fbpx

ŽUPAN LONGIN PODIGNUO TRI TUŽBE PROTIV PUPIĆA-BAKRAČA “Nećete me ovako zaustaviti. Na ovom sam sudu bio puno puta suđen i oslobođen!”

“Nećete me ovako zaustaviti. Na ovom sam sudu bio puno puta suđen i oslobođen” – rekao je županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru gdje se našao zbog privatnih tužbi za klevetu koje je protiv njega podignuo zadarski župan Božidar Longin.

Župan je protiv gorljivog vijećnika Akcije mladih podignuo tri tužbe nakon što ga je ovaj u tri navrata 2017. i 2018. godine javno prozvao za malverzacije oko prodaje marine Dalmacija Turcima, dodjele koncesije za upravljanje lukom Gaženica, te “kadroviranja” u zadarskoj policiji.

“Nikakve dionice nisam prodavao niti uopće imam veze s tim što on govori. Jedina svrha mu je staviti me u negativni kontekst i prikazati me kao nekompetentnu i kriminalnu osobu”, rekao je Longin.

Na prijedlog njegovog odvjetnika Andreja Korljana sutkinja Ivana Parać Krišto spojila je zbog ekonomičnosti postupka sva tri predmeta u jedan zbog čega je rasprava odgođena za 28. studenog kada će se zadarski župan i vijećnik ponovno naći na sudu gdje će se “bistriti” tri Longinove tužbe.

Prvu je podignuo u svibnju 2017. nakon što je Bakrač u priopćenju za medije izjavio da je on “kao član Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar 2014. godine glasao za produženje koncesije luke slovenskom taksistu Danielu Robniku”. Na istom je mjestu naveo i kako je “uvezanost Božidara Longina sa Zdenkom Zrilićem i Turcima općepoznata stvar” te da je “zadnje što nam treba da župan postane čovjek koji je pupčanom vrpcom vezan za Zdenka Zrilića i Turke”.
Pozvao ga je i da javno obznani koliko je milijuna dobio za taj udio kada se marina prodavala Turcima”.
Longin je u tužbi to osporio navodeći kako nikada nije glasovao za produljenje koncesije luke što je razvidno iz zapisnika o radu Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar. Dodao je i kako nikada ni na koji način nije bio poslovno povezan s Turcima odnosno Dogus grupom, niti je prodavao niti prodao nekakve poslovne udjele niti po toj osnovi ostvario neki prihod.

Iduća tužba uslijedila je nekoliko mjeseci kasnije nakon što je Bakrač na sjednici Županijske skupštine izjavio za Longina da će ga, nakon što promijeni kadrove u policiji, strpati u zatvor, što je Bakrač dobio kao upozorenje putem mobitela.

U najnovijoj tužbi od 21. ožujka Longin je pak tužio Bakrača jer ga je na Narodnom trgu na prethodno sazvanoj konferenciji za tisak vijećnika Akcije mladih, MOST-a i MODES-a spomenuo u kontekstu navodnih malverzacija oko dodjele Koncesije za upravljanje lukom Gaženica tvrtki Zadar International Port Operations.

“Županu Longinu, ravnatelju Robertu Škifiću, Zdenku Zriliću i Matiji Longinu koji pretendiraju za te prostore, te Zdravku Livakoviću i Božidaru Kalmeti koji su obećavali pet tisuća novih radnih mjesta, a dobit ćemo ih svega 28, poslao sam ponudu za njihove nekretnine”, rekao je tada Bakrač.

Longin je u tužbi odgovorio kako nikada, kao ni njegov sin Matija, nije pretendirao na bilo koji prostor Luke Gaženica, niti je imao dogovor o koncesiji, te da ga Zdravko Livaković nikada nije “brifirao” o bilo čemu.

Pupić-Bakrač je objavio na svom facebook profilu osvrt na današnju raspravu u kojem je napisao: “Svi smo ljudi od krvi i mesa. Bitke se dobivaju i gube. Ishod ovisi o spletu okolnosti, intelektualnim i psihofizičkim sposobnostima suprotstavljenih aktera. Često su nas otpisivali jer smo vodili bitke sa centrima moći ali još smo tu, prekaljeni u neprestanim bitkama. Jedno je sigurno netko će i ovaj put pasti. Vrijeme će pokazati tko.”

Izvor: Zadarski.hr