fbpx

BIRALIŠTA ZATVORENA Izlazne ankete: HDZ-ovoj i SDP-ovoj koaliciji 56 mandata, MOST-u čak 18!

BIRALIŠTA su zatvorena u 19 sati. Prema izlaznim anketama koje je za hrvatske televizije proveo Ispos puls rezultati su sljedeći:

HDZ-ova koalicija 56 mandata
SDP-ova koalicija 56
MOST 18
IDS 3
ŽIVI ZID 3
HDSSB 2
Bandić 2

20:01 HDZ već ponudio Prgometu mjesto predsjednika Sabora?
U stožeru HDZ-a nakon izlaznih anketa, zavladala je sumorna atmosfera. Svi su bili zatečeni uspjehom Mosta i njihovih 18 mandata. Malo tko je javno htio komentirati izlazne ankete, ali se zato u kuloarima naveliko počelo kalkulirati o suradnji s njima. Pojavile su se i informacije kako je Drago Prgomet već dobio ponudu iz HDZ-a te da mu nude mjesto predsjednika Sabora. No, izvori bliski bivšem drugom čovjeku HDZ-a tvrde kako Prgomet neće pristati na tu navodnu ponudu HDZ-a.

– Ne vjerujemo anketama, ne može Most osvojiti toliko. Mi ćemo sigurno pobijediti – komentirali su u stožeru HDZ-a. Komentirali su i tri mandata Živog zida.- Ako oni uđu u Sabor vrijeme nam je da se iselimo iz Hrvatske – kazao je jedan HDZ-ovac.

Iako su tamburaši pozdravljali okupljene riječima – evo nas u pobjedičkom stožeru, nisu uspjeli dići publiku u dvorani restorana Globus u kojem su se okupili, među ostalima, Josipa Rimac, Tomislav Čuljak, Ivić Pašalić, Zdravko Tomac, Miro Kovač, Davorin Mlakar, Ivan Šuker, Nikica Valentić, Goran Marić i neizbježni Velimir Bujanec. (Rozita Vuković, Vanja Nezirović).

19:41 Grbin: Sve što MOST hoće, mi možemo potpisati. To je desnica kakvu Hrvatska treba!SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić zasad je zadovoljan rezultatom. Dodao je da očekuje razgovore s MOST-om. “Naši programi su slični i vjerujem da ćemo s njima naći zajednički jezik, rekao je Hajdaš Dončić. Peđa Grbin dodao je da ‘sve ono što MOST hoće, mi možemo potpisati. To je desnica kakvu Hrvatska treba’.

19:39 Čuljak: Dobit ćemo barem 10-ak mandata više…

Vidimo da su u SDP-u zadovoljni s izlaznim anketama, ali sam uvjeren da neće biti zadovoljni kada dođu rezultati s terena, jer sam uvjeren da će naša Domoljubna koalicija dobiti barem desetak mandata više, tvrdi politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak.

19:30 Rimac: Imat ćemo 9 mandata više od SDP-a; Maras: Očekujem 60 mandata!
‘Sigurni smo u pobjedu Domoljubne koalicije. Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata i to bez dijaspore’, tvrdi Josipa Rimac, direktorica kampanje Domoljubne koalicije za Novu TV.

Potpredsjednik SDP-a Gordan Maras rekao je kako će ovo očito biti najneizvjesnija utrka ikad, a očekuje da će rezultati tijekom večeri u nekim izbornim jedinicama biti bolji za koaliciju Hrvatska raste. – Očekujem da će naša koalicija dobiti 60 mandata. Primjerice, u X. Izbornoj jedinici nije realno da dobijemo samo četiri mandata – rekao je Maras.

19:20 Arsen Bauk: Mislim da se i konačni rezultati neće previše mijenjati…Na pitanje reportera RTL Televizije ‘jeste li iznenađeni rezultatima’ Arsen Bauk je odgovorio: – U odnosu na broj mandata koji su osvojile pojedine stranke, nisam iznenađen. Nakon 2007., kada nisu bile točne, ove ankete su uglavnom pogađale. Bio je trend u zadnjim istraživanjima u smjeru rasta Mosta. Na razini države teško da će se nešto mijenjati više od plus, minus dva mandata, rekao je dosadašnji SDP-ov ministar uprave.
19:13 Euforija u stožeru Mosta: ‘Očekivali smo od 9 do 12 mandata’Veliko oduševljenje u stožeru Mosta nakon objave izlaznih anketa. Po tim predviđanjima Most bi trebao dobiti 18 mandata, a uoči izbora očekivali su od 9 do 12 mandata. Jedan od njihovih najbitnijih ljudi Ivan Lovrinović ipak poziva na stišavanje euforije do objave prvih službenih rezultata. – No, već je sada sigurno da se na ovim izborima pokazalo kako je ljudima dosta da se na vlasti izmjenjuju SDP i HDZ, već žele promjene, rekao je Lovrinović za RTL.

19:09 Međunarodni tajnik HDZ-a: Vidjet ćete da ćemo na kraju imati komfornu prednost
Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač uvjeren je, da će bez obzira na izlazne ankete, njegova koalicija na kraju biti pobjednik ovih izbora: – Vidjeli smo i u prošlosti rezultate tih anketa, pa se na kraju pokazalo da smo mi pobijedili. Do kraja večeri očekujem komfornu prednost za Domoljubnu koaliciju, rekao je Kovač.

