fbpx

Na Forumu kreće dugo očekivano šesto izdanje Avvantura Film Festivala

6. AVVANTURA FESTIVAL ZADAR počinje 22.08. pravom filmskom poslasticom, hrvatskom premijerom filma UBOJICA (The Assasin)velikoga tajvanskog redatelja Hsiao-hsien Houa koji se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu okitio nagradom za najbolju režiju!

Nakon dugogodišnje filmske karijere Hou je napravio neočekivani žanrovski iskorak i prvi put ušao u wuxia žanr snimivši film o plaćenici iz vremena dinastije Tang, kojoj je naručeno da ubije čovjeka kojeg voli. Kritičar Telegrapha nazvao ga je jednim od najljepših filmova koji je ikada vidio.

Zadarski filmski festival prvi u Hrvatskoj prikazuje i najkontroverzniji film 2015., koji je podigao buru i prije svjetske premijere u Cannesu! LOVE (LJUBAV), francuskog redatelja Gaspara Noea eksplicitni je film, 3D drama s puno hardcore sexa, art-porn… U svemu tome Noe nije vulgaran, napravio je seksualnu melodramu o mladiću i djevojci, i još jednoj djevojci, koji uživaju u ljubavi i seksu… Noe kaže kako u najnovijem filmu nije htio biti sputan „propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu“. LOVE je filmski događaj godine!

Zadarski Festival će od 22.08. do 28.08. na svojim pozornicama nuditi više od stotinu naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, među kojima pregršt premijernih, a kroz razne retrospektive i programe vraćati će se i u prošlost. Filmovi stižu iz raznih krajeva svijeta. Pa evo samo nekih naslova:

OBSCURE SPRING također je priča o ljubavnom trokutu, a visoko stiliziranu dramu punu sexa i straha potpisuje nagrađivani meksički redatelj Ernesto Contreras.

Film GRANDMA premijeru je imao na filmskome festivalu Sundance, a redatelj Paul Weitz u filmu ceste govori o tri generacije žena s Lily Tomlin u naslovnoj ulozi bake homoseksualke koja oduševljava svojom glumačkom izvedbom.

Nakon što će biti prikazan u Sarajevu, u Zadar stiže SAVRŠEN DAN (A Perfect Day) s Beniciom Del Torom, Timom Robbinsom i Olgom Kurylenko u glavnim ulogama. Španjolski redatelj Fernando Leon de Aranoa snimio je film na engleskom jeziku koji se događa „negdje na Balkanu“, a uz hoollywoodske glumce tu su i Goran Grgić, Feđa Štukan, Antonio Franić i Slaven Španović očekuju se na zadarskoj projekciji filma. U Zadar nakon Sarajeva stižu glumci filma.

Zadranin porijeklom, redatelj Ante Novaković živi u New Yorku, a film LEAVES OF THE TREE snimio je s hoolywoodskom glumačkom postavom. U Zadar stiže s crvenoga tepiha Fillmskoga festivala u Sarajevu.

AVVANTURA je i ove godine okrenuta mladim filmašima uvođenjem sekcije Europske filmske akademije „Sunday in the country“. Program koji okuplja filmske početnike, koji izmjenjuju iskustva i međusobno gledaju i komentiraju svoje radove, svake se godine održava daleko od civilizacije. Na poziv člana Akademije i direktora zadarskog filmskog festivala Sergeja Stanojkovskog u lipnju 2015. „Sunday in the country“ održao se na otoku Ugljanu, a prvi se put uopće, na jednom Festivalu uvodi i istoimeni festivalski program.

TRANSATLANTIQUE je crno bijeli dokumentarni esej Felixa Dufour-Laperrierea, zapanjujući prvijenac koji oduzima dah svojom ljepotom, pun misterije koja traje 30 dana na Atlantiku. Riječ je i o još jednoj iznimnoj filmskoj premijeri na Avvanturi!

U sekciji Prvi i drugi film, koja je natjecateljska, nalazi se, također premijerni, film BABAI mladog njemačko kosovskog redatelja Visara Morine o desetogodišnjem dječaku koji traži oca koji ga je napustio i otišao za boljim životom u Njemačku, a nagrađen je na festivalima u Münchenu i Karlovym Varyma.

Iz Srbije stiže PANAMA debitanta Pavla Vučkovića koji se našao među pet filmova iz Istočne Europe koji su ušli u službeni program festivala u Cannesu. U Zadru će imati hrvatsku premijeru.

LEKCIJA je bugarsko-grčki debitantski film Kristine Grozeve i Petra Valchnova o mladoj i poštenoj učiteljici koja će morati preispitati svoje principe u novonastaloj situaciji. Film je obišao mnoge festivale, pokupio brojne nagrade, oduševila je Margita Gosheva u glavnoj ulozi.

