fbpx

ODLUKA O IMENOVANJU PREDSJEDNIKA SUDA ZA DVA TJEDNA Ardena Bajlo od danas v.d. predsjednice Trgovačkog suda

Osim za Trgovački, za koji se kandidirala jedino Ardena Bajlo, bira se i predsjednik Županijskog suda, a natječu se suci Boris Babić, Boris Radman, Željko Đerđ i Eugen Škunca

Odlukom Ministarstva pravosuđa Ardena Bajlo, predsjednica Trgovačkog suda u Zadru u tri uzastopna mandata, od danas je vršiteljica dužnosti predsjednice te ustanove.

Odluka o imenovanju, kako doznajemo u Državnom sudbenom vijeću, stupa na snagu sutra, 2. prosinca 2015. godine, a može trajati najdulje godinu dana. No, to se ipak neće dogoditi jer će Državno sudbeno vijeće najkasnije za dva tjedna sazvati Sjednicu i odlučiti o pristiglim kandidaturama za predsjednika/cu kako Trgovačkog suda u Zadru, a tako i Županijskog suda. Za obje funkcije raspisan je natječaj prije dva mjeseca, no DSV još uvijek nije donio odluku niti su obavljeni razgovori s kandidatima.

Kao što je već poznato, za mjesto predsjednika Trgovačkog suda u Zadru stigla je samo kandidatura dosadašnje predsjednice Ardene Bajlo pa je sasvim izvjesno kako će ona dobiti još jedan četverogodišnji mandat.

Što se, pak, Županijskog suda u Zadru tiče, mandat aktualnom predsjedniku Vladimiru Mikolčeviću istječe po sili zakona 23. prosinca kad on puni 70 godina starosti te, sukladno zakonskim odredbama, više ne može obnašati tu dužnost. Interes za zamijeniti ga pokazalo je četvoro kandidata, sudaca istog suda i to Boris Babić, Boris Radman, Željko Đerđ i Eugen Škunca.

Tko će dobiti povjerenje i naklonost DSV-a ostaje za vidjeti. Suci Radman i Babić u svojim sudačkim karijerama rješavali su brojne teške slučajeve, a obojica su se okušala i kao suci istrage. Jedan od javnosti najpoznatijih slučajeva u kojima je sudio Radman je onaj svirepog ubojstva Slavice Medanić. Radman je obojici okrivljenika, Šimi Medaniću i danas pokojnom Perici Majstoroviću, odrezao po 40 godina zatvora. Sudac Babić se u koštac uhvatio sa slučajem “Kornati” i oslobodio krivnje Dražena Slavicu. No kao favorit se spominje i sudac Đerđ koji je svojim radom ostvario iznimno brzo napredovanje, a osim u građanskom pravu okušao se i u kaznenom na Općinskom sudu u Zadru.

Izvor: Zadarski list/ZDanas