fbpx

Sabor usvojio proračun za 2016. godinu

Hrvatski Sabor je danas donio državni proračun za 2016. “težak” 122,4 milijarde kuna, 3,8 milijardi više nego 2015.

Planirani su prihodi u iznosu od 114,9 milijardi kuna, 4,7 posto više od prošlogodišnjih, te deficit od 2,2 posto BDP-a.

Za proračun je glasovalo 80 zastupnika, a protiv je bio njih 51.

Glasanje o amandmanima

Hrvatski sabor dana je glasao o 94 amandmana koje se na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna, predložili zastupnici i njihovi klubovi.

Vlada, a potom i saborska većina, prihvatili su amandman trojice HDZ-ovih zastupnika iz tzv. Dijaspore da se za četiri milijuna kuna poveća proračunska potpora povratku u BiH.

Amandman su predložili Božo Ljubić, Ivan Šuker i Željko Glasnović, a odobreno povećanje stavke za povratak u BiH namirit će se preraspodjelom s pozicije namijenjene stambenom zbrinjavanju.

Odbačeni su amandmani kojima su SDSS i HNS tražili povećanje novca za obnovu i stambeno zbrinjavanje, uz obrazloženje ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića da kapaciteti Ureda za obnovu nisu dostatni za apsorbciju dodatnih sredstava, što, kaže, dokazuje i prošlogodišnje izvršenje.

Vlada je djelomično prihvatila amandman Kluba zastupnika Mosta i nezavisnih lista, umjesto 600.000 kuna, Uredu bivšeg predsjednika države, uzet će se 500.000 kuna i preusmjeriti za potrebe civilnih invalida Domovinskog rata.

Klub zastupnika Bandić Milan 365 povukao je svoj amandman da se iznos namjenjen trajnim pravima sudionika Domovinskog rata “pojača” za 55 milijuna kuna, na način da se smanji iznos za potpore političkim strankama (7,8 milijuna) i rashodi za materijal i energiju KBC-a Zagreb (47,2 milijuna).

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da niti jedno pravo hrvatskih branitelja neće doći u pitanje, odnosno da će sva biti izvršena. Podijelit ćemo odgovornost zajedno, dat ćemo šansu da se to realizira u ovoj godini, jer druge neće biti, rekao je Miodrag Demo (BM365), poručivši da ima povjerenja u ministre financija i branitelja Marića i Tomu Medveda.

Reiner podržao “glupi i bedasti” amandman Nenada Stazića

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner podržao je amandman na prijedlog državnog proračuna kojim je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić tražio da se s milijun kuna s Ureda predsjednice “pojača” pomoć u nastavi za studente s invaliditetom, iako je sam Stazić glasovao protiv takvog amandmana rekavši kako se radi o prekopiranom “glupom i bedastom” amandmanu kojeg je lani podnio Reiner.

“Ovo je nesporazum”, reagirao je Stazić na riječi ministra obrazovanja Predraga Šustara da Vlada ne prihvaća takav amandman. “To nije moj amandman, jest bedast i glup, ali nije moj. Ja sam ga prepisao, a lani ga je predložio predsjednik Sabora, koji je uložio 77 amandmana u kojima je skidao sredstva s Ureda Predsjednika Republike. Imao sam namjeru prepisati svih 77 njegovih amandmana, ali mi se nije dalo”, kazao je Stazić.

Najavio je kako će Klub SDP-a glasovati protiv predloženog amandmana, ali očekuje da će ga podržati Reiner i svi HDZ-ovi zastupnici koji su ga lani podržali. No, većina je odbila taj i druge amandmane kojima je Stazić predložio da se više novca izdvoji za znanost i obrazovanje te uzme Uredu predsjednice.

Stazić se pritom osvrnuo i na činjenicu da se ranije prihvaćenim amandmanom Mosta smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika i upitao bi li se i Franji Tuđmanu, da je živ, smanjivala sredstva.

“Bili bi manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode. Obzirom da Vlada, a ni HDZ očito ne cijene akademika Reinera u dovoljnoj mjeri da prihvate njegove amandmane, on glasa za, a vi protiv, ja ću povući ostale amandmane”, rekao je Stazić.

Kako je ranije najavljeno, Vlada je djelomično prihvatila amandman HSLS-a i Mosta kojim se smanjuju sredstva za političke stranke u korist Hrvatske zaklade za znanost. Iako su HSLS i Most predlagali da se napravi preraspodjela nešto više od 14 milijuna kuna, Vlada je pristala na samo 7,8 milijuna kuna, tako da će stranke ove godine dobiti jednako kao i lani, a ministar financija Zdravko Marić najavio je skore izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Rusija traži hitan sastanak sa SAD-om oko prekida vatre u Siriji

Glavni stožer ruske vojske predložio je održavanje hitnog sastanka s američkim predstavnicima kako bi se dogovorio mehanizam kontrole prekida vatre u Siriji, poručivši da će od 22. ožujka djelovati jednostrano ako ne primi nikakav odgovor.

“Daljnja odgađanja primjene dogovorenih pravila reagiranja na kršenje režima prekida vatre u Siriji neprihvatljiva su. Kao rezultat provokacijskih akcija i granatiranja, miroljubivi stanovnici dnevno pogibaju”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Visoki časnik u glavnom stožeru ruske vojske general Sergej Rudskoj kazao je da je “američka strana pokazala da nije spremna konkretno razgovarati” o dogovoru.

Ruska strana navodi da se susret dvaju izaslanstava može održati u Moskvi ili bilo gdje drugdje.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je da će se američko-ruske konzultacije održati u Ženevi i u Amanu o kršenju prekida vatre koji je na snazi od 27. veljače, a donesen je pod pokroviteljstvom Moskve i Washingtona.

Centri za nadzor zaduženi pratiti provedbu prekida vatre uspostavljeni su u Washingtonu, Moskvi, Latakiji u Siriji, Amanu u Jordanu te u Ženevi u Švicarskoj.

U slučaju nepoštivanja prekida vatre predviđen je sustav upozorenja u Sjedinjenim Državama i Rusiji te u drugim članicama međunarodne skupine za potporu Siriji.

Rusija je predvidjela vlastiti centar za nadzor prekida vatre i taj centar djeluje unatoč tome što je ruska vojska djelomice povukla svoje zrakoplove 15. ožujka.

Index.hr/ZDanas