fbpx

Gradsko vijeće Zadra o turizmu: Sjajne brojke, ciganjenje i levaćenje, TZ kao glazbena agencija podobnih…

Troipolsatnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća Zadra inicirala je Vesna Sabolić uz pomoć skupine opozicijskih vijećnika, ali je logičan ishod ovog vijećanja, kada je već izostao Aktualni sat, bilo nadmetanje i nadmudrivanje između predstavnika vlasti i opozicije na brojnim primjerima različitog gledanja na aktualno stanje u zadarskom turizmu i na Strategiju njegovog razvoja.

Tom su nadmetanju poslužile čak i jedne te iste brojke o rastu broja noćenja i turističkih dolazaka, a zanimljivo je da se u raspravu niti u jednom trenutku nije uključio direktor TZ Zvonko Šupe iako je pažljivo slušao sve istupe u gradskoj vijećnici.

U svom je uvodnom izlaganju Vesna Sabolić postavila cijeli niz pitanja o stanju i razvoju turizma, od produljenja sezone koje ne zahtijeva nove investicije, preko pronalaženja “inovativnih načina suradnje privatnog i javnog sektora” i definiranja urbanog turizma, pa do poticanja obiteljskog smještaja i privatnih iznajmljivača.

Sabolić je prokomentirala i viziju razvoja Zadra kao Monte Carla, destinacije luksuza i glamura, pitajući koliko je to realan koncept s obzirom da Zadar nema hotela visoke kategorije, a nedostaje mu i malih, obiteljskih hotela. Istovremeno, gradska je tržnica u očajnom stanju, rekla je Sabolić pitajući se hoće li apartmanizacija grada i posebno Poluotoka promijeniti način života u gradu i lokalni identitet.

Zadar je grad romantike i najljepšeg zalaska sunca i to je važan dio zadarske turističke priče, ali takve priče, kao i ona o kraljici Jeleni i brojne druge, u prezentaciji grada nisu dobile adekvatno mjesto, rekla je Sabolić pitajući se kako brendirati zadarske restorane ako pola njih ne radi pola godine.

– Bivši “Dom JNA” u kojem je sada Županija, treba pretvoriti u lokaciju za bogatu klijentelu, valjalo bi razmisliti i o uvođenju vinjeta jer brojka od milijun noćenja uz davanja od jednog eura daje milijun eura za bolje održavanje zadarskih turističkih atrakcija, rekla je Sabolić.

Potom su vijećnici upoznati s brojkama TZ o desetogodišnjem rastu zadarskog turizma kojega ilustrira podatak da je 1996. godine bilo 52.979 gostiju sa 197.080 noćenja, dok su 2014. te brojke skočile na 327.234 gosta i 1,4 milijuna noćenja. Rastao je i broj turističkih ležajeva, kruzing gostiju i onih koji dolaze avionima niskotarifnih kompanija, pa čak i taksista, ali 50 posto anketiranih gostiju i dalje dolazi zbog sunca i mora.

Dio brojki prezentirao je i Dražen Grgurović kao podpredsjednik Turističkog vijeća TZ, koji se zapitao i zbog čega te brojke slabo ili nikako ne prodiru u javnost:

– To treba pitati medije i njihove urednike, valjda dobre vijesti nisu vijesti, zaključio je Grgurović po kojemu se možda radi i o nastojanju da Zadar zadrži imidž grada koji je nekome nešto oteo ili ukrao.

– Zadar nije plaćao nacionalnu medijsku kampanju, pa se pojavi više vijesti o varaždinskom Špancir festu nego o svim zadarskim događanjima zajedno, čime se stvara iskrivljena slika o Zadru koji stagnira ili propada jer je teško shvatiti da pumpanje dobrih vijesti nije odraz stvarnosti neko plaćene reklame, misli Grgurović.

Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić je, kao doprinos Grada razvoju turizma, naveo niz realiziranih gradskih projekata. Zadar kao homme port za kruzere i državna pomoć u sufinanciranju niskotarifnih avio kompanija su među sljedećim ciljevima, a u Strategiju valja uključiti i razvoj kongresnog i sportskog turizma, smatra Vrančić.

Kako opozicija nije bila posebno impresionirana brojkama iz prošlosti, Božena Krce Miočić je, kao predvodnica šesteročlanog tima izrađivača Strategije sa Sveučilišta, navela kako se bez toga ne može gledati ni u budućnost.

