fbpx

Orešković ima 8 dana: Ovako izgleda procedura njegova opoziva (i pada Vlade)

Željko Reiner  je na dnevni red Hrvatskog sabora uvrstio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, kojeg su predložila 42 zastupnika iz HDZ-a i HSP-AS-a.

S druge strane, oporba zahtijeva raspuštanje Hrvatskog sabora te što skorije prijevremene izbore.

Prijedlog se uvrštava u dnevni red odmah bez odlučivanja, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner, citirajući odredbe saborskog Poslovnika.

Vlada sada ima osam dana očitovati se o tom prijedlogu. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Oreškovićeve ‘grijehe’ zastupnici su pobrojali u šest točaka. Zamjeraju mu da se umjesto gospodarstvom, socijalnim pitanjima, otvaranjem novih radnih mjesta, bavio kadroviranjem u represivnom aparatu, da je “držao političku napetost u državi u interesu stjecanja osobne političke moći”. Spočitavaju mu da je, kad je trebalo održavati sjednice Vlade, odlazio u SOA-u na razgovore o kojima nije želio ništa reći svojim potpredsjednicima, ni ministrima.

Navode i da je, otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, “svjesno od te Agencije napravio politički faktor” u državi, što se, dodaju, može tumačiti i kao uvod u pokušaj “kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata”.

Zastupnici vladajuće koalicije Oreškovića prozivaju i za “potpunu odsutnost volje” da surađuje s predstavnicima političkih snaga koje su mu dale povjerenje da vodi Vladu, u prilog čemu navode da je tražio ostavke lidera stranka, Karamarka i Petrova, o čijoj podršci ovisi njegov mandat.

Index.hr/ZDanas