MARGARITA, WITH A STRAW drugi je film Shonali Bose o mladoj fascinantnoj buntovnoj djevojci u invalidskim kolicima. Film koji oduševljava publiku bez zadrške! Iako je prikazivan po festivalima, Avvantura muj je prvi u Hrvatskoj.

Kao i filmu THE WORLD IS MINE Constantina Tanasea koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma gdje se ova debitantska drama o odrastanju okitila specijalnim priznanjem u sekciji East of the West.

MAGGIE je također debitantski film, ipak nešto drukčiji od ovih gore navedenih. Mladi američki redatelj Henry Hobson imao je ispred kamere Terminatora! Arnold Schwarzenegger je u ovome filmu prilično drukčiji „onakav kakavog ga do sada nismo vidjeli“ pišu svjetski mediji. Zadrani će biti prvi u Hrvatskoj koji će moći procijeniti dramsku ulogu oca djevojke koja je inficirana zombi-virusom.

6. izdanje festivala nudi bogati francuski dio programa, kao plod suradnje i dio velike manifestacije „Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.“ Među novijim i starijim naslovima nalaze se i Cherboruški kišobrani iz 1963. Jacquesa Demya ovjenčani Zlatnom palmom, Yvesa Montanda i Simone Signoret gledamo u poznatome Le joli mai Chrisa Markera, uživamo i u Džeparu koji je 1959. snimio veliki Robert Bresson. Avvantura Zadar prikazuje Čovjeka koji vrišti iz 2010. s nagradom žirija iz Cannesa čiju režiju potpisuje Mahmat-Saleh Haroun, tu su i Gadjo Dilo Tonyja Gatlifa, Hadewijch redatelja Bruna Dumonta.

Recentni hit naslov „Steak Revolution“ Francka Ribierea govori sam za sebe i ne preporuča se vegetarijancima.

GRANDMASTERS: TRIBUTE TO KARL BAUMGARTNER

Festival posebno mjesto daje i radu najvećeg europskog producenta i nezavisnoga art house distributera Karla Baumgartnera koji je na prvom zadarskom filmskom festivalu dobio Nagradu „Tomislav Pinter“. Nekoliko mjeseci prije smrti (2014) dobio je „Berlinsku kameru“ na jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala, a u Zadru će se vrtiti izabrani naslovi poput: Čovjeka bez prošlosti velikoga Akija Kaurismakija, film Proljeće, ljeto, jesen, zima režirao je slavni Kim Ki-duk, Luna Papa potpisuje Bakhtyar Khudojnazarov, kazahstanski Tulpan Sergei Dvortsevoy, Kontakt Sergeja Stanojkovskog. Baumi je bio taj koji je doslovno do smrti putovao svijetom i tražio talente kojima bi onda nesebično davao svaku šansu za uspjeh, a njegovi su se filmovi posljednjih dvadesetak godina redovito nagrađivali najvećim priznanjima na svjetskim i europskim A festivalima. Inovativnost i film privlačili su ga i na zadarski filmski festival koji je otkrio još jednu Baumijevu ljubav, a to je nogomet.

Pa se ove godine ponovno organizira turnir koji nosi njegovo ime.

Sporta i filma biti će i u Kalima na Ugljanu gdje festivalska ekipa u suradnji s VAKANZOM ZADAR i Borisom Gatara igra vaterpolo, a među filmašima kriju se i vrsni poznavatelji toga sporta: Šerbedžija i Stanojkovski.

MADE IN CROATIA je novi program novih hrvatskih filmova koji će biti prikazani na više lokacija. Partnerstvo Avvanture i Društva hrvatskih filmskih redsatelja ima za cilj osnažiti vidljivost domaćega filma koji to, pokazalo se posebno ove 2015., itekako zaslužuje. Domaći filmovi prikazivati će se na više lokacija, jedna od njih je, sada već tradicionalno festivalsko kino na Kraljevskim vinogradima. Publika će pod otvorenim nebom, s pogledom na more i trsove, uz čašu nagrađivanih i jedinstvenih vina, moći uživati u filmovima. Avvantura i Kraljevski vinogradi pokrenuli su wine film festival koji spaja film, gastronomiju, mediteransku destinaciju. Programom MADE IN CROATIA festival širi svoju publiku i na zadarski arhipelag, pa nakon radionice Europske filmske akademije na plažu otoka Ugljana dovodi film Takva su pravila Ognjena Sviličića, zajedno s redateljem i glavnim glumcem Emirom Hadžihafisbegovićem. Film će se prikazivati i u Zadru, kao i Imena višnje Branka Schmidta koji također dolazi na festival. Hvaljena i nagrađivana Ivona Juka predstavlja naslov Ti mene nosiš. Svinjari su debitantski film Ivana Livakovića o kojem se puno pričalo i prije premijere u Puli, čeka ga i Zadar.

