fbpx

ZBOG PRITISAKA I PRIJETNJI Novinar Domagoj Margetić štrajka glađu preko 40 dana

Novinar Domagoj Margetić jučer je obilježio 40. dan štrajka glađu. Štrajkat će, kako je jučer najavio, i dalje. O tijeku štrajka netko u njegovo ime svakodnevno piše na njegovom Facebooku.

Tako je, sudeći prema najnovijoj objavi na njegovom Facebook profilu, stanje ovog aktivista prilično teško. No, kako kaže, odbio je hitnu pomoć.

“Domagojevo stanje se sinoć dodatno pogoršalo, utrnula mu je desna strana glave, ima jake bolove u predjelu bubrega, teže govori. Tijekom noći i jutros je odbio pružanje medicinske pomoći. A prijateljima je rekao kako nastavlja štrajk glađu. Domagojevo stanje sad je izuzetno loše, ozbiljno i zabrinjavajuće i u stalnom pogoršanju, doslovno iz sata u sat. Liječnici su ga upozorili da svakog trenutka mogu nastupiti nepovratne posljedice. Liječnici su također vidjeli da Domagoj može samostalno donositi odluke, a odlučan je u tome da nastavi štrajk glađu ili do kraja ili do ispunjenja zahtjeva. Još jednom vas sve molimo da ne odgovarate Domagoja u komentarima, jer to više niti ne čita a dao nam je upute da sve takve komentare nadalje brišemo”, stoji u najnovijoj objavi od jučer.

Obratili smo se Zavodu za hitnu medicinu, ali oni nam nisu smjeli ništa otkriti pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Rekli su nam samo kako je liječenje nekoga bez njegovog pristanka protupravna radnja.

Primili ga iz vlade

Margetića su prošli tjedan, kako je pisao tjednik Nacional, primili i predstavnici vlade koji su ga pokušali odgovoriti od štrajka. Primio ga je predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka – Petešić.

Hrvatska Vlada, kao i premijer Plenković osobno, čvrsto se zalažu za slobodu govora i slobodu medija te osuđuju prijetnje i napade na novinare. Podsjećamo da je predsjednik Vlade Plenković na 71. sjednici Vlade, 13. prosinca 2017., javno i nedvosmisleno osudio prijetnje novinarima putem društvenih mreža. Bilo kakvi oblici pritisaka ili zastrašivanja su nedopustivi te Vlada očekuje da se svi takvi slučajevi ispitaju od nadležnih institucija radi zaštite pravnog poretka i temeljnih prava svih građana”, poručili su iz vlade.

Margetić, kako je više puta pisao, štrajka zbog pritisaka i prijetnji koje je primio, a koje nitko ne rješava.

“Imali smo neku vrstu dogovora da Vlada nađe načina kako će me zaštititi od ovih vrsta pritisaka, ali smo imali i jasan dogovor da premijer Andrej Plenković osobno da javnu izjavu kojom će osuditi napade, prijetnje, pritiske, zastrašivanja i diskreditacije novinara, te kako će kao premijer u ime države poslati jasnu i javnu poruku kako su takve aktivnosti u odnosu na novinare neprihvatljive, te država ni na koji način neće tolerirati nikakve napade, prijetnje i pritiske na novinare. Ovom izjavom glasnogovornika o izjavi predstojnika Ureda premijera, nije ispoštivan dogovor od četvrtka, a nisu spomenuti niti ostali uvjeti i sadržaj predstavke koju sam predao premijeru, pa ovog trenutka ne mogu odgovoriti na poziv iz Vlade da prekinem štrajk glađu”, poručio je Margetić prošlog tjedna.

Izvor: Index.hr