fbpx

Marjana Botić: Cijena zbrinjavanja otpada neće bit 80 posto, već višestruko viša!

Marjana Botić,vijećnica Akcije mladih u Gradskom vijeću grada Zadra, uputila je prioćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.


Budući se grupacija Akcije mladih i Mosta protivi izgradnji megalomanskih MBO postrojenja za tretiranje smeća koja se nazivaju Centri za gospodarenjem otpadom (CGO),a koji se u već pokazao nepotrebnim i skupim „rješenjem“ u primorsko goranskoj županiji gdje uzrokuje tolike probleme da uopće nije operativan premda je dovršen prije godinu dana, nego se još veliki dio otpada prevozi u notornu Piškornicu kod Varaždine gdje smo nedavno svjedočili milijunskom bonusu direktora samom sebi jer pristaje na takve protuzakonite rabote – želimo još jednom pozvati na prekid izgradnje CGO Biljane donje. Razloge smo kroz posljednjih pet godina više puta uzaludno objašnjavali lokalnoj garnituri vladajućih.

Stoga sad želimo upoznati građane sa važnim dijelom onoga što ih očekuje zbog izgradnje CGO Biljane donje, a to je desetorostruko povećanje cijene zbrinjavanja otpada.

Naša procjena iznosi oko tisuću posto, odnosno sa sadašnjih prosječnih 40 kn i više na oko 400 kn po domaćinstvu, izračunato na osnovi slijedećih parametara (napominjemo da smo kod procjena bili naklonjeni prosperitetu broja i standarda građana Zadra i županije, te smanjivanju količina otpada):

90 000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje, cijena zbrinjavanja u CGO 80 € po toni

25 000 tona mulja iz pročišćivača otpadnih voda, cijena zbrinjavanja oko 120 € po toni

31 000 tona ostatnog gorivog otpada RDFa (oko 35 % od ukupno preuzetog otpada u CGO), cijena spaljivanja u nekoj od cementara je zasad 30 € po toni uz tendenciju rasta, te uz cijenu prijevoza do cementare ili spalionice spremne preuzeti takav ostatni opasni otpad min 20 € po toni, a pretpostaviti je i više,

prijevoz otpada od spremnika do CGO oko 10 € po toni.

Kada se ovi troškovi raspodjele na broj stanovnika Zadra i Zadarske županije, te dijela Ličko-Senjske dolazimo do povećane cijene po prosječnom četvoročlanom domaćinstvu od 400 kn i više.

Uopće nismo uračunali desetpostotni dio koji će građani Zadra i Zadarske županije morati direktno vraćati za izgradnju CGO a, u iznosu od oko 37 milijun kuna, te ogromnih više od 300 milijun kuna koji će se vraćati iz proračuna budući je bespovratnih EU sredstava za izgradnju CGO maksimalno 27 milijuna kuna, a ostatak putem kredita. (Napominjemo da tu ne možemo biti dobronamjerni jer su dosadašnje investicije u Zadarskoj županiji obično rasle za trećinu pa i duplo, od planiranih sredstava, a pokazalo se da nažalost još traže način ispunjavanja svoje pune gospodarske funkcije: luka Gaženica, priključna cesta na autocestu od Gaženice, gospodarska zona Crno…)

Pozivamo stoga dogradonačelnika i gradonačelnika da nas javno, matematičkim izračunom, upoznaju sa parametrima njihove javno, na sjednici 11. prosinca 2017. izrečene procjene od „samo“ 80 postotnog povećanja cijene računa za odvoz smeća po domaćinstvu.

Smatramo da je to „mazanje očiju“ građanima dok se ne krene u izgradnju preskupog i nepotrebnog CGO a, jer otpad ionako moramo i možemo odvajati gradili ili ne CGO u ovom MBO obliku. Za zbrinjavanje otpada dovoljne su višestruko jeftinije sortirnice i komposišta, te veći broj zaposlenih u sustavu odvojenog prikupljanja otpada. Bolje je već danas, preusmjeriti puste milijune u ovaj zakonit proces jer će se ljudi zaposliti, otpad smanjivati, cijena zbrinjavanja samo padati, a naša djeca neće plaćati naše kredite i najgore naše greške. U ponedjeljak 18. 12. 2017. posjetiti ću vas na zakazanoj sjednici gradskog vijeća grada Zadra na potrebu što hitnijeg određenja prema ovom problemu i ovolikom opterećenju računa sugrađana!