Ugovor s Gradom o izradi Strategije potpisan je u veljači, a do 15. listopada je zbog potrebe sveobuhvatne analize, provedena anketa s 1.300 ispitanih domaćih stanovnika o njihovom mišljenju o zadarskom turizmu, te s 1.499 gostiju.

Krce Miočić je obavijestila vijećnike da će prvi prijedlog Strategije razvoja turizma biti prezentiran Turističkom vijeću TZ Zadra u prosincu ili siječnju iduće godine.

– Ovo je pusta gluma. Vi bi kolegice Sabolić trebali Čačiću reći da revitalizira Zelenu puntu koju je dobio za jednu kunu! Nama je o turizmu trebao govoriti načelnik Vira Kristijan Kapović jer je Vir imao dva, a Zadar 1,5 milijun noćenja, a resursi i povijest Vira i Zadra su neusporedivi, rekao je Marko Pupić Bakrač po kojemu turizam trebaju voditi najkvalitetniji kadrovi, što u TZ nije slučaj.

Podsjetio je da još nije raspisan natječaj za novog direktora TZ iako je gradonačelnik Kalmeta o tome govorio još 2014. godine smatrajući da turizam stagnira. Teško je očekivati da će zbog toga netko odgovarati ako nitko ne odgovara ni za zločinačko udruživanje ni kada se prijeti, davi i zatvara žene, misli Pupić Bakrač po kojemu je traženje e-mailom od privatnih iznajmljivača da sufinanciraju Ryanair obično ciganjenje i levaćenje.

Željko Mikin je podsjetio da je nekada turizam donosio 6-7 posto BDP, a sada 20-30 posto, što nikako nije dobro. Treba razvijati kongresni, sportski i izletnički turizam, a tržnica nam ovakva ne smije dočekati sljedeće ljeto, rekao je Mikin.

Ante Rubeša je predložio brendiranje brojke “3000” kao brojke godina starosti Zadra i dodao da turizmu nema pomoći dok se ne smijene podobni i zaposle sposobni.

Erol Gaši se začudio da nitko od 1.500 ispitanih gostiju nije bio nezadovoljan što je nazvao ludom srećom ili ciljanom anketom, a porast broja noćenja je objasnio i fiskalizacijom.

– TZ se pretvara u glazbenu agenciju i naručuje koncerte, a nedopustivo je da o brojkama govori zaposlenica, a ne direktor Šupe, rekao je Antun Novoselović podsjećajući da još nije plaćen dug Ryanairu iz 2014. i 2015. godine, a pregovara se za 2016. godinu, te da “nismo u stanju ni prevesti goste s kruzera od Gaženice do grada”.

– Zadar nema ni viziju ni strategiju upravljanja turizmom koji je prepušten stihiji i Turističkoj zajednici. Kalelarga nam je postala spomenik novcu, kiču i sladoledu, smatra Sabina Glasovac.

Bez stranih investitora će Zadar teško doći do većih smještajnih kapaciteta, rekla je Elvira Sterle kojoj smeta što se na investitore ne gleda kao na dobrodošle jer su nekima sumnjivi i nisu im po volji.

Reagirao je Marko Pupić Bakrač nazivajući “investitore koji dođu preko ratnih profitera okupatorima, a ne investitorima”.

Statistički podaci su izvrsni, a nezadovoljni su i građani i ugostitelji i obrtnici, a ljudi koji rade u turizmu su potplaćeni, navela je paradoks zd-turizma Irena Dragić.

Branko Dukić je ustvrdio da će uvijek biti nezadovoljnih, ali i da se Zadar totalno promijenio u zadnjih 10-20 godina i to nabolje.

Na koncu je inicijatorica tematske rasprave Vesna Sabolić zaključila da je iznimno zadovoljna jer se čulo što u zadarskom turizmu tišti gradske vijećnike, te što je sjednicom probuđen interes građana.

– Zadovoljni smo velikim brojem turista, ali želimo još više, rekla je Sabolić, a predsjednik GV Živko Kolega se ponadao da će dio rasprava gradskih vijećnika biti uključen i u Strategiju razvoja zadarskog turizma.

Izvor: ZDdanas/Slobodna Dalmacija