fbpx

Dugovanja Adrije d.d. dosegla iznos od 231 milijun kuna

Adria duguje radnicima 12.471,612,81 kuna, vjerovnicima 218.799, 183,77 kuna što ukupno iznosi 231.270,796,58 kuna. Nekretnine koje posjeduje većinom su višekratno opterećene razlučnim pravom banaka, a postrojenje zbog zastarjelosti i neodržavanja vrijedi tek koliko i sirovina od koje je sačinjeno

Na Trgovačkom sudu u Zadru danas će se pred sutkinjom Terezijom Goretom održati ispitno i izvještajno ročište prijavljenih tražbina u stečajnom postupku nad riboprerađivačkom tvrtkom Adria d.d. koju zastupa stečajni upravitelj Dragan Bijelić iz Šibenika. Stečaj su pokrenuli radnici Adrije zbog neisplaćenih plaća, nakon što je ukinuta predstečajna nagodba, strojevi utihnuli te propala i posljednja nada da se u toj 60-ak godina staroj tvrtci proizvodnja ponovno pokrene.

Prema podacima Fine, dugovanja Adrije d.d. prema bankama kao najvećim vjerovnicima, Ministarstvu financija, dobavljačima, te ostalim poslovnim partnerima i 143 zaposlenika dosegla su iznos od 231 milijun kuna. Stečaj je na zahtjev radnika još 28. veljače ove godine odobrila sutkinja Ardena Bajlo, uvažavajući navedene razloge – da tvrtka ne posluje od rujna 2014. godine, ne ostvaruje nikakve prihode i ne izvršava obveze prema Planu predstečajne nagodbe. No dio radnika je, vjerujući kako se pojavio strani strateški partner, spreman ulagati u Adriju, uložio žalbu na otvaranje stečajnog postupka, pa se stečajni postupak prolongirao sve do srpnja, kada je Visoki trgovački sud donio rješenje i odbio žalbu dijela radnika.

Imovina opterećena, strojevi propali

Stečajni upravitelj u svom je očitovanju sudu uz spomenute probleme naveo i problem s izuzimanjem dvaju stečajnih sudaca s ovog predmeta, nemogućnost zaštite imovine tvrtke jer više nije bilo novca za financiranje zaštitarske službe, a što je rezultiralo brojnim provalama i krađama mahom metalnog inventara, kao i probleme s isključenjem električne energije, zbog čega je trebalo organizirati zbrinjavanje amonijaka iz postrojenja tvrtke. Bijelić je naveo kako je poduzeo i sve radnje vezane uz povrat imovine Adrije od tvrtke Dimo u vlasništvu većinskog vlasnika Adrije Miodraga Lacića temeljem priznanja te da je poduzeo i niz radnji kako bi se ukradena imovina, a među ostalim i tri milijuna kuna vrijedni strojevi koji se nalaze u stankovačkoj Ostrei, vratili u posjed Adrije.

Što se, pak, imovine Adrije tiče, Bijelić je naveo kako se ona sastoji od nekretnina – pršutane u Drnišu, tvorničkog kruga u Gaženici te nekretnina izvan tvorničkog kruga u Gaženici koje se vode kao vlasništvo tvrtke Dimo u stečaju. Nekretnine su, međutim, izuzev one u Drnišu, opterećene višekratnim razlučnim pravima banaka, a tvrtka u posjedu ima i pokretnine – postrojenje i opremu u tvorničkom krugu, te brod Adria Eva, usidren u Nauta Lamjani. Stečajni upravitelj u podnesku navodi i činjenicu kako su i brod i strojevi zastarjeli, neispravni, te da kao takvi vrijede tek kao sirovina od koje su sačinjeni.

Izvor: Zadarski list/ZDanas