzvisini od tisuću metara, tradicionalno se okuplja puk iz Podgorja i cijele Hrvatske koji ljetuje u tom kraju, među kojima su i brojni planinari. Svečano misno slavlje u 11,00 sati ispred Gospine crkve na Velikom Rujnu, potom i procesiju planinskim proplankom sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi dominikanac, dr. o. Alojz Čubelić.

5. Na Veliku Gospu osobito svečano je u bukovačkom svetištu Uznesenja Marijina u župi Rodaljice, gdje pješice hodočaste brojni iz 14 km udaljenog Benkovca i okolnih mjesta. Svečano misno slavlje u 9,00 sati predvodi don Anđelko Buljat, dekan Benkovačkog dekanata i župnik Benkovca. Misu u 11,00 sati predvodi don Nikola Tokić.
6. U župi Uznesenja Marijina u Korlatu misno slavlje u 9,00 sati predvodi župnik don Damir Šehić.

7. Dračevac zadarski svečano slavi svoju zaštitnicu i naslovnicu župe. Misno slavlje u župnoj crkvi u 10,00 sati predvodi župnik Dračevca don Gašpar Dodić. Svečano misno slavlje u 18,00 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

8. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama misa je u 10,30 sati, a u 19,00 sati je svečana misa s procesijom s Gospinim kipom. Župa u Bibinjama posvećena je sv. Roku, pa su u nedjelju 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, u staroj župnoj crkvi sv. Roka mise u 8,00 i u 19,00 sati. Nakon svečanog misnog slavlja u 10,30 sati, slijedi procesija s kipom sv. Roka. Sve mise predvodi župnik Bibinja don Roland Jelić.

9. U župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Ugljanu misno slavlje u 10,30 sati predvodi don Mario Soljačić, ugljanski župnik i dekan. Svečano misno slavlje u 18,00 sati i procesiju s Gospinim kipom predvodi don Igor Ikić, nadbiskupijski vikar za pastoral.

10. U župi Uznesenja Marijina u Salima svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11,00 sati predvodi saljski župnik i dugootočki dekan Martin Jadreško. U 18,00 sati je pjevana Svečana večernja i blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom.
Na blagdan sv. Roka u nedjelju 16. kolovoza, svečano misno slavlje u crkvi sv. Roka u Salima predvodi župnik don Martin Jadreško.

11. U župi Uznesenja BDM na Olibu svečano misno slavlje u 10,00 sati predvodi don Elvis Knežević, olipski župnik.

Izvor: HRT/ZDanas