fbpx

Čije je 330 kvadrata terase hotela “Zagreb”?

Obnova hotela “Zagreb” na zadarskoj rivi u mnogo čemu je simbolična za zadarski turizam. Ne samo što je riječ o jednom od najzahtjevnijih arhitektonsko-građevinskih projekata koji su ikada poduzeti u Zadru – kojim bi nekadašnji hotel “Bristol” i “Excelsior”, kasnije hotel “Zagreb”, u kojemu su svojedobno odsjedali čuveni Alfred Hitchcock i Josip Broz Tito, vratio slavu – nego bi to značilo i revitalizaciju same rive. Osim toga, o izgradnji novih hotela i obnovi starih hotelskih zdanja na Polutoku puno ovisi u kojem će smjeru zadarski turizam krenuti i koliko će turistička sezona uopće trajati. Zbog svega toga, obnova hotela “Zagreb” jedan je od najvažnijih turističkih projekata u Zadru koji se već dugo iščekuje od investitora Milana Miletića, hrvatskog povratnika iz Amerike, koji je privatizacijom 90-ih godina stekao tvrtku “Hoteli Zadar” te tako postao vlasnik hotela “Kolovare”, te bivših hotela “Zagreb” i “Beograd” na Poluotoku.

Izrada idejnog projekta, kojem su zeleno svjetlo dali i gradski konzervatori, počela je prije tri godine u birou “Block-projekt” d.o.o. zadarskog arhitekta Željka Predovana. Dugo se razmišljalo što napraviti s derutnim, godinama zapuštenim hotelom na najljepšem dijelu zadarske rive, da bi na kraju bilo odlučeno da će to biti hotel razine četiri zvjezdice i da će imati 74 sobe. Svi nestabilni unutrašnji dijelovi zgrade, kao što su stropovi, pregrade, stare instalacije i međukatovi, srušeni su, ostala je samo vanjska opna i nosiva unutrašnja konstrukcija.

I kad je posao obnove nakon faze rušenja trebao konačno krenuti u izgradnju, iznenada je sve stalo. Investitor Miletić otkrio nam je i razlog: u postupku uknjižbe vlasništva, bez čega je nemoguće financirati čitav posao, osporeno mu je vlasništvo nad terasom na rivi ispred hotela! Bez te terase, kojoj bi se arhitektonskim rješenjima namijenila posebna, ne samo vizualna već i funkcionalna uloga cjelogodišnjeg paviljona, besmislena je obnova čitavog hotela, zabrinuto će Miletić. Zbog toga je pokrenuo i sudski spor s Gradom Zadrom, u kojemu je prvostupanjskim rješenjem presuđeno da je spomenuta terasa “pješačka zona” i kao takva u nadležnosti i vlasništvu Grada Zadra. Nakon žalbe, očekuje se nastavak postupka na drugostupanjskom Županijskom sudu koji bi trebao izreći konačni pravorijek, zbog čega se Miletić ustručavao uopće izlaziti u javnost.
stoljetna terasa

– Želim prije svega naglasiti da ne želim na bilo koji način utjecati na odluke suda, koje poštujem bez obzira kakve budu. Neću ići glavom kroz zid, neka sud neometano obavlja svoj posao bez ikakvog pritiska. Problem je u tome što projekt obnove hotela “Zagreb” bez toga rješenja jednostavno ne može krenuti naprijed. Mislio sam u pripremi projekta da je to gotova stvar i iznenadio sam se kad sam shvatio da odjednom netko osporava vlasništvo terase koja je više od stotinu godina bila integralni dio hotela. Prema uvjerenju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom – prije se zvao AUDIO, a sada DUUDI – hotel “Zagreb” uključuje i vanjsku terasu ukupne površine 330 četvornih metara. Ovo je rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju iz 1994. godine, prema kojem sam kupio ne samo hotel “Zagreb” s terasom, nego i hotel “Beograd”, zatim tzv. baštu hotela “Beograd” zbog koje su me isto zafrkavali (u kojoj se nalazi The Garden), čak i restoran “Kornat”, zatim plažni objekt ispod hotela “Kolovare”… To su sve činjenice i ne znam zbog čega država ili lokalna samouprava nemaju sluha za to.

U međuvremenu sam potrošio oko 1,5 milijuna kuna za idejni projekt. Iznutra je sve razrušeno i ostali su samo podovi. Sada to sve čeka jer ne mogu ići u projekt ako nisu riješeni vlasnički odnosi, a ja sam to kupio. U jednoj je varijanti rečeno da je to pomorsko dobro. Bio sam spreman plaćati koncesiju za pomorsko dobro, ali da me država obešteti za ono što sam kupio. No, ta granica pomorskog dobra još nije usvojena. Tužili smo Grad Zadar kako bismo se uknjižili i sud je poslao vještaka koji je čak obilježio veću terasu nego što jest. Rekli smo, to treba promijeniti na 330 kvadrata koliko je terasa oduvijek bila, da bi sud donio nepravomoćnu odluku da se ne može steći vlasništvo na pješačkoj zoni. Evo, ovo je građevinska dozvola iz 1967. godine koja se jasno odnosi i na terasu, nikako na pješačku zonu… Ne govorim napamet i ne želim ništa što nije moje. Žalili smo se na tu sudsku presudu i ne vjerujem da ćemo mi to u konačnici izgubiti, ali sve to uzima vrijeme, a moje su želje da to financijski pokrenemo, što je ovoga trenutka nemoguće. Ići ćemo i prema europskim fondovima, ali ne možemo to učiniti bez definiranja vlasništva – ističe Miletić.

