fbpx

MARJANA BOTIĆ Zašto nismo htjeli sudjelovati u glumatanju?

Marjana Botić, županijska vijećnica Akcije mladih, obratila se medijima priopćenjem a povodom najave tematske sjednice GV o turizmu na prijedlog iz hns u reformirane slučajne saborske zastupnice, Akcija mladih ističe zašto nisu htjeli sudjelovati u glumatanju

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Akcija mladih u svom radu dala je dva izuzetno važna prijedloga za funkcioniranje turizma u Zadru i Zadarskoj županiji; Prijedlog za naplatu zbrinjavanja otpada sa nautičkih plovila u kojem smo htjeli za nautičare koje plove našim akvatorijem a nisu građani RH i ovdje ne plaćaju zbrinjavanje otpada, za njih simboličnim iznosom, ali za lokalnu samoupravu kumulativno znatnim – zakonski riješiti taj problem. Naime siromašnija hrvatska domaćinstva moraju bogatijim nautičarima plaćati zbrinjavanje njihovog otpada sa plovila. Kontejneri po otocima i primorskim mjestima „pucaju po šavovima“ kao i naši komunalni radnici – što sigurno ne pridonosi ljepoti mjesta i uspjesima turizma.

Takav prijedlog vladajući hdz nije prihvatio jer i inače ne gospodari otpadom na zakonit način. Naime, druge višekratne prijedloge Akcije mladih za regulaciju rokova i realnih načina sanacije odlagališta na Diklu (opet udarna turistička zona) vladajući hdz uporno izbjegava realizirati, varajući ljude da će CGO u Biljanima donjim riješiti Diklo! To nije točno jer su samo ovo ljeto tokom turističke sezone zbog nerazvrstavanja otpada na Diklo donijeli tone i tone novog smeća! U turistički i vodno vrlo važno područje. Što je sramota Grada i Županije!

Tužno je što ove za funkcioniranje turizma esencijalne prijedloge nisu podržali, niti su im se pridružili nitko iz koalicijskih stranaka hdz, sdp i satelita.

Za nefunkcioniranje turizma u Gradu i Županiji kriva je samoostvarujuća vlast i lažna oporba koja brine isključivo o zadržavanju svojih fotelja, uhljebljavanju nesposobnih djelatnika i sličnim vlastitim stvarima, pa tako promet, gospodarenje otpadom, razvoj turističkih zona, prodaja autohtonih proizvoda jednostavno ne funkcionira ni turistima, a posebno ne našim sugrađanima. Turizam je stihijski, neorganiziran i to jedan Zvonko Šupe ne može popraviti ni najboljom ponudom turističkih događanja. Da Zvonko šupe dovede Rolling Stonse u Zadar i da svaki dan organizira najbolje folklorne plesove po lokacijama u gradu – to ništa ne bi promijenilo činjenicu da nema riješene strategije parkiranja pa su gužve neizdržive, da se otpad baca i pretvara u brda smeće umjesto da se razvrstava, da nam je cijeli grad a posebno Poluotok zapišan i smrdljiv zbog toga što imamo par preskupih wc i komunalne redare koji nemaju nikakve upute o načinu sankcioniranja divljaštva kojem svjedočimo do razine toga da i sakralni objekti nisu pošteđeni pijanih izljeva fizioloških tekućina.

Što je gospođa Sabolić kao slučajna saborska zastupnica koja dolazi iz turističke sredine napravila po ovim temama?

Mi u Akciji mladih za razliku od nje i gradonačelnika Kalmete koji ništa ne znanju to znamo; nisu i neće napraviti ništa!

Zato se nismo pridružili prijetvornom napadu na gospodina Šupu i turističke djelatnike koji sa ovakvim upravljanjem Gradom i Županijom još dobro vode turizam.
Akcija mladih i dalje će davati konkretne i jasne prijedloge da bi turizam postao ozbiljan i uredan posao, a ne stihijsko događanje, ali za to moramo nastaviti čišćenje patogenih i krimogenih pojava sadašnje političke „elite“ koja je uzurpirala vlast da bi brinula o sebi a ne o poslovima za koje su (ne)odgovorni, zato nam je i turizam gđo. Sabolić ovakav i zato se nismo pridružili vašim izbornim brigama. Zašto bismo? Slobodno nam odgovorite i vi i nesposobne uprave.

Marjana Botić

ZDanas