fbpx

SDP-ovci brane Milanovića: “Baldasaru bi idealan dan za izbore u SDP-u bio 10. travnja”

IVO BALDASAR, gradonačelnik Splita i čelnik splitskog SDP-a koji se nije našao na listi za Sabor matične stranke, jučer se oštro obrušio na Zorana Milanovića kojeg je pozvao da podnese ostavku.

Za komentar Baldasarovih riječi pitali smo nekoliko istaknutijih članova stranke.

“SDP je demokratska stranka u kojoj svaki član, znači i kolega Baldasar, ima puno pravo iznositi svoje mišljenje o radu vodstva stranke. SDP istovremeno ima i svoja tijela kao što je Glavni odbor na kojem se takvi stavovi uobičajeno iznose, ali dobro”, komentirao je za Index Peđa Grbin.

“U konkretnom slučaju, u skladu s našim statutom i praksom, dužni smo nakon parlamentarnih izbora izbora napraviti analizu i utvrđivati odgovornost i nakon toga provesti unutarstranačke izbore na kojima će svaki član imati pravo odlučivati o tome tko će voditi stranku iduće četiri godine.

Što se tiče poziva na ostavku, mislim da bi podnošenje ostavke od strane čitavog rukovodstva stranke bio bijeg od odgovornosti jer je upravo na sadašnjem vodstvu stranke odgovornost da govori o izbornim rezultatima i da pripremi predstojeće unutarstranačke izbore na kojima će, ponavljam još jednom, svi članovi SDP-a biti ti koji će odlučiti tko će nas voditi sljedeće četiri godine”, smatra Grbin.

Grbin: Milanović ponekad ima oštar jezik, ali govori istinu

Grbin je prokomentirao i to što je Baldasar, među ostalim, Milanoviću zamjerio što je konkurentsku stranku optužio za neoustaštvo.

“Gospodin Milanović je vrlo jasno rekao da u koaliciji MOST-a, HDZ-a i partnera sudjeluju stranke koje zastupaju radikalne stavove od kojih neke otvoreno veličaju ustaštvo. Podsjetit ću da je upravo HDZ kandidirao gospodina Podruga za Sabor i dogovorili da on mijenja župana Ževrnju. Koliko je meni poznato, Podrug niti u jednom trenutku nije skrivao svoju opčinjenost ustaškim režimom. A što se tiče kriminala, kako u Domoljubnoj koaliciji, tako i u nekim njihovim partnerima, vrlo važno mjesto obnašaju ljudi koji i danas imaju pravomoćne optužnice iz nadležnosti USKOK-a. Jezik gospodina Milanovića katkad je oštar, ali to ne treba prikriti da su stvari o kojima on govori faktički točne”, komentirao je Grbin.

Obersnel: “Štakori prvi bježe s broda”

“SDP je demokratska stranka u kojoj čak i gori prevrtljivci od HDZ-ovog mostobrana mogu izraziti svoj stav. Siguran sam da bi za njega idealan dan izbora u SDP-u bio 10. travnja. Ipak se radi o lokalnom čelniku koji se očito nudi kao novi kolaboracionista pored već poznatih HDZ-ovih suradnika iz Mosta”, nije birao riječi Ostojić.

Gordan Maras nije želio ništa komentirati. “Komentirat ćemo to na stranačkim tijelima”, kratko je rekao za Index.

Putem svog Twitter SDP je objavio da se izborna konvencija treba održati u roku od 150 dana od službenih rezultata izbora. Baldasarev istup na Twitteru je prokomentirao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. “Štakori prvi bježe s broda”, napisao je Obersnel.