fbpx

TRAGIČAN KRAJ Islamska država: Ubili smo Salopeka

AFP JE objavio informaciju o tome kako je Islamska država javila da je pogubila Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Kairu 22. srpnja. Na internetu su se potom pojavile i slike pogubljenog Salopeka, čija autentičnost još uvijek nije službeno utvrđena. Index i ostali vodeći hrvatski mediji neće objaviti fotografiju smaknuća koju su objavili teroristi te apeliramo na čitatelje da učine isto.

Tijek događaja:

14:25 Ukoliko vijest o smrti Tomislava Salopeka bude službeno potvrđena, ovo će biti deveta egzekucija zapadnog državljana od strane terorista Islamske države.

14:15 Kolinda Grabar-Kitarović putem medijskog priopćenja obznanila je kako “otkazuje sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova”.

14:00 Zoran Milanović održat će izvanrednu konferenciju za javnost u 17 sati.

Na džihadističkih forumima navodno se pojavila i fotografija obezglavljenog Tomislava Salopeka, koja se proširila društvenim mrežama. Uz fotografiju se pojavljuje i natpis “Ubojstvo hrvatskog zatočenika, zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protiv Islamske države”. Autentičnost fotografije još uvijek nije potvrđena.

Milanović najavio izvanrednu konferenciju u 17 sati

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Indexu su rekli kako u ovome trenutku “ne mogu ništa potvrditi” te kako će informirati javnost u trenutku kada budu mogli. Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova kazao je kako Egipat provodi vlastite provjere, prenosi Reuters.

“Vidjeli smo vijest na internetu i upravo radimo vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”, rekao je.

Zoran Milanović najavio je konferenciju za javnost u 17 sati u Banskim dvorima

Podsjetimo, Salopek je otet dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Izvor: Index.hr/ZDanas