fbpx

Tragični slučaj Tomislava Salopeka posvađao CNN i egipatske vlasti

REPORTAŽA o navodnom ubojstvu Tomislava Salopeka od strane islamističkih terorista posvađala je egipatske vlasti i međunarodnu news organizaciju CNN. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova na CNN-ov izvještaj odgovorilo je tvrdnjama da se radi o “apsurdno iskrivljenoj slici kaosa i raširenog terorizma u Egiptu”.

U reportaži novinara Tima Listera CNN navodi kako tragična Salopekova sudbina “otkriva tri stvari, a sve su vrlo zlokobne”. Prva stvar je, prema CNN-u, činjenica da će ISIS pokušati zarobiti i pogubiti bilo kojeg zapadnog državljanina, jer su svjesni učinka kojeg postižu takvom propagandom terora.

U svom izvještaju CNN navodi da na poluotoku Sinaj vlada bezakonje, a tvrde i kako se utjecaj ISIS-a proširio i ostatkom egipatske države. Također, CNN optužuje egipatsku vladu da nisu postigli veliki napredak u borbi protiv terorista, iako je prema tom cilju usmjerena prilična količina njihovih resursa. Egipatski islamisti su, kako tvrdi CNN, izuzetno dobro organizirani i “vjerojatno najefikasnija podružnica ISIS-a nakon onih u Iraku i Siriji”.

Sve je bila samo propaganda

Podsjećajući na sve okolnosti oko Salopekove otmice i ubojstva, CNN-ov novinar tvrdi da su džihadisti ISIS-a znali da Egipćani neće uslišati njihov zahtjev o puštanju na slobodu muslimanskih zatvorenica. Sve što se događalo nakon otmice je, prema CNN-u, bila samo teroristička propaganda s ciljem privlačenja što veće međunarodne pozornosti.

“Salopek je radio kao topograf u nekoliko arapskih zemalja. Više desetaka tisuća zapadnih državljana poput njega rade u Egiptu i drugim zemljama regije. Mnogi sada postavljaju pitanje sebi i svojim poslodavcima je li to i dalje sigurno. Takve kompanije morat će ponovo procijeniti sigurnosne protokole, čak i u područjima za koja se do sada smatralo da nisu nastanjena operativcima ISIS-a. To nije poželjna okolina za inozemna ulaganja”, poručuje CNN.

Prema tvrdnjama CNN-ovog novinara, Islamska država stvorila je jaku infrastrukturu u pustinji Sinaj, te je već pokazala da je sposobna i za kompleksne vojne operacije protiv dobro naoružanih meta. Primjer je napad koji se ranije ovog ljeta dogodio u gradu Šeik Zuveid, a gdje je prema službenim podacima ubijeno 23 vojnika i policajaca. Izraelske službe, međutim, smatraju da je broj žrtava bio i veći, te ističu da je istovremeno napadnuto čak 15 policijskih i vojnih postaja, koristeći ISIS-u omiljene bombaše samoubojice u automobilima ispunjenim eksplozivom.

Sličnih primjera ima još, a recentni napadi pokazali su i da su egipatski teroristi povezani s Islamskom državom vrlo dobro naoružani. Također, CNN upozorava da ISIS ne prijeti samo na Sinaju; slični su se napadi, tvrdi američka televizijski news kanal, dogodili i na području Kaira, postoji opasnost od ISIS-ovih terorista u susjednoj Libiji, a ni egipatska mreža simpatizera Al-Kaide nije još u potpunosti ugašena.

Egipćani bijesni: “Sva prolivena krv je iste boje”

Egipatska diplomacija na ovakve napise CNN-a oštro je reagirala. Tvrde da su djelovanja terorista ograničena tek na manji dio sjevernog sinajskog područja koji čini manje od pet posto teritorije tog poluotoka. “Ostatak Sinaja i dalje je dom velikom broju izuzetno sigurnih turističkih atrakcija i odmarališta”, navodi se u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

“Iako je istina da je Egipat suočen s kampanjom terorizma, daleko od toga da je naša zemlja u tome usamljena. Zapravo, čitav je svijet uključen u rat protiv fenomena globalnog terora. Napadi su se dogodile u zemljama na istoku i na zapadu, preko svih kontinenata, pri čemu su poklani muškarci i žene svih nacionalnosti. Činjenica da je Egipat na prvoj liniji fronte ovog globalnog rata, pa s toga snosi i dobar dio napora, trebala bi izazvati solidarnost s Egiptom umjesto perfidnih pokušaja potkopavanja našeg truda”, poručile su egipatske vlasti američkim novinarima.

Dodaju i kako nitko nije napao francusku državu nakon masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo, niti je itko tvrdio da su SAD u stanju kaosa nakon bombaškog napada na Bostonskom maratonu.

“Bizarno je da slične tragedije u Egiptu nailaze na kritiku države i gotovo komično pretjerano portretiranje događaja na terenu. Također je razočaravajuće vidjeti da se (bez sumnje tragična) smrt zapadnjaka smatra znatnom eskalacijom s obzirom na ubijanje Egipćana, kada je na kraju dana sva krv koja se prolije iste boje”, poručuje egipatsko ministarstvo.

Index.hr/ZDanas