fbpx

Kukuriku spašava HDZ – nema zločinačke organizacije!

U KRUGOVIMA Kukuriku koalicije nestrpljivo se očekivala pravomoćna presuda protiv HDZ-a za slučaj Fimi-Media – čime bi HDZ bio proglašen kazneno odgovornim kao pravna osoba, dakle kao cijela politička stranka. Takva pravomoćna presuda zasigurno bi podigla popularnost sadašnje lijevo-liberalne koalicije za koji postotak. Upravo možda i postotak potreban da se dobiju izbori.

No, kako stvari stoje – čini se da HDZ neće biti osuđen kao pravna osoba. Upravo zahvaljujući Kukuriku koaliciji! Uspjeli su SDP, HNS, IDS, HSU napraviti gotovo nemoguće – snagom organskog zakona, Kaznenog zakona Republike Hrvatske, učiniti HDZ svijetlim, nedužnim, i nevinim poput jutarnje rose.

No idemo redom. Autor se prvo ispričava što će vas u ovo vruće ljetno doba zagnjaviti s par pravnih termina, no neophodno je da biste posložili cijelu igru.

Načela kaznenog postupka

Postoje neka načela kaznenog postupka i kaznenog sudovanja koja poštujemo još od doba kada su se pravnici ogrtali plahtom i na sud dolazili noseći isusovke. Jedno od temeljnih je: “nema zločina, nema kazne, bez prethodnog kaznenog zakona” (ako želite u lokalnoj birtiji glumiti Zorana Milanovića, evo i originala: „nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali“).

Ukratko. Da bi vas kaznili za kazneno djelo, u trenutku počinjenja tog kaznenog djela isto mora biti u kaznenom zakonu. Jasno. Nema poslije dopisivanja da je nešto kazneno djelo unatrag. No, što se događa ako se kazneni zakon mijenja? Koristi se onaj propis koji je na vremenskoj crti najpovoljniji za okrivljenika. Evo primjer!

Ako su vas krajem 80-tih optužili za verbalni delikt protiv SFRJ – kada je to djelo izbrisano iz Kaznenog zakona, negdje na samom početku 90-tih, naravno više ne možete biti kažnjeni za to djelo. No, što ako se propis više puta mijenjao? Npr. sada je posjedovanje marihuane ilegalno, naredne godine je Sabor legalizira, i onda opet 2019. postane ilegalno? Za sve do te ponovne kriminalizacije nema kažnjavanja, jer je postojalo razdoblje kada je bilo legalno.

Dakle, kazneno djelo mora imati kontinuitet ukoliko mijenjamo propise – za svaki prekid i primjenu, taj dio koji je prekinut ili promijenjen – za okrivljenika će se gledati upravo taj, najpovoljniji propis za njega.

Zato je vrlo bitno, ukoliko želite učinkovit sustav, imati jasno određenu bit kaznenog djela, rekli bismo još i biće kaznenog djela (lat. actus reus), a koje predstavlja skup obilježja pojedinog kaznenog djela tj. sadrži ono što je tipično za neko kazneno djelo. Ukoliko vam se promijeni biće kaznenog djela – za okrivljenika će se primjenjivati ona definicija povoljnija za njega.

Zašto je HDZ nepravomoćno kažnjen?

Sjetimo se optužnice USKOK-a, podignute 9.12.2011. godine: „Sanader se ilegalnim radnjama za koje ga se tereti okoristio za najmanje 15 milijuna kuna, dok je HDZ državu oštetila za najmanje 31.609.564,62 kune. Nevenka Jurak “zaradila” je najmanje 2.556.000,00 kuna, Anita Papeš-Lončar najmanje 2.001.522,24 kuna, a Bojan Dimić najmanje 1.800.416,39 kuna. Fimi-media pribavila je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a okrivljeno trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.“

Prvostupanjska presuda je donesena 11.3.2014. godine. Ograničit ćemo se na dio gdje je optužen HDZ kao pravna osoba. U presudi se navodi kako je Hrvatska demokratska zajednica ostvarenjem imovinske koristi odgovorna za kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti – opisano u članku 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona, a kažnjivo po članku 337. stavak 4. Kaznenog zakona u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Spomenuti čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela kaže: „Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe (znači u ovom slučaju šefa stranke) ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe i drugoga.“

Presudom je utvrđeno kako iznos od 24.254.497,07 kune predstavlja imovinsku korist koju je optužena Hrvatska demokratska zajednica ostvarila kaznenim djelom iz članak 337. stavak 1 i 4. KZ-a u svezi članka 3. stavak 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba, te se ista oduzima. Uza to, HDZ-u je (kako pravnu osobu ipak ne možete strpati u zatvor) dosuđena novčana kazna od pet milijuna kuna.

Cijelu presudu možete naći ovdje.

Dva Kaznena zakona

Idemo sada na članak 337. Kaznenog zakona!

