fbpx

Zbog blokade izvoza u Srbiju hrvatskim tvrtkama prijete gubici!

OD noćas su na snazi protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda.

Hrvatska gospodarska komora već je ranije upozorila na moguće katastrofalne posljedice zatvaranja granice, a posebno je ugrožena konditorska industrija, prvenstveno Kraš, koji tom rutom izvozi oko 2000 tona proizvoda, a proizvodnju bi mogao ugroziti i nedostatak sirovina koje se tim putem uvoze iz Turske.

Zatvaranjem granice sa Srbijom zaustavljeno je jačanje gospodarskih odnosa između Hrvatske i Srbije u koju je u 2014. povećan izvoz za 33,6% u odnosu na 2013. godinu, a u prvih šest mjeseci 2015. rast je 12,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prema ranije objavljenim procjenama HGK, blokada izvoza u Srbiju hrvatskim tvrtkama stvara štetu od milijun eura dnevno.

Kraš: Ako se blokada nastavi imat ćemo višemilijunsku štetu

Na upit Index-a iz Kraša su odgovorili da bi dulja blokada prouzročila višemilijunske štete kompaniji, a ugrožena im je i dinamika proizvodnje. U ovom trenutku im na granici stoje blokirani kamioni s robom, koja bi mogla propasti.

“Osim za tržište Srbije, Kraš preko prijelaza Bajakovo svoje proizvode izvozi i na tržišta Makedonije, Kosova, Grčke, pa bi zabrana uvoza koju je uvela Srbija, do kraja mjeseca donijela višemilijunske štete kompaniji. Problem je još veći ako se uzme u obzir da je riječ o zadnjem kvartalu godine koji je za konditorsku industriju najprofitabilniji period godine. Pored izvoza iz Hrvatske problem je nemogućnost uvoza sirovina koje dolaze istim putem, čime se dovodi u pitanje i dinamika proizvodnje.

U ovom trenutku na granici već imamo kamione sa robom koji ju ne mogu prijeći, niti vratiti se nazad. Kakva će još dodatno biti sudbina ove robe, koja podliježe određenom temperaturnom režimu, tek će se naknadno moći utvrditi”, kažu za Index iz Kraša.

Srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je Srbija spremna u svakom trenutku opozvati svoju odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući teretni promet vozila, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih zemalja.

Atlantic Grupa: Za sada nema većih problema

U Atlantic Grupi kažu da za sada nema većih problema u poslovanju, a ako se blokada nastavi, mogli bi imati veće logističke troškove.

“U Atlantic Grupi u ovom trenutku ne bilježimo veće poremaćaje u redovnom poslovanju i prometu roba te uspješno kompenziramo određeni zastoj u logistici.

Ukoliko bi se nastavila ili dodatno otežala prekogranična suradnja na srednji ili duži rok, svakako bismo imali probleme i povećane troškove u logistici i plasmanu roba.

Svakako je riječ o delikatnoj političkoj situaciji uslijed najveće izbjegličke krize koja je pogodila Europu, te u tom smislu politika ne smije imati proritet nad humanošću. Međusobno, razumijevanje i uvažavanje temelj je dobrih političkih i ekonomskih odnosa, te se nadamo da će se sve zemlje pogođene humanitarnom krizom time voditi u rješavanju nastalih problema”, kažu za Index iz Atlantic Grupe.

Podravka: Vjerujemo u dogovor, a štetu za sada nije moguće procijeniti

Iz koprivničke porehrambene kompanije Podravka kažu da vjeruju da će se postići dogovor dviju strana, a da je potencijalnu štetu, još uvijek, teško procijeniti.

“Spomenuta novonastala situacija, odnosno uvođenje sankcija, zasigurno nije dobra niti za jednu stranu. S obzirom da su sankcije tek nastupile, vrlo je teško procijeniti eventualno moguću štetu, no vjerujemo kako će se uskoro postići dogovor kojim će se izbjeći moguće negativne posljedice”, navode za Index iz Podravke.

Prijevoznici: Ne možemo raditi svoj posao a Ministarstvo prometa šuti

Priopćenjem se oglasila i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika koja apelira na Vladu da uloži sve napore kako bi se situacija normalizirala.

“Vezano za nastalu humanitarnu krizu na teritoriju Republike Hrvatske, te posljedično zatvaranje istočnih granica, apeliramo na našu Vladu i sve nadležne institucije da promptno ulože maksimalne napore kako bi se ponovno normalizirao teretni promet i spriječila daljnja šteta.

Posebno apeliramo na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje unatoč činjenici da je naše resorno ministarstvo, još uvijek nije reagiralo na naše upite, niti dalo bilo kakve naputke oko rješavanja nastale situacije. Hrvatski prijevoznici su potpuno onemogućeni u obavljanju svog posla, jer je za njih granica potpuno zatvorena. Zasipani smo upitima prijevoznika kojima je zabranjen prijelaz preko državne granice sa Srbijom, a odgovora od strane nadležnog ministarstva nema…

Naglašavamo da smo svjesni izvanrednih okolnosti, no isto tako naglašavamo da hrvatskom gospodarstvu prijete veliki troškovi i gubici, a još uvijek postoji prostor za reorganizaciju”, navodi se u priopćenju Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Izvor: Index.hr/ZDanas