fbpx

Izvanredna sjednica Sabora počela žestoko: “To su prevare i manipulacije, Vlada uvodi novi porez”

TJEDAN dana prije redovnog zasjedanja, danas je počela izvanredna sjednica Sabora koju je na prijedlog Vlade sazvao predsjednik Sabora Josip Leko, a na kojoj se pojavio čak i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, inače poznat po tome što rijetko dolazi na radno mjesto. Danas će se sastati i Predsjedništvo Sabora.

Izvanredna sjednica potrajat će do 11. rujna, a premijer Zoran Milanović demantirao je da bi na njoj moglo doći do raspuštanja Sabora.

“Dakle, ja sam uputio pismo predsjedniku Sabora da počnemo ranije jesenski rad s izvanrednom sjednicom Sabora, da završimo ranije s onim što držimo bitnim”, rekao je premijer. A to je niz zakona; od onog o socijalnoj skrbi, trošarinama, obnovljivim izvorima energije, stečaju potrošača do Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

“Izvanredno stanje”

HDZ-ov Željko Reiner smatra da nije bilo potrebe za izvanrednim zasjedanjem. “Tih pet točaka moglo se riješiti pet dana kasnije, to jest na redovnoj sjednici Sabora. Što su vladajući htjeli, što su kemijali?”, pita se Reiner.

Posla je puno, a vremena malo, odgovara SDP-ov Peđa Grbin: “Radi se o zakonima koji u ovom trenutku dolaze na red jer iz objektivnih razloga nisu mogli biti doneseni prije”, objašnjava. Iako vladajući tvrde da izvanredna sjednica nema veze s datumom izbora, premijer Milanović poručuje kako očekuje raspuštanje Sabora do kraja rujna, a uspostavljanje stabilne Vlade u prosincu ove godine.

“Tako vjerujem da ćemo u 12. mjesecu imati Vladu, Vladu koja će nastaviti posao”, zaključio je premijer.

HDZ: Vlada građanima uvodi još jedan porez

Na početku izvanredne sjednice Sabora Milanka Opačić predstavila je prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi. Govorila je o tzv. vaučerima za struju, kazavši da je ta nova naknada koja se uvodi “prva stepenica u onome što zovemo ublažavanje energetskog siromaštva”.

Vaučere za struju u iznosu od 200 kuna mjesečno primat će oko 125 tisuća korisnika, odnosno 60 do 70 tisuća siromašnijih kućanstava koja ne mogu samostalno plaćati režije. I ova je Vladina mjera naišla na oštre reakcije iz redova HDZ-a.

“To je čista prevara i manipulacija. Vlada siromašnima daje 200 kuna, ali to je uvođenje još jednog poreza građanima”, kazao je HDZ-ov zastupnik Duje Marasović, podsjetivši da će vaučere za struju financirati građani koji će za kilovatsat struje plaćati dodatnih tri lipe.

“Novac treba uzeti udrugama koje rade protiv Hrvatske i dati siromašnima”, rekao je Marasović.

HDZ-ovac Reiner prigovorio je zbog ponovnog guranja zakonskih prijedloga u hitni postupak. “Sramota je da je ovaj saziv Sabora četiri petine zakona donio po hitnom postupku”, rekao je Reiner, s čim se složio i Leko: “Slažem se da je to loša praksa, ali ne samo ove Vlade”.

Izvor: Index.hr/ZDanas