fbpx

Ogroman krater na mjestu eksplozije: Jedan pirotehničar umro u bolnici, drugi stabilno

“PREMA mojim informacijama do nesreće je došlo prije 9 sati sati, oko 8.40. Nažalost, kolega I. J. je podlegao ozljedama, prema informacijama koje ja imam na temelju toga što su kolege kontaktirale s bolnicom u Ogulinu.

Svakako želim izraziti sućut obitelji, a što se tiče drugog kolege (D.S.), zadnje informacije koje imam je da je on trenutno stabilno. Da li će biti potrebe da ga se prebaci u Zagreb na jaču skrb ovisi o stanju, koje se mijenja iz minute u minutu”, kazao je za Index Stjepan Tadić iz Sindikata humanitarnog razminiranja.

Drugi pacijent je stabilno

Kirurg Igor Tripalo kazao je Hini da je pacijent k njima stigao praktički mrtav, ali je bio reanimiran. No, potom je ipak umro od iskrvarenja jer je ostao bez obje noge, a zadobio je i ozljede prsnog koša i prostrijel vrata.

Za drugog pacijenta kirurg je kazao da se nakon operacije trbuha dobro oporavlja. “Drugi je pacijent stabilan, pri svijesti, no nažalost ozljede njegovog kolege bile su nespojive sa životom”, rekao je Tripalo.

Drugi pirotehničar bio je 30 metara dalje

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiravanje Tomislav Ban rekao je da je Jurić stradao od tzv. promovke, protupješačke rasprskavajuće odskočne mine, najopasnije od svih mina. “Radi se o tome da je prilikom ručne detekcije mina Ivan Jurić nekim sredstvom, meteldetektorom ili pipalicom aktivirao minu koja je u trenutku aktivacije iskočila 60 do 80 centimetara iznad tla i tu se rasprsnula. Od šrapnela te mine je stradao i Skender koji se nalazio čak trideset metara dalje”, kazao je Ban. Pojasnio je da je riječ o mini koja teoretski može nanijeti ozljede i 100 metara od mjesta eksplozije.

Prema Banovim riječima očevidom se nije moglo utvrditi je li minu aktivirala pipalica prilikom ubadanja u tlo ili metaldetektor, jer je na mjestu eksplozije veliki krater i sva su sredstva rada uništena.

“Možemo samo potvrditi da je na mjestu eksplozije nastao krater, da su geleri na sve strane pa su uništena i sredstva kojima je pirotehničar radio. Na očevidu je bila kriminalistička policija, a i teško da ćemo saznati točno što se dogodilo, odnosno što je aktiviralo minu”, rekao je Ban.

Na mjestu razminiranja danas su radila 34 pirotehničara s 13 strojeva, a u neposrednoj su blizini bila i tri sanitetska vozila.

PU karlovačka zaprimila je dojavu oko 9.20 sati o nesreći za vrijeme razminiranja na području Josipdola, u kojoj su ozlijeđena dvojica pirotehničara tvrtke Detektor iz Vukovara. Provodili su razminiravanje u mjestu Sabljice Modruške, a obojica su s teškim tjelesnim ozljedama opasnim po život prebačeni u ogulinsku bolnicu.

“Obojica su prevezena u zdravstvenu ustanovu te im je pružena liječnička pomoć. Sve okolnosti ovog događaja se utvrđuju”, stoji u policijskom priopćenju.

Ravnateljica ogulinske opće bolnice Jadranka Francetić odmah izjavila je Hini da je jedan od pirotehničara životno ugrožen te da su mu amputirane obje potkoljenice. “Pokušali smo ga transportirati za Zagreb, ali to nije bilo moguće pa se za njegov život bore u operacijskoj sali”, kazala je ravnateljica. Ozljede drugog pirotehničara, dodala je, nisu toliko teške.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR) Dražen Jakopec potvrdio je Hini da su prilikom eksplozije mine ozlijeđeni pirotehničari iz vukovarske tvrtke Detektor.

“Na rubu smo plača”

Jakopec je kazao da mu je žao što se to dogodilo jer su pirotehničari mala zajednice u kojoj se svi dobro poznaju, ali da je nažalost njihov posao toliko opasan da je nesreće uvijek moguće.

“Na rubu smo plača, ali čujemo da su obojica operirana. Za jednog od njih znamo da je izvan životne opasnosti, a to se nadamo i za drugoga”, rekao je Jakopec koji je telefonsku izjavu dao s mjesta nesreće, gdje zajedno s drugim predstavnicima HCR-a, prisustvuje očevidu kroz koji zajedno s policijom nastoje utvrditi što se točno dogodilo.

Pirotehničari su ozlijeđeni u eksploziji protupješačke mine.

Jedan od pirotehničara imao je 26 godina, a drugi 37 godina.

Index.hr/ZDanas