fbpx

IZMEĐU DESET KANDIDATA Najizgledniji načelnik PU zadarske je Anton Dražina

Nakon što je ministar MUP-a Davor Božinović 24. srpnja ove godine raspisao interni oglas za imenovanje rukovodećih policijskih službenika, postupak je došao u fazu da se kandidati koji su se javili na interni natječaj upravo pozivaju na testiranje u Zagreb pred peteročlanu komisiju koju je imenovao ministar, a rezultati bi se trebali znati već krajem ovog ili početkom idućeg tjedna iako im mandat službeno istječe od rujna do prosinca ove godine.

Najprije su u MUP-u natječajem izabrali glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, a zatim njegova dva zamjenika (za opću sigurnost i kriminalitet) te tri pomoćnika glavnog ravnatelja koji obnašaju i dužnost načelnika Uprave policije, Uprave kriminalističke policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti, a sada se traži novih osamnaest načelnika policijskih uprava.

HDZ konačno, nakon pet godina apstinencije, ima MUP-ove uzde u svojim rukama i teško će propustiti priliku da MUP-ovu strukturu učvrsti svojim kadrovima jer, ne zaboravimo, zadnji HDZ-ov ministar bio je Tomislav Karamarko 2012. godine.

OTPORI I POBUNE

Kako smo neslužbeno doznali, najviše kandidata (čak desetero) javilo se za načelnika PU zadarske. Po našim izvorima, dosadašnji načelnik Neven Paškalin imat će ozbiljnog konkurenta u Antonu Dražini, rođenom Benkovčaninu koji već sedam godina zapovijeda splitskom Specijalnom policijom. Dražina je, vodeći splitske specijalce, imao i otpore i pobune među njima, ali je izdržao i sada ozbiljno konkurira za načelnika PU zadarske, na čijem je čelu već bio u razdoblju od 2004. do ožujka 2010. godine.

Za načelnika PU dubrovačko-neretvanske javila su se tri kandidata, i to dosadašnji načelnik Tonći Radibratović, koji ima najviše šanse, njegov zamjenik Tonči Glumac, ali i Ivan Pavličević, kojeg navodno SDP nije volio, ali trenutno jako dobro kotira. Pavličević je do sada navodno imao i nekoliko stegovnih postupaka zbog sumnji da je informirao dubrovačkog narkobosa Dubravka Šekeriju o policijskim akcijama u postupanju protiv njega sve do njegova uhićenja 2010., te opomenu jer je utjecao na zakoniti rad dvojice policajaca u njihovu postupanju prema jednoj osobi.

UDARCI ISPOD POJASA

Činjenica je da je natječaj u tijeku i da se na površinu serviraju razne pikanterije iz života kandidata, ali je činjenica i da je Pavličević ostao u službi unatoč svim ovim postupcima. Ljudi bliski njemu kažu da su to sve objede i laži te klasično “tovarenje” u smislu njegove profesionalne degradacije, jer ta četiri dokumenta koja su nađena kod Šekarije teoretski je mogao dostaviti bilo tko: od daktilografkinje do tužitelja, njegova branitelja… MUP-u smo uputili službeni upit vezan uz ove stegovne postupke protiv Pavličevića, ali odgovor još nismo dobili.

Treći kandidat za načelnika ove uprave dolazi iz PU splitsko-dalmatinske, a riječ je o Vinku Maljiću, voditelju Odjela u službi organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, koji se više puta javljao i na natječaj za načelnika PU SD kad su neki natječaji poništavani, a na zadnjem je prije par mjeseci izabran Slobodan Marendić.

PU šibensko-kninska mogla bi imati novog starog načelnika Ivica Kostanića, kojemu se u jednom trenutku ozbiljno u šansama približio i bivši načelnik PU splitsko-dalmatinske Ivan Merćep, koji se javio na ovo mjesto. Merćep je svojedobno za vrijeme HDZ-a 2004. godine postao načelnik PU splitsko-dalmatinske, a onda je jedno vrijeme radio i u Zagrebu na mjestu pomoćnika načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije. Sadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj tada je bio Merćepov zamjenik u PU splitsko-dalmatinskoj.

I tako svaka osoba koja se javila u sebi i iza sebe skriva neku svoju priču, a kako će njihove želje završiti i tko će od njih biti izabran na mandat od pet godina, vidjet ćemo vrlo brzo.

Izvor: Slobodna Dalmacija