fbpx

“Oni podižu i spuštaju palčeve”: Njemačka i Švedska sudjeluju u odlučivanju o ubojstvima u Afganistanu

NJEMAČKA i Švedska kao saveznice Sjedinjenih Država direktno sudjeluju u takozvanim “odlukama za smaknuća” pobunjenika u Afganistanu iako im pravila to ne dopuštaju, piše New York Times pozivajući se na dva zapada dužnosnika upoznata s operacijama.

Optužbe se prvenstveno odnose na zračne udare, većinom bespilotnim letjelicama, koje SAD opravdava sigurnosnim sporazumom s afganistanskom vladom uz kritiku da su oni puno agresivniji nego što dogovor dopušta.

Dvije zemlje optužene za nezakonito uplitanje i glasnogovornik američke vojske opovrgavaju navode, ali dužnosnici za NYT tvrde da je riječ o gorućem pitanju o kojem se do sada nije govorilo u javnosti i koje izaziva napetost između američke vojske i drugih članica NATO-a, uključujući Švedsku koja nije u Savezu.

Očekuje se da će optužbe prvi put objavljene prošlog tjedna, potaknuti javnu raspravu u Njemačkoj, čiji ustav zabranjuje ofenzivne vojne operacije u većini slučajeva i gdje nevladine i humanitarne organizacije rado posežu za tužbama zbog navodnog indirektnog pružanja pomoći američkim udarima dronovima.

“Kao da je riječ o gladijatorima”

NYT opisuju postupak donošenja odluka u sobi unutar koalicijskog sjedišta u Kabulu poznatog kao Stožer za združene operacije (C.J.O.C.). Vojnici i tehničari tamo koriste velike monitore kako bi identificirali ciljeve i spriječili stradavanje civila.

“Oni idu oko stola i govore, ‘ako vidite neku ženu ili dijete, podignite ruku’, i to uključuje njemačke i švedske časnike koji ne bi trebali biti upleteni u protuterorizam,” rekao je jedan od dužnosnika koji je direktno upoznat s operacijama, ali je zatražio anonimnost zbog povjerljivosti informacija i prirode postupka. “Velik broj dužnosnika NATO-a je prilično uzrujan zbog toga”.

Drugi dužnosnik, također pod uvjetom anonimnosti kaže: “Ovo je posljednja stvar u koju NATO želi biti upleten, ali se čini da Amerikanci žele sudjelovanje sviju. Ja pretpostavljam da oni osjećaju kako im to pruža politički zaklon”.

“Oni sjede uokolo i dižu i spuštaju palčeve, kao da je riječ o gladijatorima na stadionu,” rekao je dužnosnik. “Dok bi to trebalo poslužiti za zaštitu civila, pojedini časnici, pogotovo Nijemci, osjećaju krajnju neugodu”.

Njemačka u Afganistanu još uvijek ima značajne snage, ali je prije tvrdnji dužnosnika ostavljala dojam da se drži pravila o nesudjelovanju u ofenzivnim ratnim operacijama koje, uz nekolicinu pažljivo definiranih izuzetaka, zabranjuje njemački ustav.

Izvor: Index.hr/ZDanas