fbpx

Afganistan i Pakistan pogodio potres magnitude 7,5 – najmanje 180 mrtvih

U snažnome potresu magnitude 7,5 po Richeru koji je pogodio južnu Aziju, osobito sjeveroistočni planinski dio Afganistana i Pakistana, po posljednjim je podacima smrtno stradalo najmanje 180 osoba. Broj mrtvih mogao bi biti puno veći s obzirom na prekinute komunikacijske veze s mjestima u području planinskog lanca Hindukuš u sjeveroistočnom Afganistanu.

U jednom od najgorih incidenata u ovom potresu, najmanje 12 djevojčica je poginulo u stampedu dok su pokušavale pobjeći iz škole u sjeveroistočnoj Afganistanskoj pokrajini Taharu.

Po podacima američkog Instituta za geologiju (USGS), epicentar potresa bio je u Jurmu u planinskom dijelu Badakšana na krajnjem sjeveroistoku Afganistana na dubini od 213,5 km. USGS dodaje da se zatresao i glavni grad Kabul, a podrhtavanje tla osjetilo se čak u Islamabadu i New Delhiju koji se, javljaju agencije tresao više od minute.

Guverner Badakšana šah Vali Abib kazao je da je u toj pokrajini uništeno najmanje 400 kuća te da je iznimno teško uspostaviti komunikaciju u regiji zbog prekinutih veza. Potres se osjetio i u Pakistanu gdje je, po podacima kojima raspolaže Reuters poginulo najmanje 36 ljudi, a najmanje stotinu je ozlijeđeno.

Izvor: HRT/ZDanas