fbpx

DO PONEDJELJKA ŽELE 70 POTPISA SDP-ovci: Imamo dobre izglede za formiranje Vlade. Ali, ovo s Prgometom je bio loš potez…

SDP je u petak poslao SMS pozive svim zastupnicima koji su na izborima osvojili mandate da se okupe na sastanku u 17 sati na Iblerovom trgu. Stranka je krenula u skupljanje potpisa za sastav nove Vlade kojima žele doći pred predsjednicu Republike na konzultacije. Zasad je riječ samo o sigurnim potpisima, odnosno o postojećim SDP-ovim partnerima, a onda od idućeg tjedna kreću u lov na ostale izvan koalicije Hrvatska raste.

U SDP-u su uvjereni da će do ponedjeljka imati 70 potpisa, jer računaju na sve manjince, IDS, Čačića i HDSSB, a navodno im ni Bandić ne bi bio tako neprihvatljiv, ali s njim još nisu razgovarali, što bi onda značilo da imaju 72 mandata i do većine im onda trebaju još četiri mostovca bliska Dragi Prgometu. Neslužbeno doznajemo da Milanović pregovara s nekoliko mostovaca, a računa da ima sigurnih od četiri do šest.

Na sastanku SDP-ovaca na Iblerovom trgu Zoran Milanović prikupio je sve potpise članova stranke koji su ušli u Sabor na ovim izborima, a tijekom vikenda to će isto napraviti partneri iz koalicije Hrvatska raste HNS, HSU i Laburisti, a očekuju i tri potpisa IDS-a, što je 59 mandata. U ponedjeljak bi im, vjeruju, potporu trebali dati i manjinski zastupnici, tri SDSS-ova i ostalih pet manjinaca. Očekuju i podršku Radimira Čačića te tehničku podršku HDSSB-a, što bi značilo da do ponedjeljka žele imati 70 potpisa. Iako se u nedjelju ponavljaju izbori na nekoliko biračkih mjesta, vodstvo stranke je, kako doznajemo, obavijestilo članove da to ne bi trebalo ništa promijeniti.

Naime, izbori će se ponavljati i u XII. izbornoj jedinici gdje je vrlo tijesan rezultat za mađarsku nacionalnu manjinu. No, u SDP-u se izračunali da Šandor Juhas, koji je blizak SDP-u, ima prednost koju drugi kandidat ne može stići jer nema toliko upisanih birača mađarske manjine koliko bi bilo potrebno za pobjedu Roberta Jankovicsa. A računaju i na Erminu Lekaj Prljaskaj iz albanske nacionalne manjine, koju bi ipak mogao prestići Idris Sulejmani jer je i kod njih rezultat tijesan. No, u SDP-u su uvjereni da bi i Sulejmani mogao biti više njima naklonjen.

– Bit će jako tijesno, ali imamo dobre mogućnosti za formiranje Vlade – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a. S druge strane, do SDP-ovaca su došle informacije da HDZ radi veliki pritisak na HDSSB da im daju potpise, a navodno su se s Bandićem već dogovorili. No, to su vrlo neslužbene informacije. A kada je riječ o Prgometu i njemu bliskim mostovcima, u SDP-u procjenjuju da bi mu se zasad moglo priključiti od četiri do šest zastupnika, ali to nitko sa sigurnošću ne može znati. Za Prgometovo izbacivanje smatraju da je vrlo loš potez jer su time sami pokrenuli raspad Mosta, kaže nam jedan SDP-ovac, a od prijatelja su si stvorili neprijatelja koji ipak ima neko političko iskustvo i ime, koji im je doveo financijere te u Zagrebu osvojio tri mandata…

JL/ZDanas