fbpx

BEZ IJEDNOG DANA ISKUSTVA Komu se namješta pozicija direktora Zračne luke Zadar?

Na zadnjoj sjednici skupštine Zračne luke Zadar, koja je prije deset dana održana u Ministarstvu prometa, dogodio se presedan zbog kojega zadarski aerodrom jedini u Hrvatskoj za direktora može izabrati osobu bez ijednog dana iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti, piše portal Zadarski.hr

Iako je taj poseban uvjet na inicijativu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo uglavljen u društvene ugovore svih domaćih zračnih luka još 2012. godine, otkada je i na snazi, na njegovu su brisanju u slučaju zadarskog aerodroma na spomenutoj skupštini inzistirali predstavnici lokalnih suvlasnika: zadarski župan Stipe Zrilić, Krešimir Karamarko u ime Grada Zadra te Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji.

Osim njih i sadašnje direktorice aerodroma Irene Ćosić, kojoj je odlukom Vlade mandat produljen na još šest mjeseci, na toj je sjedini bio i predstavnik Ministarstva prometa, pomoćnik ministra Jure Šarić, koji ju je i vodio. Nakon prve dvije točke dnevnog reda koje su prošle ekspresno i gdje je Skupština bez rasprave prihvatila izmijenjene odredbe Društvenog ugovora za natječaj prema kojima se uprava po novom bira na mandat od četiri godine, a ne kao ranije do opoziva skupštine, odnosno vlasnika, na trećoj točki dogodilo se iznenađenje kad su predstavnici lokalnih suvlasnika tražili da se iz ugovora briše kriterij od minimalno pet godina radnog iskustva u zrakoplovnoj djelatnosti.

Pomoćnik ministra jedini protiv

Jedini protiv ovakve odluke bio je pomoćnik ministra Jure Šarić uz objašnjenje “kako zrakoplovna djelatnost nije bilo koja djelatnost i da kandidat za direktora treba imati iskustvo u zračnom prometu”. Pogotovo zbog toga što će poslije raspisivanja natječaja razgovori s kandidatima biti održani u Ministarstvu državne imovine, pa nije izgledno da će kandidat proći intervju ako nema nikakvog znanja iz područja zračnom prometa. Međutim, bio je u manjini i na kraju je prijedlog o ukidanju tog kriterija izglasan jednoglasno pa će Zračna luka Zadar sada jedina u Hrvatskoj moći izabrati direktora bez dana staža u zrakoplovnoj djelatnosti.
Odmah nakon što je ova informacija izišla u javnost, počelo se spekulirati s imenima kandidatima za natječaj koji će biti objavljen poslije redovne sjednice Skupštine u lipnju, budući da se odabir direktora mora izvršiti najkasnije do sredine rujna, kao i to za koga se namješta pozicija direktora Zračne luke Zadar. Po zadarskim kuloarima u igri je već nekoliko imena, uključujući i jednog gradskog pročelnika te sina jednog suca. Zašto je tražio brisanje tog kriterija, koji je uveden u skladu s međunarodnim propisima, i je li točno da se ovime pogoduje kandidatu koji ne dolazi iz struke, pitali smo zadarskog župana Stipu Zriliću. On, pak, tvrdi kako poslovanje zračne luke nije isto što i poslovanje zrakoplovne kompanije i kako se u djelatnostima aerodroma vidi da ta isključivost nije potrebna.

Prije svega dobri menadžeri

– Tim uvjetom o iskustvu u zrakoplovnoj djelatnosti ograničava se broj potencijalnih kandidata za upravu koji u pravilu moraju biti prije svega dobri menadžeri – odgovara Zrilić.
Isto pitanje postavili smo i Ministarstvu prometa koje je, iako je država većinski vlasnik u odnosu na jedinice lokalne samouprave sa 55 posto, pristalo na ovakav zahtjev. Prema onome što su nam odgovorili, ispada kako su se priklonili volji Grada i Županije iako su oni sami većinski vlasnici i mogu odlučivati drukčije.
– Slijedom postupka koji je prethodio donošenju Odluke o izmjenama i dopuna Društvenog ugovora Zračne luke Zadar, uvažene su primjetbe i argumenti predstavnika jedinica lokalne samouprave koji su također u suvlasničkom odnosu u istoj Zračnoj luci. Pri tome svakako valja napomenuti da se izmjenjeni uvjeti odnose na sve kandidate bez iznimke, dakle, onaj kandidat koji iskaže najbolje rezultate, temeljem raspisanog natječaja, bit će imenovan na radno mjesto direktora ZL Zadar – kaže David Radas, glasnogovornik Ministarstva prometa.
Atraktivna pozicija
Sadašnja direktorica Zračne luke Irena Ćosić kaže kako je mjesto direktora ZLZ očito postalo jako atraktivna pozicija sada kada je aerodrom od “ružnog pačeta” i gubitaša postao zlatna koka koja iz godine u godinu samo raste i obara rekorde.
– Ne mogu niti želim ulaziti u odluke suvlasnika Zračne luke Zadar koji imaju pravo donositi sve odluke od interesa za trgovačko društvo, pa tako i ovu. Ja sam sigurna da ću biti najbolji i najkompetentniji kandidat koji ima rezultate iza sebe, od rekordne prošle godine, izgrađene infrastrukture i povećanja dobiti društva, odnosno daljnjeg širenja, ali tko će u konačnici biti direktor sljedeće četiri godine je odluka Vlade odnosno Skupštine ZL Zadar koju ću naravno poštivati kakva god ona bila – kaže Irena Ćosić koja se po isteku mandata, ako ne bude ponovno izabrana, vraća na staro radno mjesto voditeljice sektora izgradnje i razvoja Zračne luke Zadar.

Izvor: Zadarski.hr