Površina sa zapadne strane hotela, na kojoj je sada parkiralište Policije nije sporna, ona je u vlasništvu Grada, ali Miletić kaže kako je gradonačelnik Božidar Kalmeta obećao da bi to Grad ustupio za potrebe budućeg hotela s obzirom da je s te strane projektiran glavni ulaz u hotel. Terasa je problem i Grad Zadar nije odustao od vlasništva nad njom.

– Stajalište gradonačelnika bilo je da on tu ne može ništa napraviti jer je za to nadležan sud, ali oni su se mogli sudu očitovati da to nije gradsko, da je kupljeno s hotelom i stvar bi bila riješena. Međutim, nisu to učinili, a zašto nisu, ne znam. Je li nas sudstvo sve stavilo u isti lonac ili je netko imao tu neki svoj upliv, vrijeme će pokazati. Žalosno je da jedan projekt vrijedan šest-sedam milijuna eura, koji može otvoriti 70-80 radnih mjesta, sada čeka zbog toga. Koliko je god to u interesu mene kao većinskog vlasnika, toliko je i interes Grada Zadra da se obnovi jedan objekt važan za grad i turizam – ističe Miletić.

– Iz Grada Zadra znali su vas kritizirati da predugo čekate s investicijom u hotelu “Zagreb”. Mislite li da je ovo njihova “sankcija”?
dugih 5 godina

– Na uknjižbi te terase radimo već pet godina. Prije deset godina bili su potpuno drukčiji investicijski uvjeti u našem turizmu. Mislim da je sad pravo vrijeme za investiranje u taj objekt. Iskreno, ni tvrtka nije bila bajna, preuzeo sam je praktički u stečaju, sa 75 milijuna kuna kredita i 165 zaposlenika. Zadnjih 15 godina to se nije osjetilo, svatko je dobio uredno svoju plaću, krediti su se vraćali uredno. Sada je tvrtka zdrava, likvidna financijski i spremna za nove izazove – kaže Miletić.

Priznaje da nije nemoguće da i bivši hotel “Beograd”, s druge strane obale Poluotoka, obnovi jednoga dana u boutique hotel, ali projekt hotela “Zagreb” ipak ima prednost.

– Problem se mora riješiti na jedan ili drugi način. Ako nije moja, treba mi se dati koncesija, a ako je moje, onda je moje. Pitanje je koliko će to uzeti vremena. Nadam se da će se brzo reagirati, da se ne čeka nekoliko godina, kako bi projekt išao naprijed dalje. Nadam se da će lokalne vlasti imati sluha da se to riješi u interesu svih nas – zaključuje Miletić.

Ništa od aneksa i 150 soba

Miletić je, priznaje, odustao od plana koji su prije nekoliko godina od njega tražili američki ulagači, prema kojemu je hotel “Zagreb” trebao postati dio jednoga od svjetskih hotelskih brendova, ali s velikim aneksom sa zapadne strane te minimalno 150 soba.
– Zapravo nisam odustao, ali vjerojatno to nikada neće proći jer oni su trebali napraviti feasibility studiju donje rive, a to nije napravljeno i meni se više ne čeka. Otvorene su mogućnosti sufinanciranja iz europskih fondova, a tvrtka je postala u međuvremenu zdrava i ona to može isfinancirati sama. Ovo je prvi korak koji trebamo napraviti. Studije su pokazale da budući hotel sa 74 sobe može biti isplativ, ali bi trebao raditi cijele godine, što upravo ovisi o zimskoj terasi i restoranu. Uvjeren sam da bi terasa i restoran imali više prihoda nego smještaj, ali i hotel bi radio šest mjeseci sigurno dobro, a ostali dio godine sa 20, 30 posto kapaciteta, uz kongrese, bankete… Svakako sam uvjeren da bi to bio dobar projekt koji bi oživio donju rivu – kaže Miletić.

Hitchcockova soba ostaje

Famozna soba br. 204, s čijeg je prozora čuveni Alfred Hitchcock u svibnju 1964. godine stvorio mit kako je zadarski zalazak sunca najljepši na svijetu i neusporedivo ljepši od onoga u Key Westu na Floridi, ostat će sačuvana i u budućem hotelu, odnosno sugerirano je investitorima da se ona u potpunosti rekonstruira prema fotografijama u izvornom obliku. Isto tako i – Titova soba, jer je poznato da je 1979. godine Josip Broz boravio u Zadru i odsjeo u hotelu “Zagreb”.
Otkup preskup

Iako se oduvijek mislilo da je hotel na rivi obuhvaćao čitavu zgradu sa stanovima u južnom dijelu, zapravo se uvijek radilo o dvojnoj zgradi čiji jugoistočni dio nikada nije bio hotel. Čak je i hotel “Bristol” zauzimao samo postojeći hotelski dio zgrade, dok je druga zgrada bila stambena sa stanovima. Miletić je imao namjeru otkupiti taj dio zgrade, ali suočio se s enormnim cijenama, tako da je od toga odustao.

Izvor: SD/ZDanas