fbpx

ZA TRI GODINE ZATVARA SE ODLAGALIŠTE OTPADA U DIKLU gradski otpad odvoziti će se u Biljane Donje

Godinu dana nakon otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje zatvorit će se odlagalište Diklo. Potvrđeno je to na današnjem predstavljanju projekta “Sanacija i zatvaranje odlagališta Diklo” čija se vrijednost procjenjuje na 110 milijuna kuna.

Današnjim predstavljanjem projekta u zadarskoj gradskoj vijećnici želja je građanima dati uvid u ovaj strateški plan Zadra kada je u pitanju gospodarenje otpadom.

Odlaganje otpada na Diklu trebalo bi postati prošlost za tri godine. U gradskoj vijećnici predstavljena je Studija utjecaja na okoliš te Studija izvodljivosti projekta “Sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Diklo”. Na Diklu je odlaganje otpada počelo 1963. godine. Posebni otpad tamo bi se trebao odložiti krajem 2019. godine, kaže Ivan Barbić iz tvrtke SAFEGE:

Prestanak odlaganja bio bi negdje krajem 2019. I nakon toga bi se otpad, znači, gradski odvozio u Biljane Donje, a izvođenje radova bi trajalo idućih godinu i pol dana i nakon toga 30 godina je propisani monitoring.

Nakon sanacije i tridesetogodišnjeg monitoringa na prostoru sadašnjeg odlagališta predviđena je sportsko-rekreacijska zona. Ali ipak, riječ je o dalekoj budućnosti jer prije svega treba proraditi Centar za gospodarenje otpadom u Biljanama Donjim. Ako se i ne realizira sve do 2019., mjesta panici nema dodaje Barbić, jer postoji još dovoljno kapaciteta:

To ostavlja, znači, mogućnost da se odlagalište koristi još, teoretski, pet godina. Tu je, rekli smo, determinator prelazak na centar za gospodarenje otpadom. Neće se dogoditi sitaucija da grad Zadar nema kuda sa svojim komunalnim otpadom.

Vrijednost projekta je 110 milijuna kuna, 15% pokriva Fond za zaštitu okoliša, a 85% fondovi Europske unije.

HRT/ZDanas