fbpx

DVIJE TISUĆE GOLUBOVA U ZNAK MIRA I SLOBODE Tisuću golubova mira poletjelo u 6 iz Knina prema Vukovaru…

U šest sati ujutro od Loredanovih vrata na kninskoj tvrđavi prema Vukovaru poletjelo je tisuću golubova listonoša, a istovremeno je isti broj poletio iz Vukovara

Proslava obljetnice Oluje ove godine počinje ranije nego obično i k tome na vrlo neobičan način – puštanjem dvije tisuće golubova kao simbola mira i slobode.
U manifestaciji Hrvatskog saveza klubova uzgajivača goluba listonoša ‘Let slobode’ u šest sati ujutro od Loredanovih vrata na kninskoj tvrđavi prema Vukovaru poletjelo je tisuću golubova listonoša, a istovremeno je isti broj poletio iz Vukovara prema Dalmaciji.

– Iako je cestovna razdaljina između Vukovara i Knina 600 ili 700 kilometara, naši golubovi letjet će najbližim putem preko zračnog prostora BiH. Lete prosječnom brzinom od 120 kilometara na sat i, ovisno o vremenskim i drugim prilikama, golubovi će biti na odredištu za malo više od tri sata – pojasnio nam je Marko Đapić, predsjednik Kluba uzgajivača golubova listonoša Dinara – Knin.

Iz Knina je za Vukovar u utorak ujutro otpremljeno nešto više od tisuću golubova uzgajivača iz Kaštela, Sinja, Hrvaca, Knina, Gospića, Crikvenice i Siska. Istovremeno su iz Vukovara prema Kninu kamionom krenuli tamošnji golubovi. Kad ih u srijedu u šest sati puste, golubovi listonoše letjet će svaki u svoj golubarnik.
Golubarnik čiji golub ostvari najveću prosječnu brzinu leta bit će nagrađen peharom ‘Let za slobodu’, ali i s 200 kilograma hrane za golubove joker ili druge po izboru u istoj cijeni, a još sedam najboljih bit će nagrađeni s plaketama i sto, odnosno 75 kilograma hrane.

24sata/ZDanas