fbpx

PREKINUTA SJEDNICA – MOST-ovac Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora jer je HDZ protiv

NA MARKOVU trgu danas je bio održan prvi pokušaj konstituiranja Sabora koji, po prvi puta u povijesti, nema saborske većine. Sjednica je trajala 20-ak minuta nakon čega je prekinuta.

U saborsku je proceduru upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

“Ovo je pokazatelj u kojoj mjeri nam nedostaje zajedništva. Na zajedništvu ćemo i dalje inzistirati, a meni je velika čast što sam izabrani zastupnik”, rekao je kasnije Robert Podolnjak novinarima. “Načela moraju biti važnija od pogleda prema fotelji predsjednika Hrvatskog sabora. To od početka govorim, a valjda će nam sada povjerovati da ostajemo principijelni, da zajedno slijedimo određeni cilj, da ćemo, vjerujem, prisiliti političke stranke koje imaju puno veći broj zastupnika, da rade na zajedničkom dobru. Možda sam danas ja predmet nekog traženja konsenzusa, sutra može biti netko drugi. To nije važno ali bitno je doći do nekog zajedništva i na tome ćemo dalje raditi”, dodao je Podolnjak.

Upitan je li spreman ponovo biti kandidat za predsjednika parlamenta, odgovorio je kako će to ovisiti o stavovima svih političkih stranaka koje će se o tome dogovarati, ali uz nužan uvjet da to bude rezultat konsenzusa. “Tu odluku nismo promijenili u Mostu”, poručio je.

U saborske klupe sjest će 151 zastupnik, među njima 76 ih je na ovoj dužnosti prvi put, najmlađi ima 25, najstarija zastupnica 70 godina.

10:45 Petrov: Ako drugi igraju pokvareno, ne moramo i mi. Opširnije

10.35 PREKINUTA SJEDNICA SABORA. VIDEO

10:34 Podolnjak povlači svoju kandidaturu.

10:32 HDZ je protiv izbora Podolnjaka

10:30 Stipe Petrina sjedi zajedno s Prgometom

10:28 Ratni zločinac Branimir Glavaš javio se za riječ. Kazao je da prvo treba pitati Podolnjaka želi li uopće prihvatiti kandidaturu.

10:25 55 zastupnika za predsjednika Sabora predložilo je Roberta Podolnjaka. On je kazao kako ne zna što o tome misle zastupnici Domoljubne koalicije, a da je to bio dogovor. Leko mu je kazao da je sada gotovo da se morao prije očitovati o tome.

10:20 HDZ-ovci su odmah zatražili stanku – “U ime kluba HDZ-a”. Leko im je poručio da još nije konstituiran ni klub HDZ-a. Leko pita želi li netko od predlagatelja obrazložiti izbor predsjednika Hrvatskog sabora.

10:10 Josip Leko privremeno će predsjedati Hrvatskim saborom. Kazao je kako su stigli svi zastupnici, njih 151. U Saboru je i Kolinda Grabar Kitarović. Sjedi pored Milanovića.

9:45 Stigao je i Božo Petrov u pratnji 14 MOST-ovih zastupnika

9:35 I Milanović i Šeks kazali su novinarima da se ne mora danas izabrati predsjednik Sabora, no da bi bilo dobro da to bude što prije.

Milanović za MOST-ovce kaže da razumije da im je teško donijeti odluku jer su ih HDZ-ovci godinama nagovarali pa se sad dvoume. “Teško je biti političar jer političari donose teške odluke”. Opširnije

9:25 U Sabor je stigao i Vladimir Šeks

9:20 Ispred Sabora stigli su aktivisti Zelene akcije koji prosvjeduju protiv Plomina C te bušenja Jadrana. Od novog saziva Sabora trazit će da osigura istinski niskougljični razvoj Hrvatske.

9:10 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u četvrtak ujutro, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedoga da to bude HDZ-ov Željko Reiner. OPŠIRNIJE

Što možemo očekivati?

A kad zastupnici sjednu u saborske klupe trebali bi izabrati i novog šefa Sabora, preduvjet je to za konstituiranje Parlamenta. Za sad je jedini kandidat HDZ-ov Željko Reiner, lijeva koalicija trebala bi predstaviti svojeg kandidata, a s adutom bi trebao izaći i MOST. No, prvi put u povijesti nema saborske većine koja bi prihvatila jednog ili drugog kandidata.

I dok bi lijevi i desni, nagađa se, mogli prihvatiti MOSTov prijedlog, njima pak treba dodatnih 30 potpisa, jer predsjednika Sabora može predložiti trećina zastupnika. Dosadašnji predsjednik Josip Leko, koji će preuzeti predsjedavajuću funkciju, na pitanje što ako dođe do stausa quo – bez dvojbe poručuje:

“Mi ćemo prekinuti sjednicu, a onda ćemo sazvati kad se politički subjekti, stranke i politički akteri u dogovaranjima odluče predložiti da imaju potrebnu većinu u sastavljanju Vlade”, poručuje Leko.

Što ako se predsjednik ne izabere?

Na pitanje koji su rokovi i što u slučaju da se predsjednik ne izabere, konkretne odgovore ne daje ni Ustav, pa ni saborski poslovnik. Evo kako ga tumači ustavni stručnjak, profesor na osječkom Pravnom fakultetu Mato Palić.

“Ukoliko se ne izabere predsjednik Sabora, pa i druga najvažnija tjela koja su bitna za elementarno funkcioniranje Sabora do ponoći tog datuma, smatram da bi predsjednica trebala ponovo donijeti odluku u kojoj će, kao i za ovaj prvi put, definirati dan, mjesec i vrijeme održavanja konstituirajuće sjednice”, kaže Palić.

Palić smatra kako su moguća tri pokušaja konstituiranja Sabora i povjerevanja mandata. Ako nakon drugih konzultacija bude poznat madatar nove Vlade onda će se Sabor, vrlo vjerojatno, konstituirati u drugom pokušaju, no ako do suglasja ne dođe predsjednica će raspisati prijevremene izbore i imenovati privremenu nestranačku Vladu.

Izvor: Index.hr/ZDanas