U pitanju je Kazneni zakon iz 1997. koji je također imao nekih promjena, uglavnom 2006. su nešto pooštrene kazne. Radi jednostavnosti, navesti ćemo zadnji tekst:

„Zlouporaba položaja i ovlasti

Članak 337.

(1) Službena ili odgovorna osoba koja s ciljem da sebi ili drugoj pravnoj ili fizičkoj osobi pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugome prouzroči kakvu štetu iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka prouzročena znatna šteta ili je došlo do teže povrede prava drugoga, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena imovinska korist, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.

(4) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist, a počinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi, ili je prouzročena šteta velikih razmjera, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.“

Sada usporedite s citatom iz presude – HDZ je kažnjen prvostupanjski po članku 337. st. 1. i st. 4. Pribavljena je znatna imovinska korist, preko 24 milijuna kuna. To se po prvostupanjskoj presudi oduzima, plus plaća se kazna od pet milijuna kuna.

Novi Kazneni zakon – bitno drugačija kvalifikacija

HDZ-ova saborska većina 21. listopada 2011. godine donosi novi Kazneni zakon. Taj Zakon stupa na snagu prvi siječnja 2013. godine, dakle kada je već uvelike na vlasti Kukuriku koalicija. Koja je imala sasvim dovoljno vremena promijeniti ono što je HDZ donio 2011., jer Kazneni zakon još nije stupio na snagu.

U tom novom Kaznenom zakonu nema kaznenog djela Zloupotreba položaja i ovlasti, već njega mijenja novo kazneno djelo:

„Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Članak 246.

(1) Tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.“

Kako je nedavno objavio Vrhovni sud u obrazloženju presude VSRH I Kž 267/2011-6: „Dana 1. siječnja 2013. stupio je na snagu novi Kazneni zakon/11 koji u odredbi članka 3. stavak 3. KZ/11 obvezuje sud da ispita postojanje pravnog kontinuiteta između kaznenog djela za koje je optuženik osuđen i nekog od kaznenih djela iz novog Kaznenog zakona, i to tako da činjenično stanje podvede pod biće odgovarajućeg kaznenog djela iz novog zakona, pa ako utvrdi da kontinuitet postoji, primijenit će zakon koji je blaži za počinitelja. Istom odredbom regulirano je da nema kaznenog djela ako pravni kontinuitet ne postoji.“

Pogledamo još jednom, kada će biti ispunjeno biće kaznenog djela iz novog članka 246.!

Potrebno je kumulativno ispuniti tri elementa:

tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa koja se temelji na zakonu, odluci upravne ili sudbene vlasti, pravnom poslu ili odnosu povjerenja i
na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist te
time ili na drugi način onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti prouzroči štetu…
A od tri – nisu ispunjena dva! U vezi prvog: HDZ je politička stranka, dakle ne bavi se gospodarskim poslovanjem! Istina, kupuje neke robe i usluge, ali to radimo i svi mi za doma i to rade i sve udruge građana i slični – no to ne znači da je u pitanju gospodarsko poslovanje! U vezi trećeg: Je li HDZ-u ovime prouzročena šteta? Nije. Na računu HDZ-a je, prema onome što USKOK tvrdi, preko 24 milijuna kuna viška! Ovaj članak je predviđen za „mažnjavanje“ od svoje firme ili ustanove ili političke organizacije, ali ne ako mažnjavate za svoju firmu ili političku organizaciju!

Da li je Sabor Vrhovnom sudu zavezao ruke?

Kod kaznenog prava nema proširenog tumačenja! Ili imate biće kaznenog djela ili nemate biće kaznenog djela. Prema onome što se vidi – nekadašnji članak 337. je bitno širi od postojećeg članka 246. i Vrhovni sud će morati i ovdje provjeriti da li postoji kontinuitet kaznenog djela – i vrlo je moguće da će doći do zaključka da tog kontinuiteta nema. Pitanje je dakle, da li će se Vrhovni sud moći izvući iz zamke koju je Sabor ovom izmjenom postavio i primijeniti onaj članak 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba. Lako moguće neće – jer su saborski zastupnici tako odlučili.

A ako kontinuiteta članaka 337. i 246. nema – onda nema ni odgovornosti Hrvatske demokratske zajednice kao političke stranke. Dame i gospodo i drugovi Kukurikavci – čestitam na skorom oslobođenju HDZ-a od ove optužnice! Trebalo je puno nerada, puno neznanja i puno bahatosti da vam HDZ uspije ovo uvaliti.

Notica za g. Tomislava Karamarka: ne zaboravite po presudi, ako bude kako pretpostavljamo da će biti, poslati bombonijeru ministru Pravosuđa i premijeru nove pancerice, taman će zima, a čovjek se treba nečim zabavljati.

Uz ovakvo praćenje temeljnih propisa, neangažiranje struke i omogućavanje da HDZ-ove izmjene kaznenog zakonodavstva stupe na snagu uz bitnu promjenu bića kaznenog djela koje spašavaju sam HDZ – Kukuriku bi mogao i kukuriknuti na izborima.

Index.hr/ZDanas