fbpx

PITANJE NACIONALNOG INTERESA “Turski Todorići dužni su 32 milijarde kuna, tko zna koje su namjere Erdoganove konjice u Zadru!”

Most nezavisnih lista održao je danas konferenciju za medije u Zadru, pod nazivom „Zašto Vlada ne želi zaštiti naše more?“. Konferenciji su nazočili predsjednik Mosta, Božo Petrov, saborski zastupnici Ines Strenja Linić i Miro Bulj, županijski vijećnik Mosta Ivan Matić, gradski vijećnici Mladen Malta i Tomislav Zelić, te vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Cilj konferencije bio je ponovno skrenuti pažnju na važnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Dr.Ines Strenja Linić navela je primjer nedavne havarije s turskim brodom kao primjer zašto je isključivi gospodarski pojas važan. „RH je potpisnik Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982.god. te članica EU, a savjet članicama je upravo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jer se na taj način mogu uspostaviti bolja pravila i kontrola, čime bi se izbjegla situacija otvorenih mora gdje se ne zna tko nadzire koji dio. Zaštita Jadrana nam svima mora biti na prvom mjestu, a sada se upravo dogodila takva situacija da je brod pod turskom zastavom doživio havariju i da mu možemo pristupiti jedino ako je u pitanju veća havarija, u suprotnome nemamo mogućnost kontrole tereta“, istaknula je dr.Strenja Linić

Miro Bulj je naglasio kako je Hrvatska dužna budućim generacijama proglasiti IGP: „Dužni smo to budućim generacijama, dužni smo ribarima. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa je od strateškog i nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Naša politika mora zaštiti ribara i čovjeka na ovom području. Vlasnik hrvatskog mora nisu ni Andrej Plenković ni Miro Bulj, nego naša djeca. Upravo radi njih smo skupili i u splitsko-dalmatinskoj županiji potpise za sazivanje tematske sjednice na ovu temu. Danas smo ovdje, a idući tjedan nastavljamo u dubrovačko-neretvanskoj županiji. Dosta je sluganske i dodvorničke politike vladajućih, ovo je nacionalni interes.“

– Vrše se istražne radnje, dodao je koalicijski partner Marko Pupić Bakrač koji je tek rekao kako mu je poznato da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tražila je izvještaj o Gaženici.
– Ne može hrvatska država i lokalna samouprava ne upravljati svojim resursima, a to se prvenstveno tiče pomorskog dobra. Ne možemo mi naše marine i luke dati na upravljanje nekim turskim Todorićima za bagatelu. Vidjeli ste da je ta grupacija u gubitku 5.2 milijarde dolara odnosno 32 milijarde kuna. A kamoli od koncesionara Gaženice dobiti 60 milijuna kuna za 20 godina, a već je 20 milijuna kuna dano Francuzima za konzalting i studiju o Gaženici i to od strane Kalmete i Livakovića dok su bili ministar i državni tajnik. Erdoganova turska konjica udružila se s domaćim ratnim profiterima. Ako nisu u stanju upravljati Gaženicom, neka se maknu Škifić i Longin. Ponavljam još jednom pitanje: je li bi  pok. Paša i Stanislav Antić u naponu snage dali nekome drugom na upravljanje nešto u što je hrvatska država uložila milijarde koje građani moraju vraćati, kazao je Pupić-Bakrač.

ZDdanas