18:59 Nikad veća neizvjesnost u Hrvatskoj!

BIRALIŠTA ZATVORENA, OVO SU REZULTATI IZLAZNIH ANKETA HDZ-ova i SDP-ova koalicija potpuno poravnati, Most osvaja čak 18 mandata. Po tri mandata osvajaju Živi zid i IDS, HDSBB-u i listi Milana Bandića dva mjesta u Saboru!

18:45  U dvorani Globus skupljaju se članovi HDZ-a, svira glazba Miroslava ŠkoreU izbornom stožeru Domoljubne koalicije počeli su se okupljati uzvanici, zasad još uvijek većinom novinari, no u dvorani je sve više članova stranaka Domoljubne koalicijie. Među okupljenima su i Miljenko Manjkas te Ivan Jabuka. Dvorana Globus posebno je preuređena samo za ovu prigodu, atmosferu podiže glazba Miroslava Škore, upravo se postavljaju televizijske kamere za snimanje izjava članova Domoljubne koalicije.

18:38 SDP zbog događaja u Konavlima podnio kaznenu prijavu MUP-uIz SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije stiglo je sljedeće priopćenje: U Konavlima na biračkom mjestu br. 11 – Kuna Konavoska, predsjednik biračkog odbora, Đ.B. prekršio je zakon glasujući u ime drugih osoba. Prema izjavi svjedoka koji je o istom obavijestio općinsko izborno povjerenstvo i stožer koalicije Hrvatska raste, predsjednik tamošnjeg biračkog odobroa, nakon što je glasao u svoje ime, uzeo dodatni listić i glasao u ime druge osobe, koja u tom trenutku nije bila prisutna na biračkom mjestu niti je pristupila glasanju i tako prekršio članak 118. Kaznenog zakona djelima povrede slobode odlučivanja birača i zlouporabe izbornog prava. O ovom slučaju podnesen je prigovor Državnom izbornom povjerenstvu i kaznena prijava MUP-u, čije postupanje očekujemo u najkraćem roku, tvrdi u priopćenju SDP najjužnije hrvatske županije.
18:16 Pernar iz Živog zida prednjačio u kršenju predizborne šutnjeKandidati su šutnju kršili i na društvenim mrežama, u čemu je prednjačio Živi zid. Ivan Pernar tijekom cijelog je dana na svom službenom Facebook profilu objavljivao zakonom nedopuštene propagandne poruke i dijelio članke s tematikom izbora i Živog zida, a isto je objavljivao i službeni profil stranke. No, iz Živog zida još su u subotu poručili kako ne priznaju institut izborne šutnje jer smatraju kako “ionako živimo u anarhiji”.
18:08 Živopisna koreografija ispred biračkih mjesta u središtu Zagreba
A ovaj gospodin je ispred mjesta gdje je glasaoTomislav Karamarko pozirao uz kartonskog Milanovića omotan šalom Domoljubne koalicije.

17:53 Birači najažurniji od Zagreba preko Karlovca do RijekeNa području Sedme izborne jedinice, koja obuhvaća jugozapadni dio Zagrebačke županije, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba te cijelu Karlovačku županiju glasači su bili vrlo ažurni, na biralište ih je izašlo pet posto više nego prosječno na državnoj razini. Valja spomenuti da je od 48 jedinica lokalne uprave na tom području u njih čak 17 zabilježena izlaznost veće od 50 posto. Najveća izlaznost zabilježena je u goranskom mjestu Brod Moravice od 55,81 posto, te u Jastrebarskom, rodnom gradu SDP-ovog kandidata Mihaela Zmajlovića, od 55 posto. Nije puno zaostajao ni najveći grad ove izborne jedinice Karlovac, u kojemu je do 16.30 sati na birališta izašlo natprosječnih 52 posto građana s biračkim pravom. Na svakoj od 17 ponuđenih lista građani su u ovoj izbornoj jedinici birali između 14 kandidata. Na popisu je 410.988 birača i 708 biračkih mjesta. Izbori su provedeni regularno, bez prigovora o većim problemima.

17:36 Kome od dvije najveće koalicije više u prilog idu dosadašnji podaci DIP-a?Ekspert Jutarnjeg Vuk Vuković analizira dosad objavljene podatke o izlaznosti.

17:26 Odaziv gotovo identičan kao i 2011.
U odnosu na posljednje parlamentarne izbore 2011. godine, do 16.30 sati na birališta je izašlo točno 0,51 posto građana više. No, treba reći da su prije četiri godine podaci dostavljeni do 16 sati, a sada pola sata kasnije, pa se može zaključiti da je odaziv jednak kao i 2011.

17:10 Više od milijun i pol birača obavilo svoju građansku dužnost!Do 16.30 glasalo je milijun, 508 tisuća i 825 birača, priopćilo je Državno izborno povjerenstvo. Više od 50 posto glasalo je jedino u I izbornoj jedinici (Grad Zagreb), koja prednjači po odazivu.
17:05