Irački film dolazi na zadarsku pozornicu u partnerstvu s redateljem i producentom Mohamedom Al-Daradjijem koji je na Avvanturi Zadar dobio nagradu za naslov Son of Baylon (produkcijske usluge mađarskog studia Fox). Zahvaljujući toj nagradi snimio je s mađarskim partnerom nekoliko kratkih filmova, koje ćemo vidjeti na Festivalu, kao i Al-Daradjijevu selekciju nekih drugih iračkih naslova.

SHORT FILM ADVENTURE obuhvaća nekoliko blokova kratkih filmova poput: EFA KRATKI (Europska filmska akademija), Njemački filmovi: NEXT GENERATION SHORT TIGER, ECAM program filmske škole iz Barcelone.

U industrijskom dijelu programa Film Forum Zadar Matchmaking, Festival je od prve godine okrenut jačanju kreativne industrije, širenju koprodukcija koje je i stavio u svoj fokus, pozicioniranju destinacije. Ove se godine u sklopu velikoga Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj Avvantura ponovno dotiče Francuske. Loic Magneron (WIDE) govorit će o distribuciji i cirkulaciji nazavisnih filmova s fokusom na Balkan i konkretnim iskustvom međunarodne prodaje i distribucije filma Svećenikova djeca Vinka Brešana.

Predstavlja se po prvi put i inicijativa EYE to EYE kojoj je cilj osnažiti vidljivost europskog nezavisnog filma i stvaranje nove mlade publike, okrenute digitalnim medijima i društvenim mrežama.

EYE FLICK je Video on Demand platforma soju je kreirao WIDE, a razvijao CINEHOST, pa su tako filmovi sa Avvanture i iz WIDE kataloga dostupni u Hrvatskoj, Francuskoj i SAD-u na VOD platformi tijekom trajanja filmskog festivala.

Svakodnevno održavanje masterclassova obuhvaća jednu iznimnu glumačku radionicu, predavanje o europskoj koprodukciji i zemljama koje nisu u Uniji, razgovor o poziciji Kosova unutar europske kinematografije. Predstavljanje knjige filmskoga kritičara Marka Njegića, redatelja Ognjena Sviličića, mlade Zadranke Korane Serdarević.

Filmove će ocijenjivati tri žirija, a u jednom od njih je i Christian Jeune, glavni selektor Filmskoga festivala u Cannesu koji na poziv direktora Avvanture dolazi po prvi put u Hrvatsku! Čovjek koji godišnje pogleda oko 2000 naslova da bi odabrao onih dvadesetak najboljih i najvećih,koje široka publika pamti i po palmama i crvenom tepihu najznačajnijeg filmskoga festivala na svijetu. Jeune je taj koji filmašima diljem svijeta daje veliku priliku i šansu. On je taj koji bira djelić s vjetske godišnje filmske produkcije koja dobiva veliku priliku da se bori za Zlatnu palmu!Agenti ga dobro poznaju, on je taj koji u 90 % slučajeva mora reći „ne“.

Žiri Avvantura festivala Zadar renomirani je međunarodni sastav, kao i svake godine okuplja branšu s raznih krajeva Europe i svijeta. To su redatelj Danilo Šerbedžija, redateljica i glumica Rayna Andrea Russel, urednik Crnogorske kinoteke Andro Martinović, njemački redatelj Veit Helmer, njemački producent Marcelo Busse, filmofil Nenad Korkut, filmski i književni kritičar Damir Radić, scenografkinja i producentica Martina Valentina Baumgartner, producentica Isabelle Staed, producent Mike Downey, filmski kritičar Nino Kovačić i Mladen Malik iz ezadra.

Jedna filmska projekcija na Forumu ima humanitarni karakter, pa će Zadrani i njihovi gosti kupnjom kino ulaznice sudjelovati u akciji „Zaklade Hrvatska bez mina“ i Vladinog ureda za razminiranje. Riječ je o projektu izrade jedinstvene baze podataka žrtava mina s ciljem identificiranja potreba stradalnika, zapošljavanja, prekvalifikacija, školovanja, medicinskih i inih potreba te u konačnici cjelokupnoj integraciji osoba s invaliditetom u društvo. S prvim ispitivanjima na terenu krenulo bi se iz zadarskog zaleđa, koje je bilo jedno od najzagađenijih područja u Domovinskom ratu.

Institucionalni partneri festivala su Creative Europe Media Desk, Grad Zadar, Zadarska Županija, HAVC, MVEP Ministarstvo Vanjskih Poslova RH, Ministarstvo Kulture, Francusko Veleposlanstvo, Francuski insititut i mnogi drugi.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i glavnog filmskog fonda pri vijeću europe – Eurimages.